Izvor: Tanjug
16.04.2023 u 09:34
0

„UČESNICI G7 NISU BEZBEDNI“: Japanski premijer zabrinut nakon atentata

Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je da Japan mora učiniti sve što je moguće kako bi osigurao bezbednost učesnika samita G7, u maju u Hirošimi.

Kišida je, dan nakon što je nepovređen evakuisan kada je muškarac bacio dimnu bombu dok se pripremao da održi govor u gradu Vakajama, istakao da Japan ne sme da dozvoli akte nasilja koji podrivaju temelje demokratije.

RAT JE TU: Južna Koreja gađala svernokorejski brod

Japanske vlasti saopštile su da je jedan policajac zadobio lakše povrede kada je u pravcu Kišide bačena improvizovana eksplozivna naprava, dok se pripremao da održi govor u luci gradića Vakajama, na jugozapadu Japana.

Policija je uhapsila 24-godišnjeg Kimuru Rjudžija koji živi u gradu Kavanjiši u prefekturi Hjogo, pod sumnjom da je nasilno ometao skup na kojem je držao govor premijer Japana, prenela je državna televizija HNK.

Kišida je nakon incidenta nepovređen bezbedno evakuisan, a sat kasnije se vratio redovnim aktivnostima u okviru predizborne kampanje i održao 20-minutni govor na železničkoj stanici u Vakajami, u kojem se izvinio „što je izazvao zabrinutost ljudi“.

Kišida je boravio u Vakajami kako bi podržao lokalnog kandidata svoje Liberalno-demokratske partije pred predstojeće dopunske izbore za parlament.

Bivši premijer Šinzo Abe smrtno je stradao u julu prošle godine tokom govora u gradu Nara uoči izbora za Dom savetnika, gornji dom japanskog parlamenta. To je uticalo da japanska policija pojača mere bezbednosti za VIP ličnosti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter