Izvor: HAPPY BSC
21.02.2023 u 09:38
5

ISTORIJSKI GOVOR VLADIMIRA PUTINA: „Rusiju je NEMOGUĆE pobediti na bojnom polju!“ (VIDEO/FOTO)

Ruski predsednik Vladimir Putin obraća se gornjem domu ruskog parlamenta - Savetu Federacije.

Ključne teme govora su: specijalna vojna operacija, ekonomija i socijalni problemi.

– Ovo je teško vreme i prekretnica za Rusiju, period kardinalnih promena širom sveta. Korak po korak, pažljivo i dosledno rešavaćemo probleme. Iza naših leđa spremao se potpuno drugačiji scenario. Obećanja i izjave zapadnih vladara pretvorili su se u falsifikat i okrutne laži. Zapad je snabdevao oružjem, obučavao nacionalističke bataljone. I pre početka SVO, vodili su se pregovori o nabavci PVO sistema i aviona. Setimo se pokušaja Kijeva da dobije nuklearno oružje – kazao je Putin.

– Dok je Donbas goreo i krv se prolivala, a Rusija iskreno težila mirnom rešenju, Zapad je igrao na živote ljudi, igrajući se „označenim kartama“. Ponašali su se na isti način, uništavajući Jugoslaviju, Irak, Libiju, Siriju. Koncept časti i pristojnosti nije za njih. Mi čvrsto branimo ne samo svoje interese, već i stav da ne treba da bude podele na „civilizovane“ zemlje i ostale. Iskreno smo bili spremni za konstruktivan dijalog. Cela planeta je načičkana američkim bazama. Oni su započeli rat, a mi koristimo silu da bismo ga zaustavili. Kao odgovor, dobili smo nejasnu, licemernu reakciju. NATO se proširio na naše granice, stvorena su nova poziciona područja protivraketne odbrane. Svi su se pretvarali da se ništa ne dešava.

Ne štede novca da podstiču nemire i državne udare širom sveta. Na konferenciji u Minhenu okrivljena je Rusija da bi svi zaboravili šta je Zapad radio poslednjih decenija. Čitavi regioni su u haosu. Američki stručnjaci kažu da je kao rezultat ratova koje su SAD pokrenule posle 2001. godine stradalo više od 900 hiljada ljudi, više od 38 miliona su postali izbeglice. 1930-ih godina Zapad je otvorio nacistima put do vlasti u Nemačkoj, danas od Ukrajine prave „anti-Rusiju“, ovaj projekat seže u 19. vek – kazao je ruski predsednik.

Za one koji su u februaru 2022. godine planirali napad na Donbas sledeći cilj je bio Krim, mi smo to znali i razumeli, rekao je Putin.

– U decembru 2021. smo zvanično poslali nacrte ugovora o bezbednosnim garancijama NATO-u, ali smo bili odbijeni na svim pozicijama. Tada je konačno postalo jasno da je dato zeleno svetlo za agresiju. Pretnja je rasla svakim danom – podsetio je šef države.

– Zapad ne mari na koga da se kladi u borbi protiv nas. Glavno je da se bore sa našom zemljom, ispunjavaju svoju volju, služe kao oružje protiv Rusije – istakao je on.

 

Prema njegovim rečima, Rusija nije u ratu sa narodom Ukrajine, oni su sami taoci kijevskog režima i njegovih zapadnih gospodara, koji su okupirali ovu zemlju, uništili njenu industriju i opljačkali njeno bogatstvo.

– Odgovornost za eskalaciju sukoba je u potpunosti na zapadnim elitama i kijevskom režimu, za koji je ukrajinski narod stranac. Odgovornost za eskalaciju sukoba je u potpunosti na zapadnim elitama i kijevskom režimu, za koji je ukrajinski narod stranac – kazao je Putin.

Putin je naglasio da je nemoguće pobediti Rusiju na bojnom polju.

– Zato se izvode sve agresivniji informacioni napadi. Oni stalno lažu, ne prestaju napadi na našu kulturu, na Rusku pravoslavnu crkvu. Oprosti im Gospode, ne znaju šta rade. Milioni ljudi na zapadu shvataju da ih vode u duhovnu katastrofu – rekao je on i dodao da će Rusija reagovati na odgovarajući način na planove da se lokalni sukob u Ukrajini pretvori u globalnu konfrontaciju, kao i da se za razliku od Kijevskog režima Rusija neće baviti lovom na veštice.

Putin je zahvalio svim rodovima Oružanih snaga Rusije, Ruske garde, borcima DNR, LNR, radnicima vojnog kompleksa na njihovoj hrabrosti tokom specijalne vojne operacije.

– Sada smo ponovo zajedno, što znači da smo postali još jači. I učinićemo sve da vratimo dugo očekivani mir u naše krajeve. Naši heroji se bore za ovo, za naše pretke, za budućnost naše dece i unuka, za ponovno ujedinjenje našeg naroda – rekao je Putin, proglašavajući minut ćutanja.

– Jako je teško suprugama i roditeljima, teško je bilo i gardistima koji su branili Donbas tokom Drugog svetskog rata. Naša dužnost je da podržimo porodice koje su izgubile najmilije.
Svaka porodica mora biti okružena pažnjom i poštovanjem, na njihove potrebe mora se odgovoriti bez birokratije. Predlažem da se stvori poseban fond koji bi pružao sveobuhvatnu ciljanu podršku u takvim situacijama – naglasio je Putin.

On je istakao da što više oružja dugog dometa bude isporučivano Ukrajini, to će Rusija dalje morati da pomera pretnju od svojih granica.

– Što više zapadnih sistema dalekog dometa bude stizalo Ukrajini, to ćemo dalje morati da pomeramo pretnju od naših granica. To je prirodno – rekao je Putin.

– Zapad ima cilj da natera Rusiju da pati, međutim, to nisu uspeli. Zapad je protiv nas otvorio ne samo vojni i informativni, već i ekonomski front, ali inicijatori sankcija sami sebe uništavaju. Osnova za dalji razvoj i jačanje vojske i mornarice treba da bude zasnovana na stvarnom borbenom iskustvu, ono je neprocenjivo. Nivo opremljenosti snaga nuklearnog odvraćanja najnovijim naoružanjem je 91,3%, potrebno je dostići ovaj nivo u svim oblastima Oružanih snaga – naglasio je predsednik Ruske Federacije i dodao da je BDP u 2022. smanjen je za 2,1 odsto, a za februar-mart se predviđao kolaps privrede.

– Udeo rublje u međunarodnim obračunima je udvostručen, nastavićemo da radimo sa partnerima na nezavisnosti od dolara. Ekonomske vlasti su sačuvale stabilnost privrede, sprečile deficit i kolaps finansijskog sistema. Nije Rusija ta koja smanjuje obračune u dolarima, Zapad sve radi svojim rukama. Udeo rublje se u spoljnotrgovinskim obračunima već udvostručio. Rusija zapravo ulazi u novi ciklus ekonomskog razvoja, postoje sve mogućnosti za iskorak u mnogim oblastima – rekao je Putin.

Rusija će razvijati luke Crnog i Azovskog mora, rekao je Putin, napominjući da je neophodno izgraditi logističke koridore unutar zemlje i dodao da će program besplatne gasifikacije biti nastavljen.

Putin je rekao da u stambeno-komunalne usluge u roku od 10 godina treba uložiti 4,5 biliona rubalja.

– Rusija će graditi nove logističke koridore, razvijati unutrašnje rute i izlaze u Aziju. Država će posebnu pažnju posvetiti međunarodnom koridoru „Sever-Jug”, „Transibu”, BAMU, Severnom morskom putu. Strateški zadatak je da našu privredu podignemo do novih granica. Od toga zavisi naš budući život – ocenio je on i dodao da ruske banke rade stabilno.

– Ruske banke su stabilne, a zahvaljujući dobrom platnom bilansu, Rusija nema potrebe da prosi novac u inostranstvu. Generalno, bankarski sektor je prošle godine radio sa profitom od 203 milijarde rubalja.

Putin je predložio da se uspostavi osiguranje za dobrovoljnu penzijsku štednju od 2,8 miliona rubalja – dvostruko više nego za bankovne depozite i pozvao na povratak na reviziju ekonomskih elemenata krivičnih dela u krivičnom pravu.

Putin je naložio Kabinetu ministara da podnese dodatne mere za deofšorizaciju privrede, uz napomenu da kompanije treba da posluju u ruskoj jurisdikciji.

Predsednik je napomenuo da nikome od običnih građana nije žao onih koji su izgubili imovinu u inostranstvu, izgubili svoje jahte i palate.

Ruski kapital treba da radi za zemlju i njen razvoj, biznismeni treba da ulažu u Rusiju, rekao je Putin.

Predsednički izbori 2024. biće održani u strogom skladu sa zakonom, uz poštovanje svih demokratskih procedura, kazao je Putin.

Putin je citirao Stolipina: „U pitanju odbrane Rusije, svi moramo da se ujedinimo, da koordiniramo naše napore, naše dužnosti i svoja prava kako bismo održali jedno istorijsko vrhovno pravo – pravo Rusije da bude jaka“.

Upravo oni koji su rođeni u Donbasu i borili se za njega treba da postanu okosnica razvoja novih regiona, smatra Putin.

– Putin je rekao da je za pet godina potrebno obučiti milion radnika da bi se obezbedila bezbednost i konkurentnost Rusije. Takođe je neophodno vratiti se tradicionalnom terminu studiranja na univerzitetima od četiri do šest godina. Uži specijalisti nakon osnovnog obrazovanja na univerzitetu moći će da nastave studije na magistraturi i specijalizaciji – rekao je Putin.

Prelazak na novi sistem obrazovanja na univerzitetima treba da bude nesmetan, o svemu treba razmisliti, naglasio je predsednik Rusije.

– Studenti koji trenutno studiraju na univerzitetima nastaviće studije po postojećim programima, a dobijene diplome će takođe biti legitimni – rekao je on.

Putin je predložio da se materinski kapital u novim ruskim regionima uplaćuje retroaktivno – od 2007. godine (program radi širom Rusije od ove godine).

On je najavio povećanje minimalne zarade: od januara 2024., pored planiranog povećanja, biće još 10 odsto – do 19 hiljada 242 rublje.

Putin je predložio povećanje odbitka socijalnog poreza za obrazovanje dece sa 50 na 110 hiljada rubalja, za sopstveno obrazovanje i medicinu – sa 120 na 150 hiljada.

– NATO je u januaru zahtevao povratak inspekcijama prema Ugovoru START, ovo je neka vrsta pozorišta apsurda. Zapad je direktno uključen u planove za udar na naše strateške ciljeve. Pre nedelju dana potpisao sam ukaz o stavljanju novih kopnenih strateških sistema na borbeno dežurstvo – istakao je ruski predsednik.

Putin je rekao da su Sjedinjene Države pokušale da razbiju arhitekturu međunarodnih odnosa stvorenu posle Drugog svetskog rata, preoblikujući svetski poredak za sebe.

 

Rusija suspenduje svoje učešće u Sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, Vašington razmišlja o prirodnom testu nuklearnog oružja, postoje takve informacije.

– Rusko ministarstvo odbrane i Rosatom moraju da obezbede spremnost da testiraju rusko nuklearno oružje ako to prve urade SAD – rekao je Putin.

Putin je poruku Saveznoj skupštini završio rečima „Istina je iza nas“.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

5 thoughts on “ISTORIJSKI GOVOR VLADIMIRA PUTINA: „Rusiju je NEMOGUĆE pobediti na bojnom polju!“ (VIDEO/FOTO)”

    • Zivela Rusija,ziveo predsednikPutin i svi vladari koji misle na svoj narod i drzavu a one druge neka Gospod osvesti ili ih makne u stranu a rodoljubi posteni neka vode drzave.Slava Gospodu na visini ,medj ljudima mir i blagostanje.

      4
      0
      Odgovori
  1. PUTINE, SVI DOBRI LJUDI OVE PLANETE GLEDAJU UTEBE I ruSIJU, J.ITE MATER ZLU BEZ USTEZANJA, NE PITAJTE KOLIKO KOŠTA, PLATIĆEM SVI, ALI ZLO S OVE PLANETE MORA SE UNIŠTITI 100%!

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter