Izvor: Kurir.rs
18.07.2023 u 16:00
0

SVI DETALJI: Lavrov i turski ministar spoljnih poslova razgovarali o dogovoru o ŽITU

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan razgovarao je sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom o trenutnoj situaciji oko sporazuma o žitu, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

LAVROV UPOZORAVA ZAPAD: F-16 potencijalna nuklearna pretnja, to ne možemo da ignorišemo

„Danas (18. jula) ministar spoljnih poslova Hakan Fidan imao je telefonski razgovor sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom“, navodi se u saopštenju Ministarstva, prenose RIA novosti.

Dodaje se da su Fidan i Lavrov razgovarali i o najnovijim dešavanjima u okviru Istanbulskog sporazuma o žitu. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova, saopštilo je da su dvojica ministara razmotrili alternativne opcije za snabdevanje žitom zemalja kojima je to potrebno nakon raskida sporazuma o žitu.

„Razmenili smo mišljenja o regionalnoj agendi sa akcentom na najnovija dešavanjima oko Ukrajine.

Razgovarano je o rezultatima zajedničkog rada u okviru Crnomorske inicijative… Kao alternativu Crnomorskoj inicijativi, ministri su razmotrili druge opcije za snabdevanje žitom zemljama kojima je najpotrebnije i koje ne zavise od subverzivnih akcija Kijeva i njegovih zapadnih pokrovitelja“, saopštilo je rusko Ministarstvo. Lavrov i Fidan razmenili su mišljanja i o nizu pitanja koja se tiču bilateralnih odnosa dve zemlje.

Primena sporazuma o žitnom poslu prekinuta je od 18. jula. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u ponedeljak da planira da sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovara o nastavku sporazuma o žitu.

Pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da Putin još ne planira da kontaktira Erdogana.

Crnomorska inicijativa, koju su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumevala je izvoz ukrajinskog žita i hrane, kao i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu.

Za koordinaciju kretanja brodova bio je zadužen Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu, podseća ruska agencija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter