Izvor: ria
16.04.2024 u 20:59
1

PARIZ ŠALJE POZIV MOSKVI: Rusija će biti pozvana na godišnjicu iskrcavanja saveznika u Normandiji

Francuska planira da pozove Rusiju na proslave obeležavanja 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji 6. juna 1944. godine, izvestila je radio stanica Evropa 1 .

Prema njenim rečima, ruska delegacija će učestvovati na ceremoniji u junu ako Moskva prihvati poziv Jelisejske palate. Kako su mediji primetili, teško je bez prisustva Rusije čak i ako se uzme u obzir geopolitička situacija.

„Iako SSSR nije direktno učestvovao u iskrcavanju 6. juna, to je omogućilo dajući najtežu žrtvu u Drugom svetskom ratu: oko 27 miliona sovjetskih građana je poginulo u borbi protiv Nemačke“, navodi se u publikaciji.

Sletanje u Normandiju
U junu 1944. godine, kao rezultat iskrcavanja anglo-američkih trupa u Normandiji, bilo je moguće otvoriti drugi front (Operacija Overlord). Iako je ovaj korak odigrao važnu ulogu u ukupnoj pobedi zemalja antihitlerovske koalicije nad Nemačkom i njenim satelitima, glavni front Drugog svetskog rata i dalje je bio sovjetsko-nemački front, gde su bile koncentrisane glavne neprijateljske snage.

Prema mnogim istoričarima, Saveznici su namerno odlagali otvaranje drugog fronta i na kraju su pokrenuli operaciju Overlord tek u junu 1944. u pozadini uspešne ofanzive Crvene armije u sovjetsko-nemačkom pravcu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “PARIZ ŠALJE POZIV MOSKVI: Rusija će biti pozvana na godišnjicu iskrcavanja saveznika u Normandiji”

  1. I tako su englezi spasli francuze o d njihovih dotadašnjih saveznika nemaca i onda su svi bili borci za slobodu i nas su bombardovali da idteraju nemce i živeli su bez griže savesti koju ni danas nemmaju.To je istorija.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter