Izvor: Kurir.rs
04.03.2023 u 10:14
0

PENTAGON ŠALJE LANSIRNE MOSTOVE: Da li to znači da Kijev sprema letnju ofanzivu? (VIDEO)

Ovi lansirni mostovi po uzoru na ruske koji su postavljeni na tenku T-55, postavljeni su na telo tenka M-60 Paton sa koga je skinuta kupola. Pomenuta oprema inače dolazi direktno iz zaliha američke vojske.

U novom paketu pomoći koji je saopštio državni sekretar SAD Entoni Blinken, koji je vredan 400 miliona dolara osim standardnog paketa municije za HIMARS i artiljeriju, topove kalibra 25 mm za borbena vozila pešadije i vojne opreme po prvi put biće isporučeni i lansirni mostovi za savladavanje vodenih prepreka.

AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR RAZGOVARAO SA KULEBOM: Blinken istakao da SAD pružaju trajnu podršku Ukrajini u sukobu sa Rusijom

Kako navode američki mediji zaliha ovih lansirnih mostova jedino postoji u korpusu mornaričke pešadije pošto je kopmena vojska svoje lansirne mostove zamenili sa teškim lansirnim mostovima „Wolverine“ koji se nalaze na telu tenka M-1 Abrams.

Ovi lansirni mostovi inače u naoružanju armije SAD nalaze se od sredine 1960-tih godina i upotrebljeni su bili za vreme Vijetamnskog rata. Novije verzije u upotrebi potiču s kraja 1980-tih, preciznije rečeno iz 1987. Posada ovog lansirnog mosta je dvočlana. Komandir je postavlje na prostor gde je nekad bila kupola i upravlja hidraulikom sklapanja i postavljanja mosta, dok se vozal nalazi u prednjem delu. Dužina mosta kada se sklopi iznosi 19m, a širine 3,65 m. Kako je rasla težina tenkovauvedeni su novi mostovi veće čvrstoće i sposobni da izdrže veliku težinu tenkova.

Tenk je sposoban da izdrži prelazak tenk M1A2 verzija SEPv3 čija ukupna masa sa dodatnim oklopom iznosi 72 tone, ali samo ako se postavi na kanal i rov čija širina nije veća od 15 m.

Vreme za postavljanje mosta preko rova ili manje vodene prepreke iznosi 10 minuta. Lanisrni most je nenaoružan i jednina zaštita je tenkovski oklop. Jedino sredstvo zaštite su bacači dminih kutija.

Zašto Ukrajini trebaju lansirni mostovi

Slanje američkih lansirnih mostova u Ukrajini imaće za cilj da one oklopne brigade koje budu stvorene ili stare prenaoružane dobiju dodatnu mobilnost i postanu podrška u ofanzivnim operacijama ne samo sa zapadnom, nego i tenkovima istočnog porekla da se olakša prelaz ukopu preko kanala, rovova i manjih rečica ali i zona gde vlada veliki glib zbog rasputice, da se obezebdi mobilnost ukrajinskih oklopnih i mehanizovanih brigada, ali i opcioni da u složenim situacijama se posebno izvuče zapadna tehnika u slučaju opkoljavanja, kako Rusima ne bi pala u ruke.

Veliki deo istočne Ukrajine je takođe prepun kratera od granata kalibara 203 mm i raketa 300 mm, što ponekad zna da natera oklopne jednice na kanalisanje na odrđene delove putava i onda lakše uništavanje.

Taktičko tehnički podaci

Posada 2 čoveka

Dimenzije vozila sa lanisrnim mostom: težina sa mostom 51,3 t, dužina 11,28 m dužina trupa 7 m, širina 4 m i visina 3,9 m, dužina rasklopljenog mosta 19 m. Lansirni most može da bude postavljen nad rovom dubine 2,6 m

Nosivost mosta 60 t za starije verzije tenkova, za nove 72 tone. Vreme postavljanja 2-3 minuta.

Pogon: Dizel motor Continental AVDS-1790-2A dizel, jačine 750 KS

Maksimalna brzina na putu 48 km/h

Maksimalni radiju 460 km

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter