Izvor: HappyBSC
29.08.2022 u 20:51
0

„Niko nema više ni motiv da se povedu ozbiljni mirovni pregovori, kao da ovaj rat svima odgovara“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o 187. danu ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini koji su obeležili novo granatiranje nuklearne elektrane u Zaporožju, dok se očekuje dolazak Međunarodne agencije za atomsku energiju, a razmena vatre je najžešća u Donjecku.

O ovim i ostalim temama razgovarali smo sa našim gostima: Mina Zirojević sa Instituta za uporedno pravo, prof. dr Miroslav Bjegović, profesor bezbednosti, i advokat Predrag Savić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Predrag Savić rekao je da je ono što zabrinjava u ovom sukobu to što deluje kao da niko nema više ni motiv da se povedu ozbiljni mirovni pregovori.

„Neki analitičari su već napisali da to jeste mešanje u sukob, i to vrlo bitno. Naročito da u ovom trenutku Zapad i Amerika su ti koji su na taj način i produžili ovaj rat. Vidimo i izjavu Papa Franje i Vatikana koji je ukazao na činjenicu da deo Zapada nosi odgovornost za iniciranje ovog sukoba. Činjenica je da sada sa zapada stižu ogromne količine oružja. Bilo je obećano i mnogo više pomoći, naročito sa strane Evropske unije, ali koliko sam ja shvatio nije realizovano sve što je obećano. Međutim, pitanje je šta sve stiže iz Amerike i pod kojim uslovima, šta su bespovratni krediti, šta su obaveze da se plati. U toj celoj situaciji možemo da smatramo kao motiv da se rasterete vojni magacini i da se uništi zastarelo naoružanje, ali i da se isprobaju neke nove tehnologije. To je ogledni poligon u kome je najveći gubitnik Ukrajina. Ovaj nesretni Zelenski koji je bio dobar komičar, postao je sada tragičar, izgubio je veliki deo svoje teritorije, uveo je zemlju u nesigurnu zonu, u rat, koji ne zna se koliko će trajati. Ono što posebno zabrinjava u ovom slučaju je da niko nema više ni motiv se povedu ozbiljni mirovni pregovori, kao da ovaj rat svima odgovara. Amerikanci su ojačali dolar, Rusi prodaju gas skuplje nego što je bio i pokazuju da mogu da prežive i pored 6.000 ili 7.000 sankcija koje su protiv njih uvedene od strane Evrope. Najveći gubitnik je ovde Evropa uz Ukrajinu jer ja mislim da u ovoj situaciji, politički gledano, geostrateški, Tramp da je bio predsednik Amekeri sigurno ne bi došlo do rata, pa i da je ostala Angela Merkel u Nemačkoj ne bi se ovako sve razvijalo“, rekao je Savić.

Advokat dodaje i da, sa ovim ratom, međunarodno privatno pravo doživljava veliki poraz.

„Te sankcije su često protiv međunarodnih pravnih standarada, dostignutog stepena slobode i prava. One su sada uperene na rusko stanovništvo, ruske građane, ne samo na rusku privredu nego i ličnu imovinu, koja nikada ne bi smela da u savremenom slučaju bude predmet sankcija. Očito više sa ovim ratom i međunarodno privatno pravo doživljava veliki poraz“, smatra Savić.

„U ratu se sučeljavaju, ne samo vojske dve strane i njihova oružja, sučeljavaju se volje, koncepti, način života…“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

Prof. dr Miroslav Bjegović istakao je da smatra da je dobro da što pre komisija Međunarodne agencije za atomsku energiju obiđe nuklearnu elektranu Zaporožje i da uradi zadatak koji je u njenoj nadležnosti.

„Ako baš gledamo iz tog vojnog ugla, manje-više imamo donekle neke slične brojke ili slične pokazatelje u smislu nastradalih, koliko je uništeno tehnike, sredstava, naoružanja, čak se iznose podaci o stradalim i ranjenim, ali ono što nas zabrinjava je da generalno nema nekih velikih promena i da i dan danas imamo veliki broj dezinformacija koje nam se plasiraju, koje se plasiraju u javnost. Oko toga negde, onda možda nemamo pravu sliku sa terena. Ono što je sada aktuelno je upravo ta Zaporoška oblast zbog najveće nuklearne termoelektrane u Evropi gde su negde malo čudni ciljevi, u smislu kao da neko želi da ta nuklearka bude uništena, bude oštećena, a svima je jasno kakve bi to katastrofalne posledice izazvalo ne samo za područje Ukrajine, već i za kompletnu Evropu i prostor Evropske unije. Jeste i tu negde da vidimo neke čudne igre, neshvatljive uloge, poteze, moram reći prvenstveno ukrajinske strane, koja non-stop gađa neposredno, mislim u neposrednoj blizini same nuklearke, gde je već došlo do oštećenja pojedinih pogona. Tu postoji i radioaktivni otpad koji je prilično siguran i poprilično obezbeđen što znači da bi trebalo neko mnogo jače i ubojitije naoružanje da bi došlo do proboja njegovog oklopa i ponovnog zračenja. Mislim da je dobro da što pre dođe komisija Međunarodne agencije za atomsku energiju kao što je rečeno, da izađe na lice mesta i da uradi zadatak koji je u njenoj nadležnosti, upravo da ne bi došlo do tog neželjenog incidenta, koji negde ipak potencira i ukrajinska strana, kao da nije svesna šta bi učinila i sama sebi“, naglašava Bjegović.

AKTUELNOSTI NA HAPPY TV: „Ako je ovaj proksi rat počeo tako što je Amerika gurnula Ukrajince na Ruse, sada Rusi proksi ratuju preko Ukrajinaca protiv Evrope“

Mina Zirojević podsetila je da mi i dalje ne znamo glavne i osnovne ciljeve ruske strane.

„Mi kada smo i na početku počeli da analiziramo, sve je delovalo različito. Ja prva sam mislila da će ovaj sukob trajati mnogo kraće nego što jeste. Tako da mi u suštini ne znamo koji su glavni i osnovni ciljevi, koja je poenta ruske strane. Za ukrajinsku stranu nam je više-manje jasno, zato što predsednik Zelenski stalno potencira da će oni vratiti i Krim i sve ostalo, što je u principu, sada bar kako gledamo, gotovo nemoguće“, rekla je Mina Zirojević

Ona je dodala da se plaši da se poseta Međunarodne agencije za atomsku energiju ne služi samo da se okrive Rusi.

„Ja se slažem da bi bilo normalno da svi jedva čekamo da dođe ta međunarodna organizacija, koja će nam na kraju reći da li je nuklearka sigurna ili nije. Međutim, kada god da se setim da je međunarodna organizacija, bilo koja, dolazila na teren bivše Jugoslavije, da se nismo baš proslavili povodom toga i da ti podaci koje su oni izneli, uglavnom, da ne kažem uvek, nisu bili tačni. Jednostavno se plašim da se sada u celoj ovoj zbrci i medijskoj kampanji ne vidi na kraju koji je cilj i da ne služe samo da kažu: „Evo Rusi su krivi“, vidi se da je ovde negde nešto i pošto se mi ne razumemo preterano u to… Može se desiti da ostanemo bez tog odgovora, ili što je još gore, da dobijemo pogrešan“, dodala je ona.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter