Izvor: REUTERS
05.02.2024 u 10:01
0

NEĆEMO UVOZITI VAŠE ŽITO: Kina poručuje Ukrajini da ukloni NJENE firme sa liste „sponzora rata“.

Kina je  zahtevala da Ukrajina odmah ukloni više od deset kineskih kompanija sa liste firmi koje su označene kao „međunarodni sponzori rata”, rekavši da želi da Kijev „eliminiše negativne uticaje”.

BRAĆA RUSI POMOGLI PRIJATELJIMA U AFRICI: RAZBIJENI MILITANTI koji su pokušali NAPAD na CENTRALNOAFRIČKU REPUBLIKU!

Kina se čvrsto protivi uključivanju kineskih preduzeća na relevantnu listu i zahteva da Ukrajina odmah ispravi svoje greške i eliminiše negativne uticaje“, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Rojtersu nakon objavljivanja izveštaja. Nije precizirano kakvi bi to mogli biti uticaji.

Peking ima bliske veze sa Moskvom i uzdržao se od kritikovanja ruske invazije na Ukrajinu, ali je takođe rekao da se suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja moraju poštovati. Ponudila se da pomogne u posredovanju u ratu.

Drugi izvor je sugerisao da bi Peking to pitanje mogao povezati sa kineskom kupovinom ukrajinskog žita.
Pre potpune invazije Rusije 24. februara 2022, Kina je bila najveći trgovinski partner Ukrajine i ostaje važan potrošač ukrajinskog žita, suncokretovog ulja i gvozdene rude.

Crna lista, koja nema nikakve pravne implikacije za firme koje uključuje, dovodi u pitanje ono što opisuje kao opsežnu saradnju između kineskih i ruskih kompanija u sektorima, uključujući naftu i gas, glavni izvor prihoda za Moskvu.
U njemu se nalaze kineski energetski giganti China National Petroleum Corporation (CNPC), China Petrochemical Corporation (Sinopec Group) i China National Offshore Oil Corporation (CNOOC).
Sinopec i CNOOC nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar. CNPC je naveo da lista nije novi razvoj.

‘ALAT ZA REPUTACIJU’
Ukrajinska Nacionalna agencija za prevenciju korupcije opisuje crnu listu kao „moćno oruđe reputacije za postizanje blagonaklonosti elemenata globalnih lanaca snabdevanja (i) izlazak međunarodnog poslovanja iz Rusije“.

Iako je Kina naširoko viđena kao saveznik Kremlja, Ukrajina je pazila da ne naljuti drugu po veličini svetsku ekonomiju tokom svog rata sa Moskvom, i više puta je apelovala na Peking da se pridruži diplomatskim naporima Kijeva za mir.
Ukrajina je promovisala svoj plan za mir na nizu međunarodnih sastanaka na visokom nivou. Kina je prošle godine prisustvovala jednom od sastanaka u Džedi, ali se od tada uzdržala od učešća.

Kina je bila glavna destinacija za ukrajinski izvoz hrane koja je isporučena u okviru koridora za žitarice uz posredovanje UN uspostavljenog nakon ruske invazije, ali sada ugašenog. Na njega je otpadalo oko 7,9 miliona metričkih tona od ukupno 30 miliona tona prevezenih tom rutom.

U okviru novog kijevskog crnomorskog pomorskog koridora uspostavljenog prošlog avgusta, pokazuju vladini podaci, oko 30% ukrajinskog pomorskog izvoza, uključujući hranu, metale i rudu, otpremalo se u Kinu.
Sa 14, Kina ima najviše kompanija na crnoj listi, a slede SAD, Francuska i Nemačka koje imaju osam, četiri i četiri.

Kina je u utorak saopštila da se zamenik ministra spoljnih poslova Kine Sun Vejdong sastao sa ukrajinskim ambasadorom u Pekingu i razmenio mišljenja o pitanjima od zajedničkog interesa, kao i da je Sun rekao da zemlje treba da poštuju i da se međusobno iskreno odnose.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter