Izvor: Happy BSC
13.08.2022 u 21:31
0

„Rusi ratuju sa pravoslavnom braćom Ukrajincima, Kina protiv Tajvana, Arapi protiv Arapa i sve se dešava sa nekim ciljem“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o dešavanjima koja su obeležila 171. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Na jugu i istoku zemlje vode se borbe, Moskva je upozorila SAD da će „preći tačku bez povratka“ u slučaju da Rusiju proglase „sponzorom terorizma, a ponovo je granatirana nuklearna elektrana u Zaporožju. Dan je obeležila i vest da su ruske snage stavile pod potpunu kontrolu selo Peski u Donjeckom regionu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Naši sagovornici o ovim temama bili su: general Vinko Pandurević, analitičar Saša Borojević i ekonomista Bojan Dimitrijević.

Bojan Dimitrijević istakao je da se na primeru mesta Peski može uočiti obrazac ovoga rata.

„Sada mi pada na pamet da je pad tog mesta Peski ustvari nešto što ljudi vole da kažu paradigma, odnosno neki obrazac ovog rata. Šta on pokazuje? Prvo, da se jako sporo osvajaju čak i tako mala mesta. Ja mislim da je prvi put pre 10 dana to selo Peski bilo u okruženju i gotovo je palo, a da su tamo ostale samo manje izolovane grupe ukrajinskih snaga, ali uprkos tome su te borbe dugo trajale. Drugi element tog obrazca je da je to mesto bilo izuzetno dobro utvrđeno, koliko sam ja mogao da vidim, kao i većina tog dela ratišta gde se okončava generalna bitka za Donbas. To su neke dve karakteristike koje zapravo oslikavaju čitav ovaj rat: dobro utvrđeni položaji Ukrajinaca i sporo relativno, u odnosu na ono što se možda očekivalo, napredovanje Rusa. Ali na kraju krajeva, ipak ta mesta ipak jedno za drugim padaju. Ako se ne varam vode se već završne bitke za Soledar i Artjomovsk, a to onda otvara pitanje i tog strateškog pravca. Očigledno je da će i pad tih mesta biti sporiji nego što se prvobitno očekivalo“, izjavio je Dimitrijević.

„Zašto svaki dan zasipaju granatama i raketama područje oko nuklearne elektrane Zaporožje?“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

General Vinko Pandurević podsetio je da se Rusija namerila na jednu od najvećih i najjačih članica bivšeg SSSR.

„Evo skoro šest meseci traje ova specijalna vojna operacija ruskih oružanih snaga u Ukrajini. Šta posle 171. dana reći, a da to nije već rečeno, i da budemo originalni, to je jako teško. Rusija se namerila na jednu od najvećih i najjačih članica bivšeg SSSR. Da je kojim slučajem u pitanju bila Gruzija, kao što je bila 2008. godine, to je za pet dana završeno. Upravo je i taj prostor koji je zauzet u Ukrajini veći je mnogo nego što je sama Gruzija. Istini za volju, prodori ruske vojske jesu skromni. Iako su to položaji dobro utvrđeni u inženjerskom i fortifikacijskom smislu, ako se ne mogu progurati vatrom, ako se ne može živom silom proći kroz njih, onda se mora primeniti odgovarajući manevar. Taj manevar treba kompromitovati postojeću odbranu, postavljenu liniju odbrane, postojeće položaje… Mi to do sada nismo videli. Ja sam primetio da Rusi, njihova vojska, ide grad po grad, selo po selo, i da se tako pomeraju, istini za volju pomeraju se ali dosta sporo. Ukrajina je prilično velika zemlja. Razna opravdanja i racionalizacije smo čuli ovde u studiju i u medijima, da je to iz nekog razloga opravdanog, da ne postoji vojni razlog za tako nešto. Ja bih rekao da je u pitanju pre svega vojni razlog. Mi smo ranije rekli da su Rusi, sa oko sto i nešto borbenih grupa u rangu bataljona, dejstvovali na frontu od oko 800 kilometara. Oni su sada delove fronta na severu prema Harkovu i na severozapadnim delovima Luganske oblasti na neki način umrtvili. Imaju distanciona dejstva, dejstva po objektima vojne infrastrukture, a da su glavne snage skoncentrisali na južnom i jugoistočnom delu, što je za njih izuzetno važno“, naglasio je Pandurević.

General je istakao da ako se DNR i LNR prisajedine Rusiji, rat će se u buduće odvijati na potpuno drugačiji način.

„Ja to posmatram na ovaj način: u slučaju da se u skorašnje vreme oslobodi Donjecka oblast u potpunosti, a Rusija je priznala nezavisnost te dve republike (DNR i LNR), a oni će kroz referendum izraziti želju za prisajedinjenje Rusiji. Vi u tom slučaju dobijate ruske granice na zapad pomerene za tu veličinu teritorije i Rusija je u sasvim drugom položaju. Ona više nije na tuđoj teritoriji nego na svojoj i onda će se rat u buduće odvijati na sasvim drugi način“, smatra Pandurević.

AKTUELNOSTI NA HAPPY TV: „Od avgusta se ulazi u novu fazu rata“, „Sukob će se nastaviti, samo će se forma menjati!“

Saša Borojević naglasio je da u situaciji kada Rusija uspešno ratuje protiv 19 NATO zemalja na 2.500 kilometara fronta, da to možemo samo da nazovemo ogromnim uspehom.

„Ovaj front je dugačak oko 2.500 kilometara, što je kao odavde do Barselone. Imamo jedan ozbiljan rat koji se vodi na tlu Evropske unije, odnosno Evrope i ovaj rat se vrlo brzo širi svuda, manipuliše se svuda maksimalno. Ono što bih voleo da dodam je da 19 zemalja sveta ratuje protiv ruskih manjine u Ukrajini, to je prava istina, a da Rusija daje ukupno 10 do 15 odsto svojih jedinica u ovom ratu. Sa 10 do 15 odsto protiv 19 zemalja NATO gde su uključene i SAD, sa 2.500 kilometar fronta, nema šta drugo da kažemo nego da je ovo jedan veliki, ogroman uspeh. On će tek uslediti u nekom narodnom periodu gde će se vrlo brzo videti gde će i na koju stranu otići ova dejstva“, izjavio je Borojević.

Analitičar je dodao da nije stručan da komentariše dešavanja na frontu, ali da može da govori o jednom globalnom sistemu, jednoj globalnoj stvari i globalnom ratu koji je na sceni.

„Ja želim da pričam ovde o frontu jer ja nisam neko ko to dobro razume, već o jednom globalnom sistemu, jednoj globalnoj stvari, što ću ekskluzivno objaviti ovde, kako se u ovom ratu uključuje Severna Koreja, kako se Kina uključuje, kako Izrael bombarduje Palestinu kako bi se skrenula pažnja sa budućeg rata između Kine i Tajvana i ono što je vrlo specifično i u ovom ratu globalnom, da je to bratoubilački rat. Rusi ratuju sa pravoslavnom braćom Ukrajincima, Kina protiv Tajvana, Arapi protiv Arapa i sve se dešava sa nekim ciljem. Ono što moram da kažem, je da je sve ovo već isprobana metoda u Jugoslaviji“, izjavio je Borojević.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter