Izvor: BSC Happy
09.04.2024 u 10:35
0

VUČIĆ SE OBRATIO IZ PARIZA: Makron razume našu poziciju, razgovori o KiM nisu bili jednostavni

Očekujem skoru posetu predsednika Makrona Srbiji, u narednih nekoliko meseci, rekao je predsednik

PARIZ – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je nastavio zvaničnu posetu Francuskoj.

On se, drugog dana posete Parizu, sastao s francuskim ministrom odbrane Sebastijenom Lekornuom posle čega je usledio sastanak Poslovnog saveta na kojem se on obratio francuskim domaćinima a ministar finansija Siniša Mali održao prezentaciju o tome šta se sve trenutno radi i gradi u Srbiji, ali i kakvi su nam planovi za budućnost.

0.10 – Obraćanje predsednika Srbije uživo iz Pariza

„Više od tri sata razgovora s Makronom! Razgovori s 3 francuske kompanije o letećim automobilima“

– Više od tri sata razgovora s francuskim predsednikom, ostali smo nasamo, skoro do 23.15 sati. Srećan sam zbog tog razgovora a postigli smo i neke konkretne dogovore, blizu smo potpisivanja ugovora za „rafale“, to je strašno važno za nas jer mi u ovom trenutku ne možemo da dobijemo tako sofisticirane lovce… To nam otvara vrata i za saradnju s drugim kompanijama poput Talesa i Erbasa – kazao je Vučić u obraćanju uživo posle jutrošnjih sastanaka, drugog dana posete Francuskoj.

Osvrnuo se i na saradnju s francuskim kompanijama kad je reč o upravljanju otpadom, otpadnim vodama, energetici, veštačkoj inteligenciji i njenoj primeni u privredi, te letećim automobilima o kojima se razgovaralo sa čak tri francuske kompanije.

Osvrnuo se i na upotrebu nuklearne energije u Srbiji pa je dodao da je rešavanje pitanja energetike i hrane najvažnije pitanje sutrašnjice i budućnosti.

08.43 – Obraćanje predsednika Srbije posle Poslovnog saveta

„Više od 11.000 u Srbiji radi za francuske firme! Veoma smo blizu potpisa za nabavku rafala“

Predsednik Vučić je naglasio da stvari mnogo bolje stoje nego što je to bilo ranije kad je reč o trgovinskoj razmeni sa Francuskom, te zapošljavanju, posle čega je govorio i o bruto domaćem proizvodu Srbije pa naglasio da je stopa rasta bila 5,9 odsto u februaru.

– Danas imamo više od 11.000 ljudi koji rade za francuske firme u Srbiji, kazao je predsednik pa se dotakao i priprema za EXPO 2027 za koji je rekao da je krov za sve ono što se trenutno radi u Srbiji poput velikih radova na prugama, zatim na beogradskom metrou za koji će nam biti potreban i operator za upravljanje metroom što je u stvari i otvoren poziv za sve francuske kompanije koje rade u toj oblasti i koje bi tako dugo godina mogle da posluju u Srbiji.

„Saradnja s francuskim kompanijama nam je potrebna“

Naime, Vučić je na Poslovnom savetu rekao da je Srbiji potrebna saradnja sa brojnim francuskim kompanijama i kao jedan od primera naveo Beogradski metro, za koji je rekao da će za njega morati da se nađe operater.

Na početku poslovnog saveta Francuska – Srbija rekao je da je potrebna i saradnja sa kompanijama za izgradnju deponija, upravljanje otpadom i svim ostalim, i da se sa njima sklope veliki ugovori na dugi niz godina.

Kako je objasnio, Srbija nije u stanju da upravlja tim sistemima zbog čega se tu otvara dosta prostora za francuske kompanije.

„Takođe se radujemo budućoj saradnji na polju veštačke inteligencije i duboko smo zahvalni Francuskoj koja nam je pomogla da predsedavamo ovim partnerstvom za veštačku inteligenciju koje je za nas od najvecće važnosti. Takođe smo juče počeli da razgovaramo sa EDF-om o strateškom razgovoru o nuklearnoj energiji, o nuklearnim reaktorima, jer znate da je to zelena energija. Nije u pitanju samo zelena energija, već energija koja će stvoriti održiv sistem za Srbiju. U suprotnom, za 20 godina nećemo moći da snabdevamo dovoljno električne energije ne samo našu industriju, već i naše stanovništvo“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, radi se o ogromnim investicijama, ali Srbija je spremna da blisko sarađuje sa Francuskom. Podsetio je na uzajamno poštovanje dve zemlje i dva naroda i istakao da ceni ne samo francuska preduzeća, već i Francuze u Srbiji.

Dodao je da je izrazio očekivanje da će Francuska pružiti podršku Srbiji i u svim drugim sferama, prvenstveno kada su u pitanju evropski put Srbije i dijalog sa Prištinom.

„Još jednom sam zahvalio predsedniku Makronu na ličnom angažmanu kada je reč o očuvanju stabilnosti u našem regionu“, istakao je Vučić u objavi na Instagram nalogu „buducnostsrbijeav“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Jelisejskoj palati sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom. Pre samog sastanka dvojica predsednika obratila su se medijima.

Makron je poručio da je Srbiji mesto u Evropi, ali i istakao da „pitanje Kosova jeste obećanje i zalog za budućnost regiona“.

Vučić je zahvalio francuskom predsedniku što je uvek hteo da sasluša srpsku stranu, ali je i reagovao na izjavu Makrona da su obe strane nešto učinile, misleći na Beograd i Prištinu, ukazavši na sve što Priština nije ispunila, a na šta se obavezala.

Sastanak sa Laršeom u Senatu

Pre susreta sa Makronom Vučić se sastao sa predsednikom Senata Žerarom Laršeom.

Prethodno je prisustvovao potpisivanju Memoranduma o strateškoj saradnji s Francuskom elektroprivredom, a razgovarao je i sa članovima Srpskog nuklearnog društva u Parizu.

Predsednik Vučić je jutros stigao u Palatu invalida u Parizu, gde su ga dočekali vojni guverner Pariza general Kristof Abad i Frank Roster, delegirani ministar za spoljnu trgovinu, privlačenje investicija, frankofoniju i Francuze u inostranstvu pri Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske.

Za predsednika Vučića ispred Palate invalida priređena je ceremonija svečanog dočeka sa vojnim počastima, a potom su intonirane himne Srbije i Francuske.

Nakon toga Vučić je položio venac na spomen-ploču „Vernost za vernost“, koja je posvećena srpskim vojnicima.

Vučić je, inače, sinoć stigao u Pariz. Ovo je dvadeseti susret dvojice predsednika do sada, a predsednik Srbije kaže možda i najvažniji u poslednje tri decenije za našu zemlju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter