Izvor: Kurir.rs
05.05.2023 u 08:58
0

KONTRAOFANZIVA SVE BLIŽA: Osam novih brigada za najveći udar na Ruse do sada

Postavljala su se pitanja o tome koliko je bio uspešan proces regrutovanja, zbog zabrinutosti da se broj Ukrajinaca spremnih za borbu smanjuje.

Osam novih ukrajinskih brigada formirano je zbog planirane kontraofanzive, i to usred sve većih spekulacija o njenom početku i tome da li će kontraofanziva naneti ozbiljan poraz Rusiji.

RUSIJA OPTUŽILA VAŠINGTON DA STOJI IZA NAPADA DRONOVIMA NA KREMLJ: Stiglo i upozorenje iz Moskve

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su početne „olujne“ brigade u potpunosti formirane i da se sastoje od oko 40.000 vojnika. Ipak, navedeno je da će im biti potrebna dodatna obuka, pre nego što budu spremni da učestvuju u borbama.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko rekao je da će trupe biti nanovo opremljene i da će obuka trajati još dve do tri nedelje pre nego što im se postavi zadatak da zajedno sa ostatkom ukrajinske vojske izvode „odgovarajuće ofanzivne operacije“, piše Gardijan.

Obe strane su i dalje angažovane u iscrpljujućim borbama širom istočnog fronta, posebno oko Bahmuta, gde Ukrajina zadržava uporište, uprkos skoro godinu dana ruskih napada u, i oko, malog industrijskog grada.

Sjedinjene Američke Države nedavno su procenile da je više od 20.000 ruskih vojnika ubijeno, a više od 80.000 je povređeno u samo pet meseci borbi u Ukrajini, uglavnom oko Bahmuta, gde su moskovske snage morale da se bore „od kuće do kuće“.

Rusija je odbacila tu tvrdnju, rekavši da je ta cifra „izvučena iz konteksta“ i dodala da Vašington nema načina da dobije tačne podatke. Treće strane teško mogu da procene gubitke na frontu, ali taj broj pokazuje intenzitet borbi, navedeno je.

SAD i drugi zapadni saveznici ne procenjuju javno ukrajinske žrtve. Oni tvrde su to osetljive informacije koje bi mogle da „potkopaju saveznika“, ali nedavno procureli dokumenti procenjuju da je broj žrtava u februaru dostigao broj između 15.500 i 17.500 poginulih.

Jevgenij Prigožin, prvi čovek paravojne formacije Vagner, izjavio je da je ukrajinski komandant, general Igor Tancura, šef teritorijalnih odbrambenih snaga zemlje, poginuo na putu za Bahmut od artiljerijskog udara.

Tu tvrdnju je nekoliko sati kasnije Ukrajina odbacila.

„Zvanično demantujemo ovu izjavu. Ne komentarišemo bilo kakve neprijateljske propagande. Svi su živi i zdravi“, rekao je portparol teritorijalnih snaga u izjavi datoj ukrajinskoj televiziji.

Prigožin je ranije rekao da je granatiranje Vagnera „uništilo oklopni automobil“ u kojem se „verovatno“ nalazio Tancura. Automobil je vozio od obližnjeg sela Časiv Jar pod kontrolom Ukrajine do Bahmuta, dodao je on.

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga general Aleksandar Sirski rekao je prilikom posete Bahmutu da je donet „niz neophodnih odluka koje treba da obezbede efikasnu odbranu i da nanesu maksimalne gubitke neprijatelju“.

Na snimku svoje posete, gde je uručio i nagrade vojnicima, komandant Sirski je rekao: „Dajemo priliku našim rezervama da se pripreme, a i sami se spremamo za dalja dejstva“.

Strategija Ukrajine jeste da nanese velike gubitke Rusiji dok postepeno napreduje u Bahmutu. Dokumenti Pentagona koji su procurili ukazuju na to da je vojska pojačana kako bi se sprečilo opkoljavanje grada dok se postepeno stvaraju snage sposobne da izvedu kontranapad kad se vreme poboljša.

Isti dokumenti koji su procurili navode da je vežba „ratne igre“ zaključila da je Ukrajini potrebno 12 novih brigada za napad, koje se sastoje od tri sopstvene brigade i devet obučenih i opremljenih zapadnim Leopardima i drugim tenkovima, oklopnim vozilima i drugom opremom po standardu NATO-a.

Nije jasno da li je novoformirana jurišna snaga, koja ima zadatak da pomogne redovnoj vojsci, deo obavezne brigade ili dodatne rezerve. Iako ih je formiralo Ministarstvo unutrašnjih poslova, rekao je Klimenko, snage će, kada budu raspoređene, biti pod kontrolom Ministarstva odbrane.

Svi pripadnici snaga su dobrovoljci. Njih čine početnici, policija i pojedini veterani, iako se za izvođenje ofanzivnih operacija smatra da je neophodan viši stepen obuke.

Rusija se takođe priprema za sledeću fazu rata, nadajući se da može da spreči Ukrajinu u bilo kakvom značajnom napadu i da učvrsti svoju vlast na delu teritorije koju je zauzela na istoku i jugu.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je ruskim kompanijama za oružje rečeno da brzo pojačaju „tempo i obim proizvodnje“ i da udvostruče proizvodnju visokopreciznih projektila.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter