Izvor: agencije
05.04.2024 u 19:06
0

PREVARA VREDNA 600 MILIONA: Masovna racija širom Evrope zaplenjene vile LAMBORDŽINI, stanovi

"Lamborgini" i roleks su među zaplenjenim predmetima u masovnoj policijskoj raciji na teritoriji Italije, Austrije, Rumunije i Slovačke. Uhapšene su 22 osobe u okviru istrage pronevere 600 miliona evra iz fonda EU za pomoć posle pandemije korona virusa

Evropsko javno tužilaštvo (EPPO) je saopštilo da je kriminalna organizacija preusmerila nepovratna sredstva koja je Italija dobila iz evropskih fondova za svoj plan oporavka od 2021. do 2023. godine.

UKRAJINSKI OFICIRI U STRAHU: Slike su sumorne postoji veliki rizik da će Rusi probiti liniju fronta, već su spremni za F-16

Italijanski plan je, po podacima EU, najveći u Uniji  – 194,4 milijarde evra u grantovima i zajmovima i predstavlja 10,8 odsto bruto domaćeg proizvoda te zemlje iz 2019. godine.

EPPO je saopštila da je finansijska policija iz Venecije, u Italiji, blokirala ;imovine vrednosti veće od 600 miliona evra.

Finansijska policija u Veneciji je saopštila da su zaplenjeni i luksuzni stanovi i vile, znate količine kriptovaluta, satovi, nakit, zlato i luksuzni automobili.

Za osam od 22 osumnjičene je određen istražni pritvor, a 14 je u kućnom pritvoru. Jednom računovođi je zabranjeno bavljenje profesijom.

EPPO je saopštila da je ta grupa koristila lažne korporativne bilanse da bi tražila nepovratne grantove za podršku fiktivnim malim i srednjim preduzećima.

Sumnja se da su bili u dosluhu s grupom „računovođa, pružalaca usluga i javnih beležnika“ da bi dobili novac koji su prebacili na račune u Austriji, Rumuniji i Slovačkoj.

Policija je saopštila, a preneo Politico, navodnu prevaru je izvršila zločinačka orgnizacija, od kojih su pojedini imali iskustvo pri apliciranju za javno finansiranje i pomogli da se obezbedi gotovina za projekte vredne desetine miliona evra.

Finansijska policija je rekonstruisala sumnjive transakcije i identifikovala „pranje ogromnog nezakonitog profita, izvršeno kroz složenu mrežu fiktivnih kompanija osnovanih u Italiji, Austriji, Slovačkoj i Rumuniji“, navodi se u saopštenju italijanske finansijske policije.

Grupa je koristila „prefinjeni aparat za pranje novca, napredne tehnologije i veštačku inteligenciju za proizvodnju lažnih dokumenata“.

Tokom protekle decenije, kriminalni sindikati su postali sve veštiji u izvlačenju sredstava koja EU distribuira za razvoj i rekonstrukciju, navodi Politiko.

Broj prevara u vezi sa fondom EU za oporavak porastao je 2023. godine, napisao je EPPO – koji je odgovoran za istragu i krivično gonjenje zločina protiv finansijskih interesa bloka – u svom godišnjem izveštaju.

Više od 200 istraga o prevari otvoreno je prošle godine u vezi sa fondom RRF u celoj EU, koji vredi više od 800 milijardi evra.

Italija je pod posebnim nadzorom tužilaca zbog upravljanja fondom za oporavak, sa 179 otvorenih istraga.

Prevaranti iz celog bloka osnivaju fiktivne kompanije ili podmićuju javne službenike, naveli su tužioci bloka u izveštaju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter