Izvor: Alo
11.08.2023 u 22:30
4

„PUTINE STIŽEMO“- SEVERNA KOREJA POKAZUJE ZUBE: KIM SMENIO KOMANDANTA ARMIJE – NAJAVIO POČETAK RATA (VIDEO)

Smenom komandanta armije vođa najizolovanije zemlje na svetu hoće da se obezbedi da niko u hijerarhiji ispod njega ne postane toliko moćan da može da ga ugrozi, smatraju analitičari.

Kim Džong Un se sprema za rat ili samo „pokazuje zube” uoči zajedničkih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD, koje će se održati do 21. do 24. avgusta?

Severnokorejski lider je na sastanku Centralne vojne komisije Radničke partije smenio komandanta armije i najavio pojačane priprema za mogući rat.

Posle samo osam meseci provedenih na funkciji general Pak Su Il je bez obrazloženja razrešen dužnosti načelnika Generalštaba, a na njegovo mesto postavljen vicemaršal Ri Jong Gil. Državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA) ne iznoseći detalje navodi da je na sastanku partijskog rukovodstva još jedan broj visokih vojnih zapovednika smenjen ili premešten na druge položaje.

TO NI TURCI NISU RADILI: JURIŠNICI UPALI i PRETVORILI KIJEVSKO-PEČERSKU LAVRU u KASARNU (VIDEO)

Iz saopštenja KCNA se saznaje da su na proširenom sastanku Vojne komisije analizirani vojni potezi „krivaca” koji po oceni rukovodstva remete mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu. Severnokorejski lider Kim Džong Un je poručio da je „priprema jake vojske” ključ za sprovođenje strateškog plana Centralnog komiteta partije kako bi se obuzdala neprijateljska sila i „neutralisali svi oblici napada u slučaju izbijanja rata”. Iako Kim nije imenovao neprijatelje, očito da je mislio na Seul i Vašington.

Promene u vojnom rukovodstvu najizolovanije zemlje na svetu, od koje strepe susedi jer ima atomsko oružje, nisu veliko iznenađenje. Iako pojedini vojni komandanti nestaju iz javnosti, neki od njih kasnije bivaju raspoređeni na druge položaje u državi.

Novi načelnik generalštaba Ri Jong Gil bio je ministar odbrane zemlje i najviši zapovednik konvencionalnih jedinica. Maršal Ri je već bio na funkciji komandanta armije, ali je s te funkcije smenjen 2016. godine.

OVO SU POSLEDNJE REČI ŽENE UBIJENE U GRADAČCU: Čim ih je izgovorila, bivši muž pucao joj u glavu u živom prenosu na Instagramu (FOTO)

„Ri Jong Gil je dugogodišnji član vojne elite Severne Koreje, koji je pre nego što je stigao do vrha iskusio uspone i padove tokom svoje karijere. Pre sedam godina se čak se pričalo da je pogubljen nakon kadrovske rekonstrukcije”, kaže za Si-En-En Lif-Erik Izli, profesor međunarodnih studija na univerzitetu Evha Vumens u Seulu.

Po oceni Čeonga Seonga-čanga, višeg analitičara južnokorejskog istraživačkog centra Instituta Sejong, odluka da se Pak Su Il smeni možda ukazuje na to da je Kim bio nezadovoljan njegovom sposobnošću da kreira vojne strategije i da je taj zadatak poverio ličnosti u koju ima više poverenja – maršalu Riju.

Profesor Izli pretpostavlja da ovakvim kadrovskim izmenama vođa Severne Koreje hoće da se obezbedi da niko u hijerarhiji ispod njega ne postane toliko moćan da može ga ugrozi.

BMW SMRTI: Ovo je AUTO u KOM je POBEGAO sa MESTA ZLOČINA – SNIMAK LUDAČKE VOŽNJE SVE GOVORI (VIDEO)

Kako objašnjava, Kim Džong Un je često menjao ljude na rukovodećim položajima u hijerarhiji ispod sebe kako bi sprečio da se i u Severnoj Koreji pojavi neka ličnost poput osnivača „Vagnera”, koja bi mogla da ospori njegov autoritet.

Pripreme severnokorejske vojske za rat naišle su na reakciju južnog suseda. Jedan zvaničnik južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje rekao je novinarima da je vlast na severu ta koja preti miru i stabilnosti na Korejskom poluostrvu: „Osuđujemo pripreme za rat i najavu povećanu proizvodu oružja.”

Pojačana ratna retorika iz Pjongjanga se tumači i kao provokacija usred predstojećeg samita SAD – Japan – Južna Koreja u Kemp Dejvidu 18. avgusta, na kojem će Bajden razgovarati o pretnjama Pjongjanga s premijerom Fumiom Kišidom i predsednikom Jun Suk Jeolom.

AMERIKANCI NA MARSU? ŠTA SE KUVA U NIGERU? Saznajte u „AKTUELNOSTIMA“ od 19.50 samo na HAPPY TV!

Stručnjaci smatraju da je cilj pojačanog Kimovog raketnog atomskog pritiska da natera Sjedinjene Američke Države da prihvate Severnu Koreju kao nuklearnu silu kako bi na kraju mogao da pregovara o ekonomskim i bezbednosnim ustupcima s pozicije sile.

Za više od godinu i po dana Severna Koreja je ispalila više od 100 projektila. U aprilu je lansirala novi tip interkontinentalne balističke rakete „hvasong-18” (ICBM) na čvrsto gorivo, koja može da nosi nuklearnu bojevu glavu i navodno da dostigne ciljeve u SAD. Tokom ovog leta stizale su pretnje sa Severa da će oboriti američke izviđačke avione i da će uzvratiti zato što je prvi put od osamdesetih godina prošlog veka američka podmornica na atomski pogon s balističkim projektilima ponovo uplovila u teritorijalne vode Južne Koreje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

4 thoughts on “„PUTINE STIŽEMO“- SEVERNA KOREJA POKAZUJE ZUBE: KIM SMENIO KOMANDANTA ARMIJE – NAJAVIO POČETAK RATA (VIDEO)”

  1. Gledam ovu sliku i cini mi se da i nije tako velik covek.Karlo Veliki je bio visok kao njegovih sedam stopala.Zato se tako i zove.A ovaj velik kao Brus Lee ili Seki.

    1
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter