Izvor: FIRSTSPOT.COM
18.03.2024 u 11:36
0

NOVA SLIKA GLOBALNOG PORETKA, SVET IŠČEKUJE: Evo šta znači peti mandat ruskog predsednika

Objavljeni su rezultati ruskih izbora. Nema iznenađenja. Predsednik Vladimir Putin potvrdio je svoj peti mandat. Sa još jednim šestogodišnjim mandatom, lider će ostati na funkciji do 2030. Svet zabrinut za ono što će u tom periodu biti njegovi sledećei potezi

Šta se desilo na ruskim izborima?

PUTIN JE ISTORIJSKA LIČNOST A NJEGOVA POBEDA ĆE SE PAMTITI:

Ruski izbori su bili predvidljivi, ali su imali neku dramu. Bilo je sporadičnih dela prkosa tokom glasanja.

Poslednjeg dana, u nedelju, poslušajući poziv udovice opozicionog lidera Alekseja Navalnog, Julije Navalne, glasači su izašli u velikom broju u podne u Rusiji i ispred ruskih ambasada da pokažu svoje neslaganje protiv Putina i rata.

„Kremlj nije želeo da se to dogodi“, rekla je bivša šefica moskovskog biroa CNN-a Džil Dogerti. „Dugi redovi u Rusiji bili su značajni.

Zašto je pobeda na izborima važna za Putina

Rezultati izbora su bili predvidljivi. Ipak, Putinu je ovo glasanje bilo važno. Pobeda mu daje pune tri decenije da vodi Rusiju kao predsednik ili premijer, dodajući njegov legitimitet.

„Putinu nikada nije bila dovoljna samo pobeda. On mora da pobedi na način koji pokazuje da ostaje gospodar ruskog političkog sistema“, napisao je istaknuti saradnik Saveta za spoljne poslove pre izbora

 

Podrška javnosti, tvrdi Kremlj, ostaje netaknuta uprkos tome što sukob uzima danak u zemlji sa velikim brojem žrtava i usred sankcija Zapada koje pritiskaju rusku ekonomiju.

Dakle, šta pobeda znači za rat?

Putin će pobedu u Rusiji videti kao mandat za nastavak rata u Ukrajini. Diktator je već u ponedeljak viđen kako savija mišiće.

On je upozorio Zapad da bi direktan sukob između Rusije i vojnog saveza NATO-a predvođenog SAD značio da je planeta na korak od Trećeg svetskog rata, ali je dodao da retko ko želi takav scenario. On je obećao da će ojačati oružane snage zemlje i dati prioritet onome što je nazvao „specijalnom vojnom operacijom“ Rusije u Ukrajini

„Ovi izbori su sredstvo za Putina da legitimizuje svoju odluku da uđe u rat u Ukrajini“, rekao je Andrej Kolesnikov, viši saradnik u Karnegi ruskom Evroazijskom centru, sa sedištem u Moskvi, citira Gardijan uoči izbora.

Spekuliše se da bi predsednik mogao da naredi drugu vojnu mobilizaciju za borbu u Ukrajini. Prvi je usledio u septembru 2022. godine, što je dovelo do protesta i Rusa osećanja zemlje. To bi mogao biti nepopularan potez, ali bi mogao ublažiti rođake vojnika koji su regrutovani prije 18 mjeseci.

„Ruski lideri sada govore o ’konsolidaciji celog ruskog društva oko njegovih odbrambenih potreba‘“, rekao je za Asošiejted pres (AP) Brajan Majkl Dženkins, viši savetnik istraživačkog centra RAND Corporation.

„Precizno značenje ove fraze nije sasvim jasno, ali sugeriše da rusko rukovodstvo razume da će rat koji Putin opisuje će trajati dugo vremena, i da se stoga moraju mobilisati resursi… Drugim rečima, rusko društvo mora biti organizovano za stalno ratovanje“, dodao je on.

Šta Putinov novi mandat znači za svet?

Predsednik nastavlja da drži svoj gvozdeni stisak nad Rusijom. On je zgusnuo neslaganje, ruska ekonomija je preživela sankcije, a nedavni dobici na bojnom polju ukazuju na rastuću prednost na Putinovoj strani.

U SAD, koje su najveći vojni pomoćnik Ukrajine, postoje rani znaci umora. Novembarski izbori bi mogli dodatno poremetiti podršku Kijevu.

U međuvremenu, Rusija nastavlja da jača svoje veze sa svojim saveznicima, posebno Kinom. Putin je u svom pobedničkom govoru predvideo da će odnosi dve nacije ojačati u narednim godinama.

„Odnosi između Rusije i Kine su faktor stabilizacije, dok dobri lični odnosi između lidera dve nacije omogućavaju da se veze još više razvijaju“, rekao je Putin u svom predizbornom štabu, prenosi novinska agencija Tas. „Naši odnosi su se oblikovali u poslednje dve decenije. Oni su veoma jaki i mi se dopunjujemo

Kako tenzije između Vašingtona i Pekinga rastu, Si Đinping vidi Putina kao važnog partnera. Iako Kina održava neutralnost, odbila je da osudi rusku invaziju na Ukrajinu.

„…Stav Kine omogućio je Siju da ostane fokusiran na dublje ciljeve: on vidi Putina kao ključnog partnera u suočavanju sa rastućim tenzijama sa SAD i u preoblikovanju sveta za koji veruje da nepravedno dominiraju pravila i vrednosti koje su postavili Vašington i njegovi saveznici. Stabilan odnos sa Moskvom takođe omogućava Pekingu da se fokusira na druge oblasti koje izazivaju zabrinutost, kao što su Tajvan i Južno kinesko more“, piše Simon Mekarti za CNN.

Ali Si nije sam. Kim Džong Un iz Severne Koreje takođe je sve bliži Putinu. Nedavno je sreo predsednika u Rusiji na retkom putovanju u stranu naciju. Kim navodno šalje oružje u Moskvu, a to dolazi usred sve veće koordinacije između SAD i Južne Koreje.

Indija je takođe zadržala neutralnost u ratu. Ona nastavlja da jača veze sa SAD, ali nije otuđila Rusiju i kupuje naftu iz zemlje po sniženim cenama. Putin je dobio sve pohvale od premijera Narendre Modija.

Dakle, dok Zapad prikazuje ruskog predsednika kao negativca, to nije slučaj u nekoliko zemalja, posebno u onima sa ekonomijom u razvoju. Za neke bi zauzimanje neutralnog pristupa moglo biti iz ekonomskih razloga; za druge je ideja novog svetskog poretka bez dominacije SAD primamljiva.

Sa Putinovim još šest godina na vlasti, mnogi će verovatno biti sigurni u svoj stav prema Rusiji.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter