Izvor:
23.03.2024 u 11:56
0

NAPAD OSMIŠLJEN DA ŽRTAVA BUDE ŠTO VIŠE: Do sada 143 poginulih u Moskvi, a CRNI BILANS ĆE RASTI

Broj mrtvih u terorističkom napadu na Krokus siti hol porastao je na 143, javila je na Telegram kanalu Margarita Simonjan, glavna urednica medijske grupe Rossiia Segodnia i televizijskog kanala RT .

„Već ima više žrtava nego u Nord-Ostu . 143 osobe. O, Bože počivaj“, navodi se u publikaciji.

Napadači su pobegli sa lica mesta, ali su kasnije uhvaćeni. Prema onome što je dosad poznato, teroristi su napad izveli na „Krokus Siti Hol“, koji nalazi u Krasnogorsku, naselju na zapadnoj periferiji ruske prestonice. Dvorana je deo većeg zabavnog kompleksa otvorenog 2009. godine, koji uključuje i tržni centar i hotel, navodi RT. Ta koncertna sala prima do 7.500 ljudi i bila je skoro puna kada su teroristi krenuli u napad, pred nastup popularnog rok benda „Piknik“. U napadu je učestvovalo četvoro terorista.

Prema snimcima koji kruže društvenim mrežama, oni su svi bili obučeni u kamuflažnu uniformu i nosili automatsko oružje. Najpre su ubili nenaoružane čuvare na glavnom ulazu u objekat i blokirali ga pre nego što su nastavili ubijanje. Kada su stigli do koncertne dvorane, zapalili su sedišta. Vatra se proširila preko zgrade i stigla do krova pre nego što su vatrogasci uspeli da je ugase.

In this photo taken from video released by Investigative Committee of Russia on Saturday, March 23, 2024, Investigators from the Investigative Committee of Russia together with the operational units of the Ministry of Internal Affairs and the FSB, work on actions at the scene after a terrorists attack on the building of the Crocus City Hall on the western edge of Moscow, Russia. Several gunmen burst into a big concert hall in Moscow and fired automatic weapons at the crowd, injuring an unspecified number of people and setting a massive blaze in an apparent terror attack days after President Vladimir Putin cemented his grip on the country in a highly orchestrated electoral landslide. (Investigative Committee of Russia via AP)

Ruski istražni komitet saopštio je da je najmanje 115 osoba ubijeno u napadu, a gubernator Moskovske oblasti Andrej Vorobjov upozorio je da se taj broj može „značajno povećati“. Među žrtvama je i troje dece, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Moskovske oblasti. Ministarstvo za vanredne situacije objavilo je da je hospitalizovano 107 ljudi. Desetine ranjenih nalase se u teškom stanju. Istražitelji, kriminolozi i stručnjaci, zajedno sa operativnim jedinicama Ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne službe bezbednosti, obavljaju uviđaj na licu mesta. Materijalni dokazi, uključujući oružje i municiju, prikupljaju se sa mesta zločina, uključujući genetičke, balističke i uzmanje otisaka prstiju. Pregledaju se i snimci sigurnosnih kamera, navodi RIA Novosti.

Istražni komitet je pokrenuo krivični postupak povodom terorističkog napada. U vezi sa napadom dosad je uhapšeno ukupno 11 lica, uključujući četvoricu koji su direktno učestvovali u terorističkom činu. Tu četvoricu su pripadnici ruskih obaveštajnih agencija uhapsili u Brjanskoj oblasti, u blizini ukrajinske granice, saopštio je ruski Istražni komitet. Oni su privedeni u razmaku od nekoliko sati i prebačeni su u Moskvu. Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je da su, nakon napada u Moskvi, „teroristi imali nameru da pređu granicu Rusije i Ukrajine“, kao i „da su imali kontakte na ukrajinskoj strani“. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država, preneo je ranije Rojters. Neki lokalni ruski mediji tvrde da se teroristi nalaze na listi traženih osoba i da su poreklom iz Ingušetije, na jugu Rusije. Neki očevici su izjavili da su napadači izgledali kao da su poreklom „iz Azije i sa Kavkaza“ i da su komunicirali na „stranom jeziku, a ne na ruskom”. Zvanična Moskva nije komentarisala identitet napadača. 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter