Izvor: Kurir.rs
02.01.2024 u 11:40
0

KINA NEĆE DOZVOLITI DA RUSIJA PADNE: Analitičari upozoravaju na NOVO ŽARIŠTE

Hiljade izraelskih vojnika premeštaju se iz Pojasa Gaze, dok su borbe usmerene na južnu polovinu palestinske enklave. Agencije navode da je Izrael pod pritiskom svog glavnog saveznika Sjedinjenih Američkih Država, počeo da se prebacuje na borbe nižeg intenziteta.

S druge strane, intezitet ruskih udara na Ukrajinu biće još jači, najavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Ovim povodom  govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije i Srećko Đukić, diplomata i bivši ambasador Srbije u Belorusiji.

Miletić je izrazio uverenje da nova 2024. godina neće biti nimalo lakša od prethodne kada su u pitanju geopolitički procesi i da će se stvari, kako kaže, dodatno zakuvavati.

– Rusija i Kina neće olakšavati poziciju Amerike. Do trećeg svetskog rata nadam se neće doći jer nema direktnog sučeljavanja velikih sila, ali sve smo bliži i bliži tome, i ja se nadam da ukoliko ne ostane ova administracija u Americi imamo nade da izbegnemo treći svetski rat. U suprotnom ozbiljno idemo ka direktnom sučeljavanju svetskih sila i to sa nesagledivim posledicama – rekao je Miletić i dodao:

– Izreael ne odustaje od svojih maksimalističkih cljeva. Po meni, to je duboko pogrešna strategija se užasnim posledicama po bliski istok, ali Netanjahu vrlo jasno saopštava da idu na istrebljenje Hamasa što znači maltene istrebiti taj teren, jer kako to drugačije uraditi osim jedan deo stanovništva Gaze proterati, a jedan pobiti. Kako odvojiti narod od Hamasa u slučaju Gaze. Mislim da ni Hamas neće ostati dužan.

Konstatovao je da Kina koristi Rusiju kao „konjicu“:

– Vidimo da Kina koristi Rusiju kao konjicu. Ono što se Rusiji dešava to bi da nije Rusije praktično sledovalo Kini. Kina zato neće dozvoliti da Rusija kolabira ili padne jer je to borba za njen položaj.

Đukić je konstatovao da je perspektiva sukoba na bliskom istoku mračna.

SI ĐINPING POSLAO JAKU PORUKU ZEMLJAMA BRIKS: Odbacite hladnoratovski mentalitet i blokovsku konfrontaciju

– Nažalost, situacija na bliskom istoku, posebno u oblasti Gaze ostaje mračna. Nijedna mirovna inicijativa nema rezultata. To je jedna razorna inicijativa koju Izrael sprovodi i nema ni jednog znaka da će odustati od toga. Ono što mene zabrinjava jeste terorizam kao način rešavanja bliskoistične krize – rekao je Đukić i dodao:

– Jaser Arafat je bio čovek koji je pretrpeo najviše atentata na svetu. Predvodio je organizaciju PLO koja je takođe bila teroristička. Jurili su ga Izraelci i druge specijalne službe. On je, međutim, odustao od terorizma. Lično sam ga poznavao. Na jednom predavanju u Beogradu rekao je da terorizam nije odgovarajuće rešenje. PLO je sad u trećem ili četvrtom planu. U prvi plan je ponovo došao terorizam. Hamasova pozicija je gubitnička, bez obzira na upornost Hamasa. Mislim da bi morale neke mirovne snage da isplivaju na površinu. Takođe, uloga arapskog sveta u rešavanju krize na bliskom istoku mora biti veća.

Miletić smatra da Kina intenzivno radi na sopstvenom jačanju i da time šalje poruke Americi:

– Kina se vodi logikom da je najbolji general onaj koji dobije rat bez i jednog ispaljenog metka. Ona nastoji da ojača i da do znanja Americi da se sa njom nije kačiti. Sve dok su SAD na ovako visokom nivou mobilnosti gde su spremne da na globalnom nivou brane sopstvene pozicije, Kina ne može još uvek bez rata da dobije ništa, a pitanje i u ratu kako bi prošla. Zato ona više nagoveštava Americi šta je cilj i da bi ti troškovi sukoba sa Kinom imali neizvesne rezultate. To su sad dipolomatske igre gde svi nešto nagoveštavaju, ali nikad ne otvaraju karte.

Po pitanju rusko-ukrajinskog rata Đukić je rekao da izgledi za skoro postizanje mira nisu veliki.

– Moskva upotrebljava različitu retoriku. Nekada to izgleda miroljubivo, međutim svako u ratu ima svoje ciljeve. Nama se po izjavama Putina ili Lavrova može učiniti da je Rusija modifikovala svoje ratne ciljeve u smislu teritorijalnih zahvata. Međutim Putin je u jednoj od poslednjih izjava rekao da oni žele okončanje rata, ali pod njihovim uslovima. Rusija je tih pet oblasti u Ukrajini uknjižila u svoj ustav. Znači ona hoće mir, ali da tih pet oblasti ostanu u sastavu Rusije. Nađite vi sad državu u svetu koja bi se saglasila sa takvim uslovima za mir. Treba dosta diplomatske mašte i napora da Ukrajina i Rusija uopšte počnu da pregovaraju, a tek da im uslovi za okončanje rata budu isti. Taj rat će sigurno potrajati.

Miletić je ocenio da postoje velike šanse da se u svetu otvori novo žarište pored Gaze i Ukrajine:

– Dosta se igra na faktor iznenađenja, a u tome možda prednjači Rusija. Vrlo je moguće da će se otvoriti novo žarište, kao i to da ono neće izbiti tamo gde se očekuje poput Tajvana, Koreje ili Venecuele, već na mestu gde se najmanje očekuje i koje niko ne pominje!

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter