Izvor: Kurir.rs/CNN
11.05.2023 u 13:23
0

BRITANIJA POSLALA UKRAJINI RAKETE DOMETA 250 KILOMETARA: Kijev dobija oružje za duboke udare na teritoriju

Ovo znači da bi Ukrajinci mogli da udare duboko u teritoriju koju drže Rusija u istočnoj Ukrajini.

Velika Britanija poslala je Ukrajini rakete dugog dometa Olujna senka (Storm shadow), kao pomoć pre dugo očekivane kontraofanzive protiv ruskih snaga.

HIMARS-ove RAKETE PALE UKRAJINSKO NEBO: Ima li efekta? (VIDEO)

„Velika Britanija je ranije rekla da će snabdevati Ukrajinu oružjem dugog dometa, a sada će to uključivati i brojne rakete Storm Shadow. Britanska vlada je bila jasna da je ovo samo kao odgovor na rusko namerno gađanje civilne nacionalne infrastrukture i da je proporcionalan odgovor“, rekao je zapadni zvaničnik.

Olujna senka ili Storm Shadow je krstareća raketa dugog dometa sa stelt mogućnostima, koju su zajednički razvile Velika Britanija i Francuska. Ona se obično lansira iz vazduha. Ima domet veći od 250 kilometara, i njene mogućnosti dometa su nešto manje od američkih vojnih taktičkih raketnih sistema zemlja-zemlja, ili ATACMS, koje je Ukrajina dugo tražila.

Ovo znači da bi Ukrajinci mogli da udare duboko u teritoriju koju drže Rusija u istočnoj Ukrajini.

Zapadni zvaničnik je za CNN rekao da je Velika Britanija dobila uveravanja od ukrajinske vlade da će se ove rakete koristiti samo unutar ukrajinske suverene teritorije, a ne unutar Rusije.

Zvaničnici Ujedinjenog Kraljevstva često su davali javne izjave u kojima su Krim identifikovali kao suverenu teritoriju Ukrajine, opisujući ga kao „nezakonito anetiranu“.

Ovaj projektil zaista „menja igru“, rekao je visoki američki vojni zvaničnik za CNN i dodao da ovo daje Kijevu sposobnost koju je tražio od početka rata.

Inače, trenutni maksimalni domet Ukrajine za oružje koje je obezbedilo SAD je oko 49 milja (oko 79 kilometara).

Raspoređivanje projektila dolazi u trenutku kada se ukrajinske snage spremaju za pokretanje kontraofanzive sa namerom da ponovo zauzmu teritoriju pod kontrolom Kremlja u istočnim i južnim delovima zemlje.

Podsetimo, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ranije danas rekao da je njegovoj državi potrebno još vremena kako bi pokrenuli dugo očekivanu kontraofanzivu, a vojska i dalje čeka obećanu pomoć sa Zapada.

On je rekao da su borbene brigade, od kojih su neke obučavale zemlje NATO-a, „spremne“, ali je dodao da su vojsci i dalje potrebne „neke stvari“, uključujući oklopna vozila koja „stižu u serijama“.

Ovo nije prvi put da je Britanija otišla korak dalje od SAD u slanju oružja Ukrajini. Ranije ove godine, britanski premijer Riši Sunak je signalizirao da Britanija razmišlja o slanju oružja dugog dometa.

„Moramo pomoći Ukrajini da zaštiti svoje gradove od ruskih bombi i iranskih dronova“, rekao je Sunak na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji 18. februara. „I zato će Velika Britanija biti prva zemlja koja će Ukrajini obezbediti oružje većeg dometa“.

Prema MBDA Missile Sistems, evropskoj kompaniji koja proizvodi projektil, Storm Shadov je „oružje za duboke udare“ koje može „delovati danonoćno po svim vremenskim prilikama“, koje ima napredni sistem za navigaciju kako bi se osigurala tačnost.

„Nakon lansiranja, oružje se spušta na teren sa visine da bi se izbeglo otkrivanje“, navodi se na veb stranici MBDA. „Prilikom približavanja meti, njegov ugrađeni infracrveni tragač usklađuje sliku mete sa sačuvanom slikom kako bi se osigurao precizan udarac i minimalna kolateralna šteta“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter