Izvor: Kurir.rs
30.12.2023 u 15:46
0

KRAJEM 2023. GODINE RUSIJA JE UŠLA U TOP 5 SVETSKIH EKONOMIJA: Zapad na kolenima

Suprotno sumornim zapadnim prognozama, protekla godina je bila prilično uspešna za Rusiju.

DAĆEMO TO NARODU: PUTIN doneo ODLUKU da se IMOVINA ZAPADNJAKA ZAPLENI!

Ministarstvo za ekonomski razvoj procenilo je rast BDP-a na 3,5 odsto. Predsednik je privredu nazvao zdravom, konstatujući uspeh domaće proizvodnje, kao i jačanje međunarodnih veza.

Profit preduzeća povećan je za 24 odsto, pri čemu je nefinansijski sektor zaradio višestruko više.

Zemlja je uspela ne samo da nadoknadi gubitke iz 2022. godine, već i da napreduje. BDP je sada veći nego pre napada zapadnih sankcija. Štaviše, kako je naglasio Putin, rudarstvo je činilo samo dva odsto rasta BDP-a, a najveći doprinos – 54 odsto – dali su neresursni sektori.

„Glavno dostignuće je povećanje obima industrijske proizvodnje u uslovima oštrih sankcija“, kaže industrijski stručnjak Leonid Hazanov.

Prema Rosstatu, za deset meseci – 3,5 odsto u odnosu na isti period 2022. godine. Stručnjak kao primer navodi crnu metalurgiju: proizvedeno je 74 miliona tona čelika, a prošle godine – 71. Tome je doprineo rast proizvodnje automobila, teretnih i putničkih automobila, stabilno stanje u stanogradnji, kao i preorijentacija izvoza metalurških preduzeća iz Evrope u Aziju i Afriku .

Za devet meseci odlazeće godine, profit velikih i srednjih preduzeća u realnom sektoru premašio je 26 triliona rubalja i za četvrtinu premašio prošlu godinu.

Preduzeća su uspela ne samo da zadrže kadrove, već i da investiraju: u drugom tromesečju investicije u osnovni kapital su porasle za 12,6 odsto, u trećem za 13,3.

I postigli su visok nivo autonomije. „Više od polovine investicija u realnom sektoru se ostvaruje iz sopstvenih sredstava (profita) ruskih preduzeća. Na drugom mestu su bankarski krediti, na trećem su sredstva iz federalnog budžeta“, naglašava ekonomista i direktor komunikacija BitRiver-a Andrej Loboda.

Zapadnog kapitala zbog sankcija i geopolitičkih rizika gotovo da i nema. Stručnjaci procenjuju njen udeo na svega pola procenta. A razvoj preduzeća zahteva sredstva. „U kontekstu odlaska evropskih i američkih banaka iz Rusije i zatvaranja zapadnog finansijskog tržišta, podršku realnom sektoru pružili su domaći izvori ulaganja“, ističe Hazanov.

Finansijski rezultati su potvrdili održivost i efektivnost samodovoljnosti. Analitičari primećuju povećanje aktivnosti na Moskovskoj berzi.

„Glavno dostignuće u finansijskom sektoru ove godine je rast berze. Plavi čipovi, uključujući akcije bankarskog sektora, oporavili su se od recesije i predvodili ostale kompanije. Broj Rusa sa brokerskim računima dostigao je 21 milion, to je više od 16 odsto stanovništva“, dodaje Loboda.

Vlada uvodi programe osiguranja investicija i razvija nove investicione instrumente. Kao rezultat toga, građani dobijaju prihvatljive prinose uz minimalne rizike i spremniji su da uđu na berzu.

Program zamene uvoza je takođe dobro prošao. Za godinu i po, broj preduzeća u lakoj industriji porastao je za 80 odsto, proizvođača nameštaja za 30, dečijih igračaka za 20. Broj robnih marki povećan je za trećinu. Poslovanje u zemlji pokazalo se profitabilnim.

Istovremeno, država drži tržište otvorenim. „Rusija nikoga ne proteruje i ne zatvara se ni od koga. Mnoga strana preduzeća i organizacije su, uprkos pritiscima svojih vlada, svojih zvaničnika, rekli da žele da nastave da rade u našoj zemlji. Mi to samo pozdravljamo, “, rekao je Putin.

Neke korporacije su jednostavno promenile nazive, druge su prenete na upravljanje sa pravom otkupa. A broj stranih kompanija je, začudo, porastao – sa 24,1 hiljada u martu 2022. na 25,6 hiljada.

Pomoglo je proširenje kontakata sa zemljama Azije, Bliskog istoka, Latinske Amerike i Afrike. Tako je trgovinska razmena sa Kinom premašila cilj (200 milijardi dolara) za skoro deset odsto, sa Saudijskom Arabijom za sedam meseci povećana je za 20 odsto, sa UAE za polovinu za devet meseci, a sa Indijom za 20 odsto za osam meseci.

„Dok zemlje EU pokazuju skoro nulti ekonomski rast i ozbiljan pad industrije, Rusija pokazuje najsnažniji proboj u uslovima pritiska zapadnih sankcija“, rezimira Guzel Procenko, generalni direktor Alfa-Foreksa.

Podsticajna fiskalna politika i efikasno izvršenje budžeta postavili su osnovu za obnavljanje pozicije rublje. Konačni deficit je oko milijardu rubalja, samo pola procenta BDP-a. Svetska banka je Rusiju uvrstila u prvih 5 svetskih ekonomija zajedno sa Kinom, SAD, Indijom i Japanom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter