Izvor:
02.09.2023 u 10:11
0

NOVA MISIJA: Indija posle istorijskog sletanja na Mesec, lansirala raketu za proučavanje Sunca! (VIDEO)

Indijska svemirska agencija lansirala je raketu za proučavanje Sunca nešto više od nedelju dana nakon istorijskog sletanja na južni pol Meseca.

Raketa Aditia-L1 , koja nosi naučne instrumente za posmatranje najudaljenijih slojeva Sunca, lansirana je oko 6.20 po našem vremenu na svoje četvoromesečno putovanje.

Raketa je ostavila trag dima i vatre dok su naučnici pljeskali, pokazao je direktan prenos na veb stranici Indijske organizacije za istraživanje svemira (ISRO).

Prenos je pratilo skoro 500.000 gledalaca, dok su se hiljade okupile u galeriji za posmatranje u blizini mesta lansiranja da vide poletanje sonde, koja će imati za cilj proučavanje solarnih vetrova, koji mogu da izazovu poremećaje na zemlji koji se obično vide kao aurore.

Prema ISRO-u, svemirska letelica nosi „sedam naučnih tereta za sistematsko proučavanje Sunca“, a svi su razvijeni u saradnji između indijske svemirske agencije i naučnih instituta.

Sjedinjene Države i Evropska svemirska agencija (ESA) poslale su brojne sonde u centar Sunčevog sistema, počevši od NASA-inog programa Pioneer 1960-ih. Ali ako poslednja misija ISRO-a bude uspešna, to će biti prva sonda bilo koje azijske nacije koja će biti postavljena u solarnu orbitu.

Nazvano po hindi reči za sunce, lansiranje Aditia-L1 prati Indiju koja je pobedila Rusiju krajem prošlog meseca i postala prva zemlja koja je sletela na južni pol Meseca. Dok je Rusija imala snažniju raketu, indijska Chandraiaan-3 je nadmašila Lunu-25.

MISIJA NEUSPEŠNA: Ruska raketa se srušila na MESEC- Roskomos saopštio tužne vesti

Aditia-L1 putuje na raketi PSLV KSL od 320 tona koju je dizajnirao ISRO i koja je bila oslonac indijskog svemirskog programa. Letelica je dizajnirana da putuje oko 1,5 miliona km tokom četiri meseca do neke vrste parkinga u svemiru gde objekti imaju tendenciju da ostanu na mestu zbog balansiranja gravitacionih sila, smanjujući potrošnju goriva za svemirsku letelicu. Te pozicije se zovu Lagranžove tačke, nazvane po italijansko-francuskom matematičaru Džozefu-Luju Lagranžu.

Misija ima kapacitet da napravi „veliki prasak u smislu nauke“, rekao je Somak Raihaudhuri, koji je bio uključen u razvoj nekih komponenti opservatorije, dodajući da energetske čestice koje emituje Sunce mogu da pogode satelite koji kontrolišu komunikacije na zemlji.

– Bilo je epizoda kada su glavne komunikacije bile u prekidu jer je satelit pogođen velikom emisijom korone. Sateliti u niskoj zemljinoj orbiti su glavni fokus globalnih privatnih igrača, što misiju Aditia L1 čini veoma važnim projektom – rekao je on.

Uspešno sletanje Indije na površinu Meseca, što je ranije uspelo samo Rusiji, SAD i Kini, postignuto je po ceni manjoj od 75 miliona dolara.

Indija je postala prva azijska nacija koja je postavila letelicu u orbitu oko Marsa 2014. i trebalo bi da lansira trodnevnu misiju sa posadom u Zemljinu orbitu do sledeće godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter