Izvor: Kurir.rs
23.03.2023 u 12:20
0

POČEO SAMIT U BRISELU: Šarl Mišel istakao da veruje u saradnju EU i UN!

Gutereš je na početku rekao da njegov dolazak na samit pokazuje saradnju na visokom nivou između EU i UN.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, poručio je na otvaranju samita EU da EU i UN imaju mnogo zajedničkog, da veruje u saradnju i da ovom prilikom želi da se pozabavi nekim od izazova sa kojima se svet sada suočava.

ŠARL MIŠEL POZVAO LIDERE EVROPSKE UNIJE NA SAMIT: Glavna tema sutra isporuka municije Ukrajini!

Mišel je objasnio kako EU podržava Povelju Ujedinjenih nacija i pozdravio generalnog sekretara UN Antonia Gutereša koji je takođe prisutan na samitu. „Želimo zajednički da se pozabavimo pitanjima klimatskih promena i pozdravljamo ličnu posvećenost Gutereša, možete računati na pomoć EU da napravimo novo ‘oruđe za razvoj'“, rekao je Mišel, i dodao da će, između ostalog razgovarati i o ratu u Ukrajini, za koji kaže da je doneo mnogo patnje narodu u Ukrajini, neizvesnost u svetu i u vezi sa crnomorskog ugovora o izvozu žita.

Gutereš je na početku rekao da njegov dolazak na samit pokazuje saradnju na visokom nivou između EU i UN.

„Ovo je krucijalni momenat, imamo ‘savrešnu oluju’ u mnogo zemalja u razvoju, kombinaciju faktora koji dovode do dramatičnih situacija“, rekao je Gutereš i dodao da je jasno da finansijski sistem ne služi svrsi da bi se izborio sa ovako velikim izazovima, jer danas, po njegovim rečima, ima više gladi i siromaštva.

On je rekao i da poslednji izveštaj UN o klimatskim promenama pokazuje dramatičnu situaciju i da su zato potrebna dramatična rešenja i agenda ubrzanja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter