Izvor: Tanjug
06.04.2023 u 09:18
0

SASTANAK ŠEFOVA DIPLOMATIJE SAUDIJSKE ARABIJE I IRANA: Susret nakon 7 godina!

Ministri spoljnih poslova dugogodišnjih bliskoistočnih rivala Saudijske Arabije i Irana sastali su se danas u Pekingu, čineći još jedan korak ka pomirenju posle sedam godina napetosti u međusobnim odnosima.

Državna televizija u Saudijskoj Arabiji prikazala je jutros princa Fejsala bin Farhana al Sauda i njegovog iranskog kolegu Hoseina Amir Abdolahijana kako se rukuju i sede jedan pored drugog.

RAT IZRAELACA I PALESTINACA: Poletele rakete iz Gaze!

Iranska državna televizija izvestila je da su se dva ministra sastala da razgovaraju o detaljima ponovnog otvaranja ambasada.

Bio je to prvi zvanični sastanak visokih diplomata dve zemlje od 2016. godine, kada je kraljevina prekinula veze sa Iranom nakon što su demonstranti upali u saudijsku ambasadu u Teheranu.

Saudijska Arabija je dan ranije pogubila istaknutog šiitskog sveštenika sa još 46 drugih, što je izazvalo demonstracije.

Sastanak je usledio mesec dana nakon što su se dve zemlje dogovorile da do maja ponovo uspostave diplomatske odnose i ambasade, a Peking je posredovao za održavanje sastanka, preneo je AP.

Agencija navodi da se sastanak održava dok diplomate pokušavaju da okončaju dugogodišnji rat u Jemenu, sukob u kojem su i Iran i Saudijska Arabija duboko ukorenjeni.

Približavanje Saudijske Arabije i Irana smanjuje šanse za oružani sukob između bliskoistočnih rivala – kako direktno, tako i u indirektnim sukobima širom regiona, objavila je američka agencija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter