Izvor: happybsc
20.08.2023 u 14:40
0

KAKO JE LEOPARD 2 ZAKAZAO NA FRONTU U UKRAJINI: Nemačko čudo ni do kolena RUSKOM naoružanju!

Dosadašnji tok rata obeležio je korišćenje različitih tipova naoružanja, i strateških manevara. Prikazujući mogućnosti i ranjivost različitih vojsnih sredstava. U aresnalu Ukrajinske voske našao se putem donacija i nemački  tenk LEOPARD 2, najavljivan kao jedan od najboljih i najuobojitijih borbenih vozila na svetu. Ipak kako se konflikt odvijao Leopard 2 se suočio sa nepremostivim izazovima i pretrpeo je značajne gubitke od strane ruskih snaga, objavljeno je u okviru analize koju je sprovela Vojna televizija. Pod nazivom Leopard se suočava sa gubicima zahvaljujći  uspešnosti Ruske vojne taktike i naoružanja. Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo uspeh u odbjanju ogromne količine napada ukrajinske vojske u više oblasti na kojima se vode sukobi naročito u regionima Donjecka i Zaporožja. Ukrajinske snage su pretrpele značajne gubitke na frontu.

youtube/prinscreen

U odgovoru na ove gubitke režim u Kijevu je izvršio reorganizaciju svojih 23 i 31 prve oklopne brigade u dve odvojene kombinovane jedinice, što im je omogućilo njihove odbrambene napore u oblastima  Novodorvke i Livadnoje. Međutim trećeg jula ove godine Sergej Šojgu ruski ministar odbrane najavljuje da je 16 nemačkih Leoprda potpuno uništeno od strane ruskih snaga. Što čini celokupnu donaciju koju je Kijev dobio u okviru podrške od srtane Poljske i Portugala. Uništenja su se desila u južnim oblastima Donjeck, Zaporožja gde Ukrajinske snage pokušavaju da organizuju napade koji su uglasnom beszuspešni. Uz tenkove, eliminisano  je i 15 aviona, 3 helikoptera i 923 borbena vozila.

Treba naglasiti da je Lopard 2 najavljivan kao nešto što će promeniti igru u korist Ukrajine, u Rusko Ukrajinskom konfliktu. Ipak poslednji poražavajući gubici navode na pitaje o efikasnosti samog tnka Leopard 2. Goruće pitanje među ostalim pitanjima među vojnim stratezima je i to “ Koje oružje bi moglo biti ključno za  poraz moćnog Leoparda 2″?

Rostek ruska vojna kompanija je obajvila da koristi moće rakete da onemoguć Ukrajinske tenkove . Pored Korenet raketa Ruska vojska poseduje VikHR i Ataka rakete , koje se isplajuju i prouzrokuju poražavajući napad na neprijatelja. Čineći Ukarjinske Leoparde neupotrebljivim Rostek primećuje i da tenk Leopard Nemačke prozvodnje , da jednom ponos Ukrajinske odbrane, ustvari obična kanta kada se suoči sa Ruskom vojnom opremom.I gore pomenutim raketama.

youtube

Kornet sistem raketa naročito odigrao je ključnu ulogu u prevazi na teškom ukrajinskom frontu. Ruske snage msovno koriste KORNET, onesposobljavajući ne samo Leoparde, već i britanske Čelendžere i američke Abram tenkove. Ovaj raketni sistem je ključni faktor u odbrani sa rusk strane kažu eksperti. On pokazuje efikasnos ruske vojne industrije i vojničkih mogućnosti.

Drugi raketni sistem koji se koristi iz vazduha je Vikar i to su rakete koji se neverovatnom preciznošću pogađaju mete iz vazduha sa lasesrkim navođenjem ka cilju, naročito dizajniranim za napad na oklopna vozila i tenkove. Ova raketa postiže neverovatnu brzinu od 2.1km/h na 12 km udaljenosti sa bojevom glavom sa 12, 5 kg ekpoloziva . Slične preformanse ima ataka i nju Rusi ispaljuju iz vazduha , naoročito helikoptera.

I ne samo raketama Ruske snage uništavaju Leoparde i sa dronovima koji pokazaće vreme mogu biti i ključni u onemogućavanju UKrajinaca da dostignu svoj cilj . Ali postavlja se goruće pitanje koja je njihova tajna moć, u čmu ona leži . Veruje se da Rusi to postižu sa lakim Lanset dronovima koji nose oko kilogram ekpoloziva.

yotube

I dok se konstruktori Lepoarda suočavaju sa nemogućnosšću da se izbore sa ovom pretnjom, dronovi koje poseduje Ruska vojska uz znanje i veštinu navigatora, pronalaze Ahilovu petu ovih oklopnih vozila.

Ovi napadi i ovakav uspeh , kao i uništavanje ponosa zapadnog naoružanja govore  upravo o snazi i vojnim sposobnostima koje Rusija ima. Stručnjaci takođe kritikuju i ukrajinsku pogrešnu strtegiju jer su bitke oko Zaporožja prouzrokovale ogromnu sramotu i za zapad i za Ukrajinu uprkos naouružavanju i posedu moćnog Leoparda 2 I Bredli tenkova, što uveliko šokira nalaitičare kao i nemogućnost da se suoče sa ruskim naoružanjem ni na jednom polju.

youtube/prinscreen

Ovo izrazito teško vozilo koje nije konstruisano d može preći ukrajinske mostove izlaže sebe i postaje ranjivo, njegova dodatna ranjivost leži i u tome što je izrađen od veom tankog materijala sa strane i na krovu.  IO tako tenkovi koji su trebali da odnesu pobedu postadoše glavne mete u Rusko Ukrajinskom konfliktu ne ostavljajući ni puno mesta da mogu biti popravljeni .

I na karaju ovi gubici koje on pravi svakao najznačajniji su gubici zbog njegove cene, izrade. I kako bilo na kraju ovo nerazumevanje da se tenkovi ne mogu izlagati bez odgovoarjuć pdrške košta Leopard svoje slave.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter