Izvor: BSC Happy
24.02.2023 u 08:28
2

KINA POZIVA NA PREKID VATRE: Objavila dokument od 12 tačaka, evo koji su predlozi za rešavanje sukoba u Ukrajini

Ministarstvo spoljnih poslova Kine objavilo je danas na svom sajtu svoje predloge za političko rešenje krize u Ukrajini.

Plan sadrži 12 tačaka, koje je iznela kineska strana, plan uključuje poziv na deeskalaciju i prekid vatre.

– Sve strane treba da pokažu racionalnost i uzdržanost, da izbegnu podsticanje tenzija ili preduzimanje koraka za zaoštravanje sukoba, da spreče dalju eskalaciju i spreče da situacija izmakne kontroli, da pomognu kontaktima između Rusije i Ukrajine i obnavljanju direktnog dijaloga, promovišu postepenu deeskalaciju dok vatra i neprijateljstva potpuno ne prestanu, kaže se u dokumentu.

– Mirovni pregovori treba da počnu. Dijalog i pregovori su jedini način za rešavanje krize u Ukrajini. Svi napori usmereni na mirno rešavanje krize moraju biti ohrabreni i podržani.

Patrušev otkriva: „Kina glavni prioritet ruske spoljne politike!“

– Treba napustiti hladnoratovski mentalitet. Bezbednost jedne zemlje ne bi trebalo da bude obezbeđena nanošenjem štete bezbednosti drugih država, a regionalna bezbednost se ne može održavati jačanjem i širenjem vojnih blokova, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

– Legitimne bezbednosne interese i brige svih zemalja treba uzeti u obzir i na odgovarajući način ublažiti.

Takođe, Peking poziva da se reši humanitarna kriza u Ukrajini i spreči njeno širenje.

– Humanitarnu krizu treba rešiti. Sve mere koje pomažu u ublažavanju humanitarne krize treba podsticati i podržavati. Humanitarne misije treba da se sprovode u skladu sa principom neutralnosti i nepristrasnosti, kako se ne bi politizovala humanitarna pitanja, navodi se u saopštenju i dodaje da bezbednost civila treba obezbediti na odgovarajući način.

– Neophodno je povećati humanitarnu pomoć relevantnim oblastima, poboljšati humanitarnu situaciju, obezbediti brz, bezbedan i nesmetan humanitarni pristup i sprečiti širenje krize, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Osim toga, Kina podržava razmenu zarobljenika između Rusije i Ukrajine i poziva na stvaranje povoljnih uslova za to.

– Potrebno je obezbediti zaštitu civila i ratnih zarobljenika, saopštilo je ministarstvo i dodaju da Kina podržava razmenu zarobljenika između Rusije i Ukrajine, ističu da sve strane treba da stvore povoljnije uslove za to.

U dokumentu je naglašeno da sve strane u sukobu treba da se pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava, izbegavaju napade na civile i civilne objekte, štite žene i decu i brane osnovna prava ratnih zarobljenika.

Takođe poziva da se osigura da se izvoz žitarica na globalno tržište nastavi:

– Sve strane moraju poštovati sporazum o transportu žitarica preko Crnog mora – koji su potpisale Rusija, Turska, Ukrajina i Ujedinjene nacije – na izbalansiran, sveobuhvatan i efikasan način, navode oni.

Dokument takođe poziva na sprečavanje širenja nuklearnog oružja i izbegavanje nuklearne krize i poziva na održavanje bezbednosti nuklearnih elektrana.

GODIŠNJICA SPECIJALNE VOJNE OPERACIJE U UKRAJINI: Generalna skupština UN usvojila je antirusku rezoluciju

– Strateški rizici moraju biti smanjeni. Nuklearno oružje se nikada ne sme koristiti, nuklearni rat nikada ne sme biti pokrenut. Neophodno je odupreti se upotrebi nuklearnog oružja i pretnjama da će ga upotrebiti, sprečiti nuklearno širenje i sprečiti nuklearnu krizu, kaže se u dokumentu.

– Kina se snažno protivi napadima na nuklearne elektrane i druga civilna nuklearna postrojenja. Pozivamo sve strane da poštuju međunarodno pravo, uključujući Konvenciju o nuklearnoj bezbednosti.

Povrh toga, kako ističu Kina se protivi razvoju i upotrebi biološkog i hemijskog oružja od strane bilo koje zemlje, pod bilo kojim okolnostima.

Takođe, Ministarstvo spoljnih poslova Kine protivi se bilo kakvim jednostranim sankcijama zbog krize u Ukrajini, uvedenim bez relevantne odluke Saveta bezbednosti UN.

– Protivimo se uvođenju bilo kakvih jednostranih sankcija bez odluke Saveta bezbednosti UN.

– Treba obezbediti stabilnost lanaca snabdevanja i isporuke. Sve strane treba da na odgovarajući način štite postojeći sistem globalne ekonomije, da se suprotstave pokušajima da se on politizuje, instrumentalizuje i oruzuje, nastavlja se u saopštenju.

Takođe poziva na zajedničke napore za ublažavanje krize i njenih efekata na globalnu saradnju u sektorima energetike, finansija, trgovine hranom i transporta.

– Međunarodna zajednica treba da preduzme mere za podršku oporavku zona sukoba. U tom pogledu, Kina je takođe spremna da pomogne i igra konstruktivnu ulogu, navodi se u dokumentu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “KINA POZIVA NA PREKID VATRE: Objavila dokument od 12 tačaka, evo koji su predlozi za rešavanje sukoba u Ukrajini”

  1. Koliko ja pratim ovu sp. vojnu operaciju Rusi postuju., a ukrajinci krše sve od navedenog. Sem toga izgleda da niko ne slusa Putina sta govori a trebalo bi.,jer on sto kaze to tako i bude. A ako se ne varam rekao je da ova operacija nece biti prekinuta dok ne budu ostvareni svi njeni zadati ciljevi

    4
    1
    Odgovori
  2. Не поштује Украјина никакве Међународне
    Заједнице преко својих ментора да ли би се усудила да се сама супротставља Русији и свету који нису за повратак нацизма,мало сутра. Кад се укроти Горопад можда и крене на нешто боље ,ишта сумњам јер то су окороле послушници мрака зарад новца и рођену мајку би продали. Да мало слушају речи Путина до овог рата не би ни дошло али Ђаво не мирује.Они не мирују јер се први православац усудио да пуца у НАТО, па треба обрадити одмазду али као Хитлер 100 за једног него милијарде за једног ,заправо треба све православце потаманити ко буба Швабе па још преко Украјине. Не могу да верујем да Украјина не види да је пиун у целој игри и да вођа гледа како му гине народ узалуд или му опште није стало до свог народа већ до проклетих пара. У праву је Кина. Сви смо ми за мир. Боље сто преговора него један погинули човек у рату али “ Дубоку државу“
    интересује „Нови поредак“ а не човек,а понајмање ЖИВ
    ЧОВЕК. Надамо се да ће се Украјина и њени ментори
    уразумити зарад човечанства.

    1
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter