Izvor: Kurir.rs
16.02.2023 u 13:23
0

STOLTENBERG U ANKARI NE ODUSTAJE OD JASNOG NARATIVA: „Što pre ratifikovati zahteve za članstvo Finske i Švedske!“

Stoltenberg je u Ankari, na konferenciji za novinare sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom, osudio paljenje Kurana na protestu u Švedskoj, ali je naglasio da to nije protivzakonito u Evropi.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas Tursku da ratifikuje zahteve Finske i Švedske za članstvo u NATO i ocenio da su te dve zemlje učinile dovoljno da ispune zahteve Ankare za suzbijanje ekstremizma.

Jens Stoltenberg smatra da NATO treba da ojača svoju podršku Bosni i Hercegovini, Moldaviji i Gruziji!

Stoltenberg je u Ankari, na konferenciji za novinare sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom, osudio paljenje Kurana na protestu u Švedskoj, ali je naglasio da to nije protivzakonito u Evropi.

Moj stav je da oba (zahteva) sada mogu da se ratifikuju. Ali glavno pitanje nije da li su istovremeno ratifikovani, glavno pitanje je da se (zahtevi) Finske i Švedske ratifikuju što je pre moguće“, rekao je Stoltenberg.

S druge strane, Čavušoglu je ocenio da nije realno reći da je Švedska u potpunosti ispunila svoje obaveze. „U ovom trenutku, ne vidimo konkretne korake koje bismo voleli“, poručio je Čavušoglu.

On je dodao da će razgovarati o zahtevu Finske i Švedske da se pridruže NATO naredne nedelje sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Čavušoglu je rekao da će sa Blinkenom razgovarati i o bilateralnim odnosima, kao i o napadu Rusije na Ukrajinu. Turska optužuje vladu u Stokholmu da je previše blaga grupama koje Ankara smatra terorističkim organitacijama ili egzistencijalnim pretnjama, uključujući kurdske grupe. (Kraj) tdj/tnj

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter