Izvor: Alo.rs
17.03.2023 u 08:14
0

„POTPUNO SU POLUDELI“: Medvedev oštro zapretio!

Zamenik šefa ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev je, govoreći o situaciji sa američkim dronom, rekao da su Amerikanci "potpuno poludeli".

– Pogrešno je da budemo stidljivi sa njima. Iako su vojni kontakti, naravno, potrebni. Pogotovo u pozadini izjava američkih gadova poput senatora Grejema da je neophodno oboriti ruske avioni. Uzgred, takvim ljudima se ponekad dešavaju avionske nesreće – napisao je on na svom Telegram kanalu.

Medvedev je istakao da ne postoji međunarodna konvencija na ovu temu, a domaće zakonodavstvo se tek formira.

ODGOVOR MEDVEDEVA NA PREDLOG O PREIMENOVANJU RUSIJE U MOSKOVIJU: Ukrajinu ćemo zvati „Svinjski Bandera Rajh“!

Istovremeno, on je podsetio da vazdušni kodeks poznaje termine „zabranjene zone“ i „zone sa ograničenjima“, njih utvrđuje vlada, a dronovi takođe moraju da poštuju ova pravila.

– Naročito u periodu neprijateljstava, što je poznato svim korisnicima vazdušnog prostora. Štaviše, ponekad je teško fiksirati trenutak ulaska aviona ili bespilotne letelice u teritorijalno more. A ovo je deo naše teritorije koji je podložan našem suverenitetu – objasnio je on.

Kako tvrdi Ministarstvo odbrane Rusije, 14. marta ujutru američki dron MQ-9 Reaper sa isključenim transponderima narušio je granice ruskog vazdušnog prostora iznad Crnog mora.

Kako je objašnjeno u resoru, dron se kretao ka ruskoj granici na Krimu, zbog čega su lovci podignuti u vazduh da bi identifikovali uljeza.

Usled naglog manevrisanja, dron je ušao u nekontrolisan let uz gubitak visine i pao u vodu. Ruski lovci nisu stupili u kontakt sa MQ-9, nisu koristili oružje i bezbedno su se vratili na svoj bazni aerodrom, tvrde iz ruskog Ministarstva odbrane.

Snimak koji je juče objavila američka Centralna komanda ipak prikazuje drugačiji sled događaja. Kamera sa američke bespilotne letelice je snimila ruski avion koji izbacuje gorivo na dron, da bi se snimak prekinuo.

Nakon prekida, vide se oštećene elise drona, ali i ne mogući trenutak udara koji ih je oštetio.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter