Izvor: BSC HAPPY
02.03.2023 u 16:34
0

Sergej Lavrov se obratio iz Nju Delhija: „Nažalost, deklaracija u ime svih ministara G20 nije mogla da bude odobrena!“

Ministri spoljnih poslova G20 nisu uspeli da odobre zajedničku deklaraciju jer je Zapad nastojao da situaciju oko Ukrajine stavi u prvi plan, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u četvrtak na konferenciji za novinare posle sastanka ministara spoljnih poslova G20 u Nju Delhiju.

„Nažalost, deklaracija u ime svih ministara G20 nije mogla da bude odobrena. Naše zapadne kolege, kao i pre godinu dana pod predsedavanjem Indonezije, pokušavale su svim sredstvima, na udicu, koristeći razne retoričke izjave, da donesu U prvi plan ističe situaciju oko Ukrajine, koju oni, naravno, predstavljaju kao takozvanu rusku agresije“, rekao je on.

Diskusija, bar u nekim od govora zapadnih Delegacije, posebno zemalja G7, svele su se na emotivne izjave. I sve je to, naravno, urađeno na račun normalne rasprave o problemima koji zaista stoje na dnevnom redu G20.“

„NEĆEMO RADITI NIŠTA PREKO GLAVE UKRAJINACA“: Šolc ne odustaje od snažne podrške Ukrajini

Ruski visoki diplomata je takođe istakao da su zapadne zemlje potpuno ignorisale iskrena priznanja zapadnih političara o sporazumima iz Minska.

„Zapad je insistirao da se reprodukuje tekst o situaciji oko Ukrajine koji je dogovoren na prošlogodišnjem samitu G20 na Baliju, potpuno ignorišući naše argumente da se od tada mnogo toga dogodilo, uključujući i otvoreno priznanje gospođe (bivše nemačke kancelarke). Angela Merkel, gospodin (bivši francuski predsednik Fransoa) Oland, gospodin (bivši ukrajinski predsednik Petar) Porošenko, a takođe i sam (ukrajinski predsednik Vladimir) Zelenski, da niko od njih neće ispoštovati sporazume iz Minska i svrhu potpisivanja sporazuma iz Minska, sa stanovišta zapadnih interesa, značilo je da se kupi vreme za napumpavanje Ukrajine oružjem i pripremanje za rat protiv Rusije“, dodao je on.

„Ovu činjenicu, koja je opštepoznata i sa kojom je normalnom čoveku jednostavno nemoguće polemisati, kategorički su odbili da pominju“, istakao je Lavrov.

Pored toga, prema rečima visokog diplomate, Zapad je ignorisao poziv Rusije da se u deklaraciji G20 odrazi potreba za poštenom istragom situacije sa eksplozijama Severnog toka.

„Oni su takođe odbili da prihvate još jednu činjenicu koja odražava događaje koji su se odigrali od tada. Mislim na teroristički napad na gasovode Severni tok. Naš poziv da se u dokumentu odrazi potreba za nepristrasnom, poštenom istragom oštro je odbio našim zapadnim partnerima. Zbog toga je, kao rezultat njihovog stava, deklaracija blokirana i rezultati diskusije su predstavljeni u rezimeu, koji je sačinilo indijsko predsedavanje“, zaključio je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter