Izvor: Tanjug
31.03.2023 u 18:11
0

NOVA INTERVENCIJA MMF-a: Odobren paket pomoći Ukrajini od 15,6 miliona dolara

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je danas četvorogodišnji finansijski paket pomoći Ukrajini u vrednosti od 15,6 milijardi dolara, kao podršku u odbrani od ruske agresije.

Kako prenosi Rojters, kredit predstavlja jednu od najvećih tranši finansijske pomoći Ukrajini do sada i najveći iznos kredita koju je ta međunarodna finansijska institucija dala zemlji u ratu.

„VEČERAS BI MOGAO DA BUDE IZVEDEN JURIŠ NA MANASTIR“: Oglasio se iguman Kijevsko-pečerske lavre

Šef misije MMF-a za Ukrajinu Gevin Grej nedavno je izjavio da je rat u Ukrajini, osim što je uzeo „strašan humanitarni danak“, i dalje ima razarajući uticaj na ekonomiju te zemlje.

-Vlasti su ipak uspele da održe makroekonomsku i finansijsku stabilnost zahvaljujući značajnoj spoljnoj podršci i veštom kreiranju politike- dodao je on.

Sveobuhvatni ciljevi programa vlasti su održavanje ekonomske i finansijske stabilnosti u okolnostima izuzetno visoke neizvesnosti, vraćanje održivosti duga i podrška oporavku Ukrajine na putu ka pridruživanju EU u posleratnom periodu“, rekao je Grej, koji je sredinom marta razgovarao u Varšavi, sa ukrajinskim zvaničnicima.

Prema njegovim rečima, program je osmišljen u skladu sa novom politikom MMF-a o kreditiranju u uslovima izuzetno velike neizvesnosti, a od donatora, uključujući G7 i EU, očekuju se snažna finansijska garancija.

SAD su najveći akcionar MMF-a i doprinele su Ukrajini u pomoći i vojnoj podršci više od bilo koje druge zemlje.

-Ambiciozan i na odgovarajući način uslovljen program MMF-a je ključan za podupiranje reformskih napora Ukrajine -izjavila je ranije američka ministarka finansija Dženet Jelen.

Ukrajinski BDP smanjen je za 30 odsto prošle godine, a nivo siromaštva je značajno porastao.

Pritisak na javnu potrošnju da podrži ekonomiju i upravlja njenim ratnim naporima je značajan.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter