Izvor: NOVOSTI
14.03.2024 u 12:30
0

SIRENE ZA OPASNOST DUŽ CELE NEMAČKE: Na ekranima se pojavilo upozornjenje građanima

ŠIROM nemačke savezne države Severna Rajna-Vestfalije danas su se oglasile sirene, a u mobilne telefone građana stigla je poruka o upozorenju na opasnost, koja je poslata u okviru probe sistema za uzbunjivanje građana

U Ahenu, gradu u blizini granice sa Belgijom i Holandijom, sirene su se prvi put oglasile tačno u 11 časova, a potom su se čule u još nekoliko navrata, dok su mobilni telefoni glasno zapištali, a na ekranu se pojavila poruka o probnom upozorenju, uz napomenu da ne postoji opasnost po građane, javlja dopisnik Tanjuga.

GVOZDENA ZAVESA KROZ EVROPU: Zahareva najavila novu podelu kontineneta

 

Oko 6.150 sirena oglasilo se širom Severne Rajne-Vestfalije u okviru obeležavanja Dana upozorenja, koji ima za cilj da se testiraju uređaji za upozoravanje građana i poveća osetljivost stanovništva na temu zaštite od katastrofa, prenosi nemački WDR.

Poruke upozorenje poslate su iz Situacionog centra državne vlade Severne Rajne Vestfalije, a kako navode nemački mediji, objavljuju se i putem medija i aplikacija za upozorenje, kao i, prvi put, na oko 1.500 digitalnih informativnih tabli u gradovima.

„Upozorenje mora da stigne do svih u zemlji.

Zato pravimo veliku buku na Dan upozorenja širom zemlje koristeći mobilne telefone, sirene, zvučnike i još mnogo toga da zaista probudimo svih 18 miliona ljudi u Severnoj Rajni-Vestfaliji“, rekao je ministar unutrašnjih poslova te savezne države Herbert Reul.

Ovo je deseti put da se u Severnoj Rajni-Vestfaliji odražava proba za hitne slučajeve.U Nemačkoj se od 2018. godine dva puta godišnje održava Dan upozorenja – u martu i u septembru. 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter