Izvor: Kurir.rs
29.11.2023 u 13:35
2

EVO ZBOG ČEGA PROPADA NEMAČKA PRIVREDA: Razaranje neće stati!

Polovina nemačkih kompanija i dalje teško pronalazi radnike, rezultat je istraživanja koje je danas objavila Privredna i industrijska komora Nemačke (DIHK), upozorivši da nestašica radne snage ugrožava konkurentnost privrede.

Jeste da je broj firmi koje teško pronalaze radnike blago smanjen, sa januarskih 53 na 50 posto, ustanovio je DIHK, ali problem je nestašica radne snage u sektorima koji beleže visoke stope rasta i zahtevaju visoko kvalifikovane radnike.

„Situacija s kvalifikovanom radnom snagom i dalje je kritična, uska grla u ponudi stručne radne snage ugrožavaju uspeh u ključnim tehnologijama“, kaže se u izveštaju.

U nemačkoj privredi u celini nepopunjeno je, po aktuelnoj proceni, 1,8 miliona radnih mesta!

„To znači da će ove godine biti izgubljeno više od 90 milijardi evra dodatne vrednosti“, naglašeno je u izveštaju, uz upozorenje da je to više od dva odsto bruto domaćeg proizvoda.

Istraživanje je pokazalo da 80 odsto preduzeća očekuje negativne posledice zbog nedostatka radne snage.

Zbog svega toga, 16 odsto firmi biće prisiljeno da manje ulaže u Nemačku, posebno u sektore mašinogradnje i proizvodnje automobila, ali medicinske tehnike i uređaja za obradu podataka.

Svesna problema, nemačka vlada usvojila je ove godine novi zakon kako bi pomogla stranim radnicima da se nastane u toj zemlji.

Više od polovine firmi smatra da bi zapošljavanje stranih i kvalifikovanih radnika moglo da bude rešenje problema nestašice radne snage, pokazalo je ovo istraživanje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “EVO ZBOG ČEGA PROPADA NEMAČKA PRIVREDA: Razaranje neće stati!”

  1. Па можда још неко жариште, криза или рат, па кад загусти бежанија, лош стандард и слично. И ето ти још радне снаге.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter