Izvor: Kurir.rs/Beta
07.04.2023 u 11:31
0

RUMUNIJA U NAORUŽANJE ULAŽE 10 MILIJARDI DOLARA: Kupuju abramse,samohodne haubice, rakete za F-16, oklopna vozila!

Značajno ulaganje predviđeno je i za nabavku borbenih vozila pešadije, a za te potrebe biće potrošene tri milijarde evra za 298 vozila. U prvoj fazi koja će trajati narednih devet godine planira se nabavka 246 vozila za 2,5 milijardi evra.

Parlament u Bukureštu odobrio je projekat modernizacije oružanih snaga Rumunije vredan više od 10 milijardi evra a program predviđa nabavku PVO sistema, oklopnih vozila, tenkova Abrams, samohodnih haubica i naoružanja za borbene avione F-16.

RUMUNIJA SE NAORUŽAVA: Pentagon prodaje

„Rumunija je nedavno modernizovala PVO kupovinom sistema većeg dometa Patriot, a sada se planira nabavka 41 raketnog sistema PVO kratkog i veoma kratkog dometa u vrednosti od 4,2 milijarde dolara… Prva faza počinje ove godine i u narednih osam godina biće investirana 2,1 milijarda“, piše portal Balkanska bezbednosna mreža.

„Prošle godine u Rumuniji je otvoren pogon za proizvodnju Pirana 5, zajednički projekat domaćih kompanija i američkog Dženeral dajnemiksa. Sa Južnom Korejom potpisan je memorandum o razumevanju o nabavci borbenih vozila pešadije AS21 Redbek. Nabavka bataljona od 54 tenka Abrams M1A2 iz SAD sada je i zvanično potvrđena. Trenutno, najveći deo rumunskog arsenala tenkova čine modeli iz vremena Hladnog rata ili njihove modernizacije„, dodaje se u tekstu.

Portal dodaje da novost predstavlja i odluka da se nabave samohodne haubice kalibra 155 milimetara, što je standardni NATO kalibar za samohodnu artiljeriju.

„Pet bataljona u Kopnenoj vojsci biće opremljeno samohodnim oruđima i cena sa logistikom i drugim troškovima iznosi dve milijarde evra. Mogući izbor biće južnokorejske habice K2, sa čijim je proizvođačem Rumunija potpisala memorandum o razumevanju“, navodi se u tekstu i dodaje da je samohodna cevna artiljerija trenutno jedan od najzastarelijih delova rumunske vojske.

Ozbiljna investicija planira se i za opremanje višenamenskih borbenih aviona F-16.

„Rumunija će zaključiti međudržani ugovor o nabavci 186 raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa po ceni od 372 miliona dolara, odnosno dva miliona po projektilu. Po istom modelu nabaviće se i 299 raketa vazduh-vazduh kratkog dometa, takođe za aviona F-16, po ceni od 239 miliona dolara“, piše u tekstu.

Rumunija ima 17 aviona F-16, koji su nabavljeni polovni iz Portugalije, pa su modernizovani. Krajem 2022. potpisan je ugovor za nabavku još 32 polovne letelice iz Norveške, s tim da se radi o modelima F-16 AM/BM, koji su takođe višenamenski borbeni avioni i mogu da koriste rakete čije se nabavka planira novim programom modernizacije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter