Izvor: HAPPY BSC
27.12.2022 u 17:29
0

NOVCU SE BLIŽI KRAJ NA STAROM KONTINENTU: EU pokreće program digitalnog novčanika za svoje građane

Evropska Komisija obezbediće sredstva konzorcijumu čiji je zadatak biti da pokrene pilot-program plaćanja putem digitalnog novčanika za građane EU. NOBID (Nordic-Baltic eID Project) izabran je da predvodi multinacionalni konzorcijum koji se sastoji od brojnih kompanija kao što su „Thales“ i „iProov“, za koje se očekuje da će pokrenuti pilot projekat fokusiran na plaćanja – jedan od četiri EU pilot projekta digitalnog identiteta – u martu 2023.

KRENULO VRAĆANJE: Belgijska kompanija za transakcije hartijama od vrednosti proslediće sredstva ruskom depozitaru

“iProov je oduševljen što je konzorcijumu NOBID dodeljeno finansiranje za ovaj projekat”, rekao je Endru Bad, osnivač i izvršni direktor „iProova“. “Ovaj projekt će dokazati da akreditivi koje se mogu proveravati pomoću biometrije mogu odgovoriti na nove izazove sve složenijeg sveta plaćanja. ”Osim dve kompanije, ono što se naziva “tehnološkim partnerima” uključuje „Signicat“, „RB“, „Auqkenni“, „IPZS“, „Poste Italiane“, „Intesi Group“, „InfoCert“, „FBK“ kao i letonski  državni radio i televizijski centar.

NOBID čine Danska, Estonija, Finska, Island, Letonija, Litvanija, Norveška i Švedska, dok će, kako je ranije najavljeno, konzorcijum činiti šest država – Danska, Nemačka, Island, Italija, Letonija i Norveška.

Komisija im je poverila da “pilotiraju i oblikuju” budućnost digitalnog plaćanja i identiteta za 27 zemalja članica EU. Sredstva će doći iz programa „DIGITAL Evropa“ Evropske komisije.

Osim toga, banke i finansijske kompanije iz Nemačke, Norveške, Danske, Italije i Islanda takođe će biti uključene (DSGV, DNB i BankID, Nets, Intesa Sanpaolo, PagoPA i ABILab. i Greiqsluveitan), a konzorcijum će imati zadatak da razvije pilot uz podršku nekoliko digitalnih državnih agencija i provajdera tehnologije, objavio je NOBID.

Predstavnici NOBID uvereni su da već imaju dovoljno iskustva za izradu pilota plaćanja velikih razmera, koji je opisan kao glavni prioritet u viziji EU o budućem digitalnom novčaniku. Iz NOBID-a je takođe objavljeno da će se pilot plaćanja temeljiti na postojećoj infrastrukturi, kako bi se omogućilo izdavanje plaćanja, trenutna plaćanja, prenosi s računa na račun i prihvatanje plaćanja u trgovini i na internetu. Prošlog meseca iz EU se čula tvrdnja da će novčanik za digitalne lične karte biti spreman 2024., centralizirajući lične dokumente građana kao što su lična karta, vozačke dozvole i bankovne račune.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter