Izvor: Kurir.rs
02.11.2023 u 17:05
0

ŠOK OTKRIĆE, TUNELI ISPOD POJASA GAZE DUGAČKI ČAK 500 KILOMETARA: Izraelska vojska krenula u NAPAD, koriste eksploziv i robote

Palestinci su ispod Pojaza Gaze izgradili razgranatu mrežu podzemnih tunela koje koriste za sklonište i prolaz i napade ka Izraelu. Veruje se da su duboki i do 30 metara, a dugački oko 500 kilometara. Izrael je procenio da ih ima oko 1.300.

Upravo su oni jedna od najvećih pretnji i za trupe Izraela i za 2,3 miliona Palestinaca zarobljenih unutar primorske enklave.

„Ovde počinje naše putovanje kroz tunele Pojasa Gaze. Nalazimo se u jednom od najdubljih tunela koji pripadaju brigadama Kuds, vojnom krilu palestinskog islamskog pokreta otpora Hamas“, istakao je dopisnik direktno iz tih tunela.

Jedan od pripadnika Hamasa kazao je da su borci tu da se bore i napadnu, kao i da je glavni zadatak jedinice El-Nukhba prodor iza linije fronta.

„Spremamo se za dugu bitku. Možda će trajati mesecima“, kazao je Hamasov borac.

Izraelska vojska započela je opsežnu operaciju uništavanja tunela Hamasa ispod Pojasa Gaze, prenosi portal „Vala“.

„ČULI SMO DEČJI PLAČ, PUCALI SMO DOK NIJE SVE UTIHNULO“: Stravično priznanje ledi krv u žilama

Kako mediji javljaju, za takvu operaciju koriste se različite vrste robota i eksplozivnih naprava. Cilj je uništiti sve zamke koje je postavio Hamas i „ubiti teroriste“.

„Urušićemo ulaze u tunele. To će postati zona smrti. Pogrešili su, izabrali su da budu na mestu odakle ne mogu da pobegnu. Oni će umreti u tunelima“, kaže za „Vali“ viši oficir Južne komande.

Ističe se da su trupe već uništile oko 100 tunela, ne računajući one pogođene u vazdušnim napadima.

Brigadni general Danijel Hagari, koji je i portparol oružanih snaga jevrejske države kazao je da izraelske odbrambene snage probijaju odbrambenu liniju Hamasa u Pojasu Gaze i preuzimaju kontrolu nad položajima u centru enklave.

ULTIMATUM IZRAELA: Hamas ima samo dve opcije – da umre ili da se bezuslovno preda, sa druge strane poručuju ponavljanje 7 oktobra

„Borci nastavljaju da uništavaju odbrambene linije Hamasa na severu Pojasa Gaze i preuzimaju kontrolu nad centralnim područjima. Nastavljamo da intenziviramo naše aktivnosti i napredujemo u skladu s planom i ciljevima koje smo sebi postavili… Nastavlja se veliki rad na logistici – naši vojnici na bojnom polju i nastavljaju da dobijaju zalihe municije i sredstva zaštite“, rekao je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter