Izvor: Tanjug
21.02.2023 u 16:28
0

Patrušev otkriva: „Kina glavni prioritet ruske spoljne politike!“

Sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev izjavio je u Moskvi u razgovoru sa najvišim kineskim diplomatom Vang Jiem da je razvoj strateškog partnerstva sa Kinom bezuslovni prioritet ruske spoljne politike i da se dve zemlje moraju držati zajedno protiv Zapada, javile su ruske državne novinske agencije.

Patrušev je rekao Vangu da Moskva podržava stav Kine u vezi sa Tajvanom, Hong Kongom i Sinđangom i Tibetom, koje Zapad koristi da diskredituje Kinu, prenele su RIA novosti.

Zapad deluje protiv Rusije i Kine, kao i na štetu zemalja u razvoju, zbog čega Peking i Moskva moraju da prodube saradnju i interakciju na međunarodnom planu, istakao je Patrušev.

Prema njegovim rečima, krvavi događaji koje je Zapad pokrenuo u Ukrajini su samo jedan primer takvog njihovog delovanja. Patrušev je istakao da se Rusija i Kina zalažu za pravičan svetski poredak i pozdravljaju sve veći broj država koje biraju put suverenog razvoja na osnovu svog identiteta i tradicije.

Istovremeno, Patrušev je izrazio žaljenje zbog toga što dalja transformacija sistema međunarodnih odnosa ka multipolarnom modelu svetskog poretka nailazi na sve veće protivljenje Zapada, koji, kako je rekao, po svaku cenu nastoji da održi svoju globalnu dominaciju.

Dodik ponovio jasan stav: „Saglasni o Evropskom putu BiH, ali ne i o NATO!“

Zapad je jednostrano odbacio niz velikih međunarodnih ugovora, uključujući i oblast kontrole naoružanja, ukazao je Patrušev. Prema njegovim rečima, promovišu se projekti koji su korisni za izuzetno usku grupu zemalja za stvaranje novih vojnih blokova u različitim regionima sveta.

SAD i saveznici pokušavaju da zamene univerzalne norme međunarodnog prava takozvanim „poretkom zasnovanim na pravilima“, rekao je Patrušev. Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će se šef ruske diplomatije Sergej Lavrov sastati u sredu u Moskvi sa Vangom, prenele su RIA novosti.

Moskovski list „Komersant“ ranije je objavio da je Vang doputovao u Moskvu da bi razgovarao o mogućem mirovnom planu za Ukrajinu. Vang Ji je direktor Kancelarije Centralne komisije za spoljne poslove Komunističke partije Kine (KPK) i član Politbiroa KPK.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter