Izvor: AGENCIJE
18.04.2024 u 19:59
0

PLANIRAN ATENTAT NA ZELENSKOG: U Poljskoj uhapšen osumnjičeni za učestvovanje u zaveri za ubistvo

Poljski državljanin uhapšen je zbog optužbi da je bio spreman da špijunira u ime ruske vojne obaveštajne službe u navodnoj zaveri za ubistvo ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, saopštili su u četvrtak poljski tužioci, prenosi AP.

Kancelarija poljskog nacionalnog tužioca je u saopštenju navela da je čovek, identifikovan samo kao Pavel K. prema poljskim zakonima o privatnosti, optužen da je bio spreman da ruskim agentima prenese informacije o bezbednosti aerodroma i da je uhapšen u Poljskoj u sredu, navodi AP.

Taj čovek je tražio kontakt sa Rusima koji su direktno uključeni u rat u Ukrajini i očekivalo se da će preneti detaljne informacije o aerodromu Žešov-Jasionka u jugoistočnoj Poljskoj, blizu granice sa Ukrajinom, koji je kapija za međunarodne vojne i humanitarne isporuke za Ukrajinu. Takođe služi liderima i političarima koji putuju u Ukrajinu i van nje. Aerodrom je pod kontrolom američkih trupa.

AMERIKA PLAŠI SVET PUTIN SE NEĆE ZAUSTAVITI: Sledeća meta je…“

Ako bude proglašen krivim, muškarac bi mogao da se suoči sa kaznom do osam godina zatvora, navodi se u saopštenju.

Tužioci su rekli da je hapšenje rezultat bliske saradnje sa tužiocima i bezbednosnim službama Ukrajine, koji su ih dojavili i koji su pružili ključne dokaze. Slučaj se razvija, rekli su.

U Nemačkoj su u četvrtak tužioci saopštili da su dvojica nemačko-ruskih muškaraca uhapšena pod sumnjom za špijunažu, od kojih je jedan optužen da je pristao da izvrši napade na potencijalne mete, uključujući vojne objekte SAD, u nadi da će sabotirati pomoć Ukrajini.

Njih dvojica, identifikovani samo kao Diter S. i Aleksandar J. u skladu sa nemačkim pravilima o privatnosti, uhapšeni su u sredu u bavarskom gradu Bajrojtu, saopštili su nemački savezni tužioci.

Nekoliko ljudi, uključujući dvojnog rusko-španskog državljanina, uhapšeno je u Poljskoj zbog optužbi za špijuniranje za Rusiju otkako je Moskva pokrenula napad na Ukrajinu u februaru 2022.

Članica Evropske unije Poljska čvrsto podržava susednu Ukrajinu i Zelenskog u odbrani od agresije Rusije koja traje više od dve godine

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter