Izvor: BSC Happy/Tanjug
24.07.2023 u 09:14
0

ŠPANCI ĆE PONOVO NA GLASANJE? Nema jasnog pobednika

Nakon 100 odsto prebrojanih glasova na parlamentarnim izborima u Španiji nema jasnog pobednika, pošto je desničarska Narodna partija osvojila nedovoljno glasova da samostalno formira vladu, a socijalisti premijera Pedra Sančeza ostvarili su bolji rezultat od očekivanog.

Premijer Španije Sančez je u nedelju uveče slavio, kako je rekao, „neuspeh desničarskog bloka“. „Blok koji gleda unazad, koji je predložio potpuno ukidanje napretka koji smo postigli u poslednje četiri godine nije bio uspešan“, izjavio je ushićeni Sančez pred pristalicama. „Imamo više glasova i više mesta nego pre četiri godine“, poručio je Sančez.

AP / Emilio Morenatti

Nekoliko minuta posle izjave socijaliste Sančeza oglasio se lider konzervativne Narodne partije Alberto Nunjez Feiho i izjavio da je njegova stranka pobedila na nedeljnim parlamentarnim izborima. „Moja dužnost je da otvorim dijalog kako bih pokušao da osnujem vladu“, rekao je Feiho.

DESNICA SE VRAĆA NA VLAST? U Španiji danas prevremeni parlamentarni izbori koji odlučuju o sudbini dosadašnjeg premijera

Opoziciona Narodna partija desnog centra (PP) osvojila je 136 mesta u parlamentu, dok je premijer Sančez sa svojim socijalistima osvojio 122, ali obojici nedostaju glasovi za samostalno formiranje vlade. Krajnje desničarska stranka Voks je osvojila 33 mesta i treća je najveća parlamentarna snaga u Španiji, dok je levičarski Sumari, koji čini 15 manjih partija, osvojio 31 mesto.

Na izborima je pravo glasa imalo 37,4 miliona Španaca. Dve vodeće stranke će nastojati da pregovaraju o koaliciji u nastojanju da oforme vladajuću većinu, ali analitičari su upozorili da bi proces stvaranja koalicije mogao da se završi raspisivanjem novih izbora.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter