Izvor: HAPPY BSC
21.11.2022 u 20:45
0

„Plašim se da neko ima te snove da uključi druge zemlje da ratuju protiv Rusije“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 271. dan rata u Ukrajini.

O temama povezanim sa ovim sukobom razgovarali smo sa našim gostima: Draganom Vasiljkovićem – Kapetanom Draganom, kulturologom prof. dr Jovanom Janjićem i Ivanom Stojanović, politikologom.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Kapetan Dragan pozdravio je odluku ruskog vojnog rukovodstva o povlačenju na istočnu obalu Dnjepra dodajući da je potrebno tri puta manje vojnika da bi se branila istočna obala, nego što je to bio slučaj sa zapadnom.

„Ja mislim da to sve ide po nekom planu koji su rusi isplanirali i sada to sprovode u delo. Ja ne vidim tu nikakvu paniku, ne bar sa ove ruske strane. Mislim da je jako pametna odluka bila da povuku snage na istočnu obalu reke Dnjepar, jer shvatite da je tri puta više trebalo snaga da bi se branila zapadna strana reke nego istočna strana reke. Tako da taj potez je bio jako dobar, pa sa mnogo manjim snagama, mnogo bezbednije mogu da drže pod kontrolom taj zapadni deo. Ovaj rat se vodi malo drugačije nego što je to bilo na Kosovu polju, nema više ono dve vojske koje se sudaraju pa ko ima više ljudi, i duže mačeve, on će da pobedi. Danas se to radi vrlo precizno, dugometnom artiljerijom, jer Rusi imaju takve mogućnosti da mogu da pogode svaku metu na bilo kojoj tački Ukrajine, pa i mnogo šire. Ja mislim da stratezi i planeri koji planiraju tu specijalnu vojnu operaciju to rade studiozno, to rade vešto i ja stvarno očekujem da ćemo do proleća imati mnogo jasniju situaciju i da ćemo ubrzo videti da ovaj sistem odbrane Ukrajine ne može opstati onako kako to Zelenski zamišlja“, rekao je Kapetan Dragan.

EMISIJA „AKTUELNOSTI“ NA TELEVIZIJI „HAPPY“: „Amerikanci su pokušali da se nešto dogovore sa Rusima, ali su ih prevarili – Putin im je dao šansu!“

Ivana Stojanović izjavila je da ne misli da će nalogodavci koji imaju uticaja na Ukrajinu dozvoliti da se granatiranje nuklearne elektrane u Zaporožju nastavi.

„Ja mislim da je ovo ustvari igra živaca. Nekako mislim da se to ipak neće desiti. Nalogodavci koji imaju uticaja na Ukrajinu, mislim da to neće dozvoliti. Prvo ovaj rat ceo se i vodi da bi se pojedine zemlje i sam NATO pakt oslobodile svog viška naoružanja i oni jako lepo odbacuju svoje naoružanje, ubijajući druge, mi smo to iskusili 1999. godine, videli smo kako se rat vodi iz vazduha. Oni sada pokušavaju da preuzmu tu neku vrstu, kako da kažem, straha, da seju svetski strah od Rusije, a sa druge strane, preko Kijeva pokušavaju da zaplaše ceo svet, a naravno, po njima poslednji krivac i odgovornost za sve snosi Rusija“, smatra Ivana Stojanović.

EMISIJA „AKTUELNOSTI“ NA TELEVIZIJI „HAPPY“: „Ruska strana nastavlja da granatira strateške pozicije, tim bombardovanjem beleži slamanje ukrajinske strane – oni nemaju odgovor na to!“

Prof. dr Jovan Janjić istakao je da su Rusi u septembru, kada su granatiranja nuklearne elektrane bila redovna, sa pravom okarakterisali situaciju kao „nuklearni terorizam“.

„Rusi su taj napad na nuklearku, inače najveću u Evropi koja je proizvodila 20 odsto električne energije u Ukrajini… Oni sada kukaju kako nemaju struje, a ustvari gledaju da poruše tu elektranu što bi bila ne samo materijalna šteta nego da izazovu jedan ozbiljan sukob i da ugroze celu Evropu. Rusi su s razlogom još u septembru, kada su počeli učestali napadi na nuklearnu elektranu, okarakterisali to kao nuklearni terorizam i to zaista jeste. Ovo možda zvuči paradoksalno, ali upravo oko ove nuklearke, to mi liči na igranje rata, ali velikog rata. Mi prisustvujemo zaista jednom ozbiljnom sukobu koji ima planetarne dimenzije. Ovaj sukob s jedne strane, ukrajinske strane, da je tako nazovemo, ili tačnije NATO strane, mislim da je direktno ili indirektno uključeno jedno 48 zemalja sveta. Oni ratuju protiv Rusije i ako je toliko zemalja uključeno u ovaj sukob onda zaista možemo govoriti o svetskom, planetarnom, sukobu“, izjavio je Janjić.

On je dodao da, osvrćući se i na nedavni incident u Poljskoj, da se jasno pokazala namera Zelenskog da se u rat uvuče još zemalja i da se izazove jedan širi sukob.

„Da se zadržimo još malo oko granatiranja ove nuklearke. Vidite kada naš narod kaže: „Kada Bog hoće nekoga da uništi on mu prvo oduzme razum“, ja mislim da ovde nema razuma. To što oni rade, što oni pokušavaju sa tim napadima na nuklearnu elektranu Zaporožje, jer posledice mogu biti strahovite. Njih naravno i mi ovde na Balkanu možemo osetiti, te strahote ukoliko se, ne daj Bože, to desi. Kada kažem „ovo mi liči na igranje rata“ imam i to u vidu, ali imam u vidu i ovo što se desilo ovih dana i što je, hvala Bogu, dobro razobličeno, kada su one dve rakete S-300 ukrajinske proizvodnje pale na pogranično područje Poljske. Videli ste kakva je to haranga, kakva je to propaganda, medijski rat, sve ono što smo mi doživljavali ovde, sada smo to videli ponovo na delu, da se optuži Rusija ali sa kojim ciljem? Da bi se izazvao jedan širi sukob, da se Poljska uvuče u rat, da se pokaže kako je ona tobože žrtva ruskih napada i onda da se aktivira član 5. Osnivačkog akta NATO pakta, kada je jedna zemlje napadnuta da se smatra da su sve zemlje članice napadnute. Na tom je najviše insistirao, ta „gromada od čoveka“ – Zelenski i njegov, čini mi se, ministar spoljnih poslova i njima je cilj da izazovu svetski rat. Želim da na to ukažem, to je velika opasnost, oni su time pokazali šta žele. Imate prvi put situaciju nakon 80 godina da je 101. vazdušno-desantna divizija američka dovedena u Evropu i stacionirana u Rumuniji. Ne daj Bože da neko slučajno opali nešto, opet je moguć novi sukob. Plašim se da neko ima te snove da uključi druge zemlje da ratuju protiv Rusije, da razvuku front i da ratuju za nečije tuđe interese. Šta više, ovde dve najveće zemlje na istoku Evrope, Poljska i Rumunija, Rumunija je pravoslavna zemlja a i to im je još jedan cilj, da pravoslavne zemlje zarate između sebe“, smatra Janjić.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter