Izvor: RTS
21.10.2023 u 07:50
3

RAT SE ZAHUKTAVA, SZO UPOZORAVA: Uznemirujuće naredbe Izraela, nemoguća bezbedna evakuacija bolnica

Petnaesti dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Izraelska vojska saopštava da je tokom noći izvela veliki broj napada na položaje Hezbolaha u južnom Libanu, dok libanska vlada poziva Izrael da proglasi 48-časovni prekid vatre. Svetska zdravstvena organnizacija navodi da su izveštaji o naredbama za evakuaciju bolnice iz Gaze "uznemirujući", ističući da nemoguće da je prenatrpane bolnice bezbedno evakuišu pacijente.

Predsednik Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus rekao je da su izveštaji o naredbama za evakuaciju bolnice iz Gaze „uznemirujući“, navodi Gardijan.Palestinski Crveni polumesec saopštio je u petak da se njihove operacije u bolnici „Al Kuds“ u Gazi suočavaju sa „neposrenom pretnjom“ nakon što je izraelska vojska naredila evakuaciju bolnice.

IZRAEL IMA NOVO SUPERMOĆNO ORUŽJE: Gvozdeni zrak obara rakete i dronove bez ispaljenog metka (VIDEO)

Tedros je rekao da je „nemoguće“ da prenatrpane bolnice bezbedno evakuišu pacijente, u izjavi postavljenoj na Tviteru. „Bolnicama u Gazi mora biti dozvoljeno da spašavaju živote. Moraju biti zaštićene“, poručio je Tedros.

zraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su tokom noći izvele napade na brojne lokacije Hamasa u Pojasu Gaze.

Ciljevi uključuju komandne centre i drugu infrastrukturu koja pripada toj palestinskoj militantnoj grupi, prenosi Tajms of Izrael.

Pogođeni su i lanseri protivtenkovskih raketa i snajperski položaji u zgradama. Vojska Izraela je objavila snimke pojedinih napada.

ibanski ministar spoljnih poslova Abdala Bu Habib zatražio je od Izraela da proglasi 48-časovni prekid vatre. „Hajde da pozovemo na prekid vatre i vidimo šta će se desiti“, rekao je ministar, prenosi Si-En-En.

Habib je izjavio za američku televiziju da je njegova zemlja veoma zabrinuta da bi se rat mogao proširiti na region.

„Mi, zaista, ne želimo rat. Vlada ne želi rat. Razgovaramo sa različitim organizacijama, ali to nije pod kontrolom jer sve zavisi od onoga što se događa u Gazi“, rekao je libanski ministar.

U trenutku kada se Izrael priprema za sledeću fazu rata sa militantima Hamasa u Gazi, islamistička libanska organizacija Hezbolah, koju podržava Iran, razmenjuje prekograničnu vatru sa izraelskim snagama u severnom Izraelu i južnom Libanu.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) potpukovnik Peter Lerner rekao je juče za Si-En-En da je “vlada Libana, odgovorna za sve što se dešava sa njihove suverene teritorije“.

Dok sprema kopnenu ofanzivu Izrael je gađao više od stotinu ciljeva Hamasa – tunele, skladišta i džamiju u Džabaliji, korišćenu za okupljanje terorista. U vazdušnom udaru je stradala i pravoslavna crkva svetog Porfirija. Prema podacima Hamasa, poginulo je najmanje 18 ljudi, više desetina je povređeno. U crkvi koja pripada Jerusalimskoj patrijaršiji bilo je sakriveno oko 400 ljudi.

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su da su likvidirale jednog od komandanata Hamasove jedinice za „razvoj strateškog naoružanja“ Mahmuda Sabiha.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

3 thoughts on “RAT SE ZAHUKTAVA, SZO UPOZORAVA: Uznemirujuće naredbe Izraela, nemoguća bezbedna evakuacija bolnica”

  1. Mislim da su malo preterali ti Jevreji…
    Kao da izigravaju neku silu i snagu a drugi im cuvaju ledja , Izrael je toliko mali i jadan da je samo pitanje vremena kada ce bukvalno nestati…cackaju mecku , bespotrebno..musilmani ce ih izbrisati sa mape sveta pre ili kasnije.

    4
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter