Izvor: alo
02.03.2024 u 09:24
1

ORBAN UPOZORAVA ZAPAD DA PRESTANE DOK JOŠ NIJE KASNO ZA CEO SVET: Stvara se podela, rat se širi..svako mora da izabere stranu

Izgleda da nema rešenja za sukob između Rusije i Ukrajine i to ostavlja evropsku politiku „paralisanom“, rekao je mađarski premijer Viktor Orban na Diplomatskom forumu u Antaliji

„Ako mislite da je vreme na ukrajinskoj i zapadnoj strani, a nastavak rata može da obezbedi vojni uspeh za Ukrajine, razumno je da se nastavi. Ako mislite da je vreme više na ruskoj strani, a nastavak rata bi doneo više uspeha Rusima, za Ukrajince je bolje da prestanu sada. Ja pripadam drugom taboru“, rekao je Orban.

Rekao je „u nevolji smo“ jer mnoge zemlje sukob smatraju „našim ratom“ i „ako se neprijatelj pokaže jačim… vi pripadate gubitnicima… i veoma je teško objasniti kako se ponašati i kako da izađeš iz situacije kada izgubiš rat’

POČELO JE! NATO TRUPE SU U UKRAJINI, RUSIJA NAJAVILA SVOJU REAKCIJU: Premijer potvrdio najgore.. da li je ovo POČETAK KRAJA sveta kakav poznajemo

Na drugu temu, Orban je rekao da ga često nazivaju „Putinovom psom“ ili „trojanskim konjem“, ali je dodao da „To zahteva psihoterapiju. To nije politička diskusija.“

Dodao je da ne gleda na rat „kroz naočare Ukrajine ili Putinovih“, ali iz mađarske perspektive.

„Moram da zastupam interes svoje zemlje i svoje nacije… Kada je nešto dobro za Mađare, ja ću podržati, a kada je nešto loše, ja ću se tome protiviti“, rekao je on.

Orban je naveo etničku zajednicu Mađara u Zakarpatju, koji tamo žive hiljadu godina i sada se regrutuju u ukrajinsku vojsku.

„Mađari ginu u ratu u Ukrajini“, rekao je Orban i dodao da pripadaju mađarskoj naciji. Mir u Ukrajini bi obezbedio bezbednost „životima Mađara“, dodao je.

„To je jedan od razloga, osim nekih drugih, zašto smo kao Mađari veoma posvećeni miru“, rekao je Orban.

Premijer je upitan da li budućnost Mađarske vidi u Evropskoj uniji.„Naravno, ako ste Mađar, onda ste Evropljanin“, rekao je on.

„Mađarska će uvek imati posebno geopolitičko mesto u Evropskoj uniji“, rekao je Orban i dodao da je ta zemlja članica Turskog saveta „jer smo jedina nacija istočnog porekla u Evropi, ili bar jedina koja je ponosan sam na to“.
On je, međutim, dodao da je pitanje kako zajednica želi da oblikuje svoju budućnost. Trenutno je Evropa zasnovana na progresivnoj, liberalnoj ideologiji, rekao je on.

„Bog je izostavljen iz političkih razloga“, rekao je Orban i dodao da se sa sumnjom razmatraju pojmovi nacije i nacionalnog ponosa.

Ne poštuju se ni porodične vrednosti, jer porodica više ne postoji u Evropi“, rekao je on. Premijer je rekao da raste razlika u mišljenju između liberala i konzervativaca, ali je dodao da bi sadašnja većina trebalo da prihvati da postoje suprotstavljeni stavovi. Mađarska želi da ostane članica EU, ali želi da postigne da konzervativci dobiju većinu, rekao je Orban.

Premijer je rekao da će predstojeći izbori za EP promeniti sastav Evropskog parlamenta, u kojem će desnica imati veću težinu.

„To nije revolucija, revolucija preko noći ili nešto slično, ali bi promena počela do izbora u junu. To je barem moja nada“, rekao je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “ORBAN UPOZORAVA ZAPAD DA PRESTANE DOK JOŠ NIJE KASNO ZA CEO SVET: Stvara se podela, rat se širi..svako mora da izabere stranu”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter