Izvor: Tanjug
19.07.2023 u 15:41
0

„NEMA POMOĆI UKRAJINI DOK JE OTP NA CRNOJ LISTI“: SIJARTO u ORBANOVOM maniru

Mađarska neće dozvoliti Evropskoj uniji da koristi sredstva iz Evropskog fonda za mir za finansiranje isporuke oružja Ukrajini sve dok OTP banka ne bude isključena sa ukrajinske liste "međunarodnih sponzora rata", izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova i ekonomskih odnosa sa inostranstvom Peter Sijarto.

On je na konferenciji za novinare u Budimpešti nakon sastanka sa svojim kolegom iz Jemena napomenuo da se stav mađarske vlade po ovom pitanju nije promenio.

– Mađarska neće podržati zahtev Evropske unije za dodatnih 500 miliona evra iz takozvanog Evropskog fonda za mir dok Ukrajina ne skine sa ove liste rukovodioce banke i samu banku – rekao je ministar spoljnih poslova, preneo je TV kanal M1.

POČEO RUSKI ARMAGEDON: ODMAZDA – GORE KIJEV, ZAPOROŽJE, DNJEPROPETROVSK, ODESA (VIDEO)

Sijarto je izrazio uverenje da su ukrajinske vlasti svesne da su tužbe protiv OTP-a neosnovane, ali iz nekog razloga odbijaju da uklone mađarsku banku sa crne liste.

Dok to ne urade, mi ćemo ostati pri svom stavu, nikakve isporuke oružja neće biti finansirane iz Evropskog mirovnog fonda – poručio je ministar. Naveo je da je „nečuveno, neprihvatljivo i skandalozno“ da je najveća mađarska banka, u kojoj oko 3 miliona ljudi ima račune, uvrštena na ukrajinsku listu „međunarodnih sponzora rata“. Sijarto je upozorio da, ako Kijev ne skine OTP banku sa ove liste, Budimpešta neće dozvoliti dodelu tranše od 500 miliona evra iz Evropskog mirovnog fonda i da se takođe neće saglasiti sa drugim predlozima za finansiranje isporuke oružja ukrajinskoj vojsci. Budimpešta je dugo zahtevala da Kijev skine OTP sa crne liste i sugerisala je da lideri EU izvrše pritisak na ukrajinske vlasti u vezi s tim. Ukrajinska nacionalna agencija za prevenciju korupcije NACP je 4. maja uključila mađarsku bankarsku grupaciju OTP na listu „međunarodnih sponzora rata“ jer je nastavila da posluje u Rusiji. Ranije je agencija na ovu listu uvrstila i niz drugih stranih kompanija, koje su takođe prisutne na ruskom tržištu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter