Izvor: Happy BSC
08.08.2022 u 20:52
0

„Rusi nisu krenuli da osvajaju teritorije, oni su napali naciste tamo gde su bili najjači, na „Azov“, i gotovo su ga uništili“, u emisiji AKTUELNOSTI na TV HAPPY!

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o dešavanjima koja su obeležila 166. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Naši sagovornici na ove teme bili su: pukovnik Velibor Stević, Aleksandar Filipović sa Instituta za evropske studije i Dragan Vasiljković – Kapetan Dragan.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Aleksandar Filipović istakao je da je Donbas ključan zadatak pred ruskom vojskom.

„Videli smo da postoje pomaci na frontu što se tiče ruske strane, pojačana artiljerijska dejstva, ruska vojska je trenutno u nekoj vrsti ofanzive. Generalno, u interesu je Moskve da završi svoj posao u Donbasu do početka jeseni i radi se na tome. Da li će se posle ići u pravcu Nikolajeva, da se reši pitanje Odese, Harkova itd. to ostaje da se vidi, ali Donbas i dalje stoji kao ključan zadatak pred ruskom vojskom kao i pred milicijama DNR i LNR“, rekao je Filipović.

On je dodao da postoje naznake da Rusija kreće u ofanzivu.

„To je bilo i za očekivati s obzirom da zalihe naoružanja koje stiže u Ukrajinu od zapadnih zemalja ili bivaju uništene u transportu ili Ukrajina još uvek nema dovoljno obučenih oficira ili stručnjaka koji mogu da ih koriste, jer je to zapadna vojna tehnologija. Ukrajinski oficiri i vojnici su produkt sovjetske škole i sovjetske tehnike, naravno da treba vremena da se oni obuče za tako nešto. Drugo, činjenica je da je ukrajinska vojska pretrpela velike žrtve, što je i očekivati s obzirom da je Rusija prešla na takozvane artiljerijske duele gde ona ima superiornost u artiljerijskom oružju. Tako da zavisi sve, u narednih nekoliko nedelja videćemo da li ima značajnih pomaka ili ne, ali postoje naznake da Rusija kreće u ofanzivu i da se još uvek ne ostvaruje najavljena ukrajinska kontraofanziva u Hersonskoj oblasti“, dodao je.

„Kada Ukrajinci gađaju civile, za njih su to neprijatelji, koje su gađali, na ovaj ili onaj način, već punih osam godina“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

Pukovnik Velibor Stević smatra da je nezahvalno govoriti o taktici jer se ona menja iz dana u dan, ali da smatra da je cilj da se zauzmu gradovi na jugu Ukrajine.

„Situacija je takva kao što jeste, znači ofanziva ruskih snaga je na celom frontu i ta operacija ide po planu upotrebe vojske Ruske Federacije. Cilj je, prvo da se prvo zauzmu najveći gradovi na jugu Ukrajine i da se izbije na Crno more. Govoriti o taktici i uopšte o dejstvima na ovim prostorima je možda i zahvalno i nezahvalno jer se taktika menja iz časa u čas, da ne kažem iz dana u dan. Prema tome mi samo možemo jedno da konstatujemo, da specijalna operacija vojske Ruske Federacije se odvija po planu“, rekao je pukovnik.

Stević je dodao da Rusi idu polako kako bi broj žrtava bio što manji.

„Ruska vojska napreduje i ona osvaja grad po grad. Cilj je da se oslobodi ruski narod i da se zaštite ostali narodi. Tamo ne žive samo Rusi, žive i ostali narodi. Zato se Rusi ponašaju tako humanitarno. Oni ne idu, kao što su više puta napadali Vladimira Putina do sada: „Zašto vi to brzo ne rešite?“. „Da mogu brzo da rešim, ali koliko će biti žrtava?“. Zato se grad blokira, dozvole da se građani izvuku i onda polako idu, korak po korak, ili oslobađanje reona za reonom“, izjavio je Stević.

„Ako ukrajinske oružane snage dobiju sisteme velikog dometa, Rusi će zauzeti Kijev“ u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

Kapetan Dragan istakao je da se ne slaže sa Stevićem i Filipovićem oko ciljeva ruske vojske, za koje smatra da je onaj primarni denacifikacija

„Ja imam izdvojeno mišljenje od ostalih gostiju ovde. Ja to možda posmatram drugačije, a mislim da Rusima nije bitno to vreme i da jesen njima ne znači ništa, da se ne utrkuju da urade nešto do jeseni. Naprotiv smatram da je zimsko vreme rusko vreme i da će se najveće napredovanje dogoditi tokom zimskih meseci. Zatim, ne verujem da je primarni cilj Rusa osvajanje ili oslobađanje teritorija, zavisi sa koje strane gledamo, mislim da je primarni cilj denacifikacija. Ko tamo vodi rat? To su nacisti i antinacisti, ono su stvarno grozote ali to treba videti i ne smemo to da zaboravimo. Mislim da je to prvi cilj i šta su oni radili u samom početku rata. Oni nisu krenuli da osvajaju teritorije, oni su napali naciste tamo gde su bili najjači, „Azov“ i gotovo su ga uništili. Mislim da rade kako treba, da su se jako dobro pripremili, da su dobro opremljeni, rade sa jako malim snagama, pogledajte sa koliko malo snaga oni napadaju daleko brojnijeg neprijatelja. Ovo se neće tako brzo završiti, nemojte se nadati, može trajati mesecima i godinama, kao što je trajalo na Bliskom istoku, ali mislim da sve ide onako kako su to zamislili“, izjavio je Kapetan Dragan.

On je komentarišući obučenost i opremljenost vojnika rekao da o tome najbolje svedoče brojevi žrtava sa jedne i sa druge strane.

„Rezultat toga su žrtve, pogledajte ruske žrtve, pogledajte ukrajinske. Čečeni su više jedan, ne želim da ih omalovažavam, ja stvarno cenim to što su oni stali u odbranu Rusije ali mislim da oni imaju veći PR efekat nego vojni efekat, ali ostale specijalne jedinice koje ratuju su stvarno vrhunski obučene, vrhunski opremljene i imaju srazmerno jako malo žrtava u odnosu na ukrajince. Sa ukrajinske strane imali ste strane plaćenike, na brzinu obučene dobrovoljce, to se vidi iz fotografija i načina na koji se kreću na terenu. Mislim da Rusija ima prednost u ovom ratu i siguran sam da sve ide onako kako su oni to zamislili“, dodao je Vasiljković.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter