Izvor: Tanjug
19.12.2022 u 17:05
0

SIJARTO O DUGOROČNOM UGOVORU: „Mađarska može da izmeni gasni sporazum s Rusijom bez konsultovanja Evropske komisije!“

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da Budimpešta neće morati da obaveštava ili konsultuje Evropsku komisiju ako želi da izmeni svoj dugoročni gasni ugovor s Rusijom u slučaju da bude odobreno ograničenje cene na nivou cele EU.

„SANKCIJE UVEDENE RUSIJI NANELE VIŠE ŠTETE EVROPSKOJ UNIJI“ Izjava mađarskog šefa diplomatije Sijarta

Mađarska, koja se u velikoj meri oslanja na uvoz ruskog gasa i nafte, u više navrata se izjasnila protiv ograničenja cene ruskog gasa.

„Bilo nam je važno da u okviru ovog vrlo lošeg predloga kao malo dostignuće dobijemo odrešene ruke za izmenu (ugovora). To jest, da ne treba da se konsultujemo s Evropskom komisijom o izmenama dugoročnog ugovora (s Rusijom) ako to postane neophodno u slučaju ograničenja cene“, rekao je Sijarto na konferenciji za novinare u Briselu, prenosi Rojters.

Ministri Evropske unije sastali su se danas u nastojanju da postignu dogovor o uvođenju gornje granice veleprodajne cene gasa. Sijarto je prošle nedelje rekao da će, ukoliko se u EU usvoji ograničenje cene gasa, Mađarska morati da prilagodi svoj sporazum s Rusijom, koji je otvoren za moguće izmene. Prema 15-godišnjem sporazumu izmedju Budimpešte i Moskve potpisanom prošle godine, pre ruske invazije na Ukrajinu, Mađarska trenutno dobija 4,5 milijardi kubnih metara ruskog gasa godišnje preko Bugarske i Srbije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Sijarto je takodje reako novinarima da je na današnjem sastanku u Briselu predložio Evropskoj komisiji da sačini predlog kojim bi se pojedinim operaterima naftovoda zabranilo da traže tranzitne naknade veće od proseka u EU. Operater Jadranskog naftovoda, koji transportuje naftu iz Hrvatske ka Mađarskoj, namerava da sledeće godine podigne tranzitne naknade za 80 odsto za mađarsku naftnu i gasnu kompaniju MOL, naveo je Sijarto.

On je ocenio da je to povećanje nepravedno jer je Jadranski naftovod ključni alternativni put za snabdevanje Mađarske, Slovačke i Češke sirovom naftom u slučaju da bude problema s naftovodom Družba koji transportuje naftu iz Rusije u centralnu Evropu.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter