Izvor: kurir
30.01.2024 u 12:47
1

NE PUŠTAJU UKRAJINSKO KROZ KAPIJE PARIZA: Zahtevi za Makrona ..ili ..ili..

Francuski poljoprivrednici na traktorima započeli su juče blokadu nekoliko autoputeva oko prestonice Pariza, dok su vlasti na čelu sa predsednikom Emanuelom Makronom odgovorile angažovanjem 15.000 policajaca.

Poljoprivrednici su izvratili aktima vandalizma: već su uništili parking i nekoliko prodavnica, zapalili zgradu socijalnog osiguranja.

O današnjoj situaciji u Francuskoj gledace jutarnjeg programa Redakcija na Kurir TV izvestio je naš dopisnik iz Pariza Saša Pešić.

– Ja bih najpre govorio o Francuskoj kao velikoj poljoprivrednoj sili. Naveo bih nekoliko detalja. Naime, Francuska je do pre nekoliko godina bila druga poljoprivredna sila u svetu i ubedljivo prva poljoprivredna sila u Evropi.

Francuska je imala udeo od 9% u svetskoj poljoprivrednoj proizvodnji, dok je na kraju 2023. godine taj udeo pao na 5%. Francuska trenutno uvozi 50% proizvoda koje konzumira. To je izazvalo veliki gnev poljoprivrednika, koji imaju nekoliko zahteva – započeo je Pešić, a zatim naveo šta poljoprivrednici, između ostalog, traže:

– Najpre smanjenje taksi koje država, naravno, pod ingerencijom EU je nametnula poljoprivrednicima. Takođe, uvođenje niza evropskih zakona koji se najviše tiču ekologije, a koji zahtevaju da se u narednom periodu 25% obradive površine u Francuskoj koristi za proizvodnju organske hrane.

Takođe, oni se bore protiv najčešće konkurencije koja dolazi iz istočne Evrope, gde njima se na taj način ubijaju cene i oni praktično žive i rade na ivici egzistencije.

E sada, što se tiče poslednjih zahteva, to su zahtevi da se prekine ta slobodna trgovina koju trenutno ima Francuska sa Novim Zelandom i Vijetnamom.

Ovoga puta poljoprivrednici su veoma odlučni jer je stvarno cela Francuska trenutno na nogama i naročito Pariz je u ovom trenutku veoma pogođen jer su blokirani svi putevi, svi pristupni putevi, autoputevi u okolini Pariza.

 

RUSI U OTVORENOM SUKOBU SA AMERIKOM: Izveštaji o gubicima se sakrivaju

– Francuska policija je u nedelju morala da izvede na ulice svoje specijalne jedinice žandarmerije koji su oklopnim vozilima branili tu najveću međunarodnu pijacu veleprodaje u pariškom predgrađu Rangis jer je cilj poljoprivrednika bio da blokiraju pijacu.

Oko Pariza ima 8 pristupnih autoputeva i svi su blokirani na nekih 15 km, neki su blokirani u jednom smeru, neki u oba, što znači da ne možete iz pariskog regiona autoputem da izađete i da odete u druge delove Francuske. Poljoprivrednici koji su krenuli iz centralnog dela Francuske bili su zaustavljeni na naplatnoj rampi od strane policije, međutim oni su krenuli magistralnim putem i uputili se sa nekoliko stotina traktora prema pijaci Rangis.

Pojasnio je značaj ove pijace za stanovnike Pariza.

– Francuska neće imati, tj. Pariz i Pariski region najviše, neće imati normalno snabdevanje. Dodao bih samo da su juče na tim kontrolnim punktovima bili pretresani kamioni i proveravani kamioni stranih registarskih tablica i čak su zaustavljani i oduzimana je roba od strane poljoprivrednika, roba koja je dolazila iz inostranstva.

žTako je na jednom od društvenih mreža osvanula vest da je par nekih paketa meda koji dolazi iz Ukrajine, oduzet od strane poljoprivrednika – zaključio je Pešić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “NE PUŠTAJU UKRAJINSKO KROZ KAPIJE PARIZA: Zahtevi za Makrona ..ili ..ili..”

  1. MI PRVO TREBA DA SMANJIMO ADMINISTRACIJU RAK RANU MALIH DRZAVICA.KAO STOSMO MI KOLIKO IMAMO DRZAVNIH SLUZBENIKA PREMA BROJU STANOVNIKA STRASNO ALI ISTINITO KOLIKO UKUPNO SLUZBENIKA IMA NA JEDNOG PROIZVODNOG RADNIKA NERAČUNATI KINEZE I TURKE SA FRADILISTA JER ONI NOSE PARE U SVOJE ZEMLJE ZATO NAM POBEGOŠE MLADI U INOSTRANSTVO.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter