Izvor: Novosti
15.04.2024 u 07:14
0

IZRAEL SPREMA OSVETU: Netanjahu HITNO razgovarao sa Bajdenom

Iran je protekle noći lansirao više stotina dronova i balističkih projektila ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku.

Izvestan broj projektila probio je izraelsku odbranu. Jedina žrtva koja je zasad prijavljena je dečak star 10 godina koji je poginuo na jugu Izraela. U iščekivanju hitnog zasedanja Saveta bezbednosti UN povodom eskalacije rata na Bliskom istoku, mediji su „sabirali“ učinke iranskog napada.

Ukratko, u noći između 13. i 14. aprila, oružane snage Irana izvele su masovni vazdušni napad na Izrael, u kome je korišćeno na stotine komada lutajuće municije (dronova kamikaza), krstarećih i balističkih raketa. Podršku Iranu pružile su i pojedine militantne grupe u regionu, prvenstveno iz Libana, Iraka i Sirije, koje su, takođe, upotrebom određenih dronova, višecevnih lansera i drugih artiljerijskih sredstava dejstvovale po izraelskoj teritoriji.

Atak je usledio dve nedelje nakon napada borbenih aviona F-35 Ratnog vazduhoplovstva Izraela na konzulat Irana u Damasku, kada je poginulo više visoko rangiranih oficira Iranske revolucionarne garde. Teheran je ovu operaciju nazvao „Istinsko obećanje“.

Do juče po podne izveštaji o eventualnoj šteti i povređenima su se prikupljali. Iran je proglasio kraj operacije oko sedam ujutru po evropskom vremenu, ali je upozorio da će biti spreman da reaguje ponovo, ukoliko za tim bude bilo potrebe. Teheran je upozorio Vašington da će američke baze postati legitimna meta, ukoliko Amerika podrži nove napade Izraela na iranske objekte.

Potrtparol Izraelskih odbrambenih snaga potpukovnik Peter Lerner izjavio je da je u napadu Irana na Izrael ispaljeno 180 eksplozivnih dronova, 120 balističkih raketa i 30 krstarećih raketa. On je na društvenoj mreži „Iks“ kazao da su svi ispaljeni „s namerom da ubiju Izraelce“ i da je 99 odsto njih presretnuto.

Zvanični Teheran još nije objavio specifikaciju korišćenog oružja, dok je iranska televizija javila da je na Izrael „ispaljeno i sedam hipersoničnih raketa, i da nijedna od njih nije bila odbijena“.

Agencija Iran in Arabic prenela je da je iranski napad na bazu „Nevatim“ usmrtio 44 oficira Mosada. Kako se dalje navodi, pomenuta baza navodno služi i kao hangar za Mosadove špijunske avione.

Odmah nakon što je Iran objavio da je okončao „čin odmazde“, zasedao je Izraelski vojni kabineta gde je bilo reči o tome da Izrael kao odgovor izvede osvetnički napad na Iran, ali se od ove opcije odustalo nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanijahu razgovarao sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, piše „Njujork tajms“.

– Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da širi rat Izraela i Irana može da se izbegne. Govoreći iz Vašingtona o napadu na Izrael, Kirbi je kazao da „SAD ne veruju da je širi rat neizbežan, niti da mora da bude“, prenosi „Gardijan“.

On je naveo da je izraelski premijer Benjamin Netanijahu „veoma zahvalan na podršci koju je predsednik Bajden dao Izraelu“.Očekivano, EU je osudila neprihvatljiv napad Irana na Izrael. Na poziv američkog predsednika Džozefa Bajdena, šefovi država ili vlada zemalja G7 okupili su se na video-konferenciji s namerom da koordinišu zajednički odgovor povodom aktuelne situacije.

U medijima se tokom jučerašnjeg dana i „odmotavalo klupko“ šta je prethodilo konkretnoj vojnoj akciji Teherana.

– Iran je obavestio SAD da će i napadi na Izrael biti „ograničeni“ i radi samoodbrane, izjavio je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan na sastanku koji je juče održan sa stranim ambasadorima u Teheranu – javlja Rojters.

Iranske vlasti uputile su prethodno poruku zvaničnom Vašingtonu preko Švajcarske, upozorivši da će se američke baze naći na meti iranskih napada ako SAD podrže odmazdu Izraela za vazdušne udare iranskih oružanih snaga, objavila je iranska državna televizija.

Iranski ministar spoljnih poslova rekao je i da je Teheran obavestio svoje komšije o napadu na Izrael 72 sata pre napada.

– Oko 72 sata pre naše operacije, obavestili smo naše prijatelje i susede u regionu da je odgovor Irana Izraelu siguran, legitiman i neopoziv – kazao je on, prenosi Rojters.

Neodgovorne zemlje na raportu

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je juče ambasadore Velike Britanije, Nemačke i Francuske na razgovor zbog, kako je navelo, neodgovornog stava tih zemalja u vezi sa uzvratnim napadom Irana na Izrael, javila je poluzvanična iranska novinska agencija ILNA. SAD, Velika Britanija, Jordan i Francuska pomogli su Izraelu u odbrani od napada Irana, saopštili su Izraelske odbrambene snage (IDF) i zvaničnici.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter