Izvor: Tanjug
12.05.2023 u 20:18
0

SIJARTO DO DETALJA OBJASNIO: „Evropska unija ne sme da postane „anti-kineski blok“

On je naglasio da je BDP Kine sada premašio BDP EU. Dok je 2010. Kina činila samo 9 odsto globalnog BDP-a u poređenju sa 22 odsto u EU, danas je situacija obrnuta, jer Kina ostvaruje 18 odsto globalnog BDP-a, dok privreda EU čini 17 odsto svetskog BDP-a, dodao je.

Mađarska vlada želi da izbegne da Evropska unija postane „anti-kineski blok“, izjavio je danas u Stokholmu ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, pozivajući na stratešku saradnju umesto na sistemsku konkurenciju. „Uopšte se ne slažemo sa načinom na koji određene evropske zemlje žele da definišu Kinu kao neku vrstu sistemskog rivala“, rekao je Sijarto u pauzi neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU, navodi se u saopštenju ministarstva.

SIJARTO REŽE JASNIM STAVOM: „Evropska unija zadržava sredstva Mađarskoj iz političkih razloga“

Iako postoje i spoljni i unutrašnji napori da se EU pretvori u „neku vrstu anti-kineskog bloka“, Mađarska to definitivno želi da izbegne, rekao je on, prenosi agencija MTI. „Smatramo da Evropska unija treba da teži strateškoj saradnji sa Kinom“, dodao je on i istakao snažne ekonomske veze između EU i Kine, što pokazuje, kako je naveo, bilateralni trgovinski promet koji je prošle godine dostigao 860 milijardi evra, pri čemu su Nemačka, Francuska i Italija činile 46 odsto. „Nisu centralne evropske zemlje najveći trgovinski partneri Kine, već najveće zapadnoevropske zemlje“, rekao je ministar.

Sijarto je rekao da bi bilo besmisleno da zapadnoevropske zemlje žele da prekinu ekonomske veze između Kine i Evrope, ukazujući na „jasnu podelu rada između Istoka i Zapada“ koja se pojavila u automobilskoj industriji. Zapadne kompanije proizvode električna vozila, a istočne proizvode baterije za njih, rekao je Sijarto, ističući da „jedno bez drugog ne funkcioniše“, kao i da ne treba mešati politiku u ekonomiju.

„Pustimo da ova podela rada stvorena na racionalnoj, razumnoj ekonomskoj osnovi funkcioniše tako da evropski ekonomski prostor i Kina mogu adekvatno da profitiraju od toga“, poručio je mađarski ministar.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter