Izvor: tanjug
31.03.2024 u 15:48
0

PAPINA USKRŠNJA PORUKA: Poručio u govoru Urbi et ORBI Balkanu da etničke i verske razlike ne smeju biti uzrok podele

Papa Franja pozvao je u blagoslovu Urbi et orbi na prekid vatre u Gazi i pristup humanitarnoj pomoći u tom području, a Zapadnom Balkanu poručio da etničke, kulturne i verske razlike ne smeju biti uzrok podele, već izvor bogatstva.

„Pozivajući na poštovanje načela međunarodnog prava, izražavam nadu u razmenu svih zarobljenika između Rusije i Ukrajine, svi za sve. Ponovo apelujem da se zagarantuje mogućnost pristupa humanitarnoj pomoći u Gazi i ponavljam svoj poziv da se odmah puste na slobodu taoci oteti 7. oktobra prošle godine, kao i na trenutni prekid vatre u Pojasu Gaze“, rekao je papa.

Posebno se osvrnuo na decu u ratnim zonama koja se „više ne znaju da se smeju“ i koja se pitaju „čemu tolika smrt i razaranja“.

Papa se obratio i zemljama zapadnog Balkana.

„Posebno mi je u mislima Zapadni Balkan, gde se čine značajni koraci prema integraciji u evropski projekat. Etničke, kulturne i verske razlike ne smeju da budu uzrok podele, nego treba da postanu izvor bogatstva za čitavu Europu i svet“, rekao je.

Naglasio je da je rat „uvek apsurd i uvek poraz“ i da se „ne gradi oružjem, već ispruženim rukama i otvorenim srcima“. Poručio je da se ne sme zaboraviti na Siriju i Liban, da treba podsticati razgovore Jermenije i Azerbajdžana i da političari treba da se uhvate u koštac s krijumčarima ljudi.

„Neka uskršnje svetlo prosvetli naše pameti i obrati naša srca da postanemo svesni vrednosti svakog ljudskog života koji treba prihvatiti, štititi i ljubiti“, rekao je 87-godišnji papa, koji je slabog zdravlja proteklih sedmica, pa je morao da propusti procesiju Put krsta u rimskom Koloseumu na Veliki petak

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter