Izvor: Sputnjik
07.04.2024 u 16:53
1

VELIKA PUKOTINA SE OTVARA U NATO: Alijansa u histeriji! Slovačka i Mađarska su rekle NE!

Izbor Petera Pelegrinija za predsednika Slovačke dobra je vest za čitav slobodarski svet. Jer u NATO je nastala još jedna pukotina. Ovaj izbor približava Slovačku i Mađarsku i označava kraj Višegradske četvorke, onakve kakva je postojala donedavno.

Nakon Pelegrinijevog izbora, Višegradska četvorka definitivno je podeljena – Poljska i Češka nalaze se, svaka iz svojih razloga, pod šapom NATO-a, dok se sa druge strane nalaze Slovačka i Mađarska, navodi dr Stevan Gajić, gostujući profesor Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose (MGIMO) i naučni saradnik Instituta za evropske studije.

Iako je novoizabrani predsednik, a nekadašnji premijer Slovačke, nakon što je saznao da je pobedio izjavio da neće biti radikalnog zaokreta u spoljnoj politici i da će njegova zemlja ostati „jaka članica EU i NATO“, njegov izbor ipak može da dovede do određenih promena.

Podsetimo, i tokom izborne kampanje, Pelegrini se, za razliku od svog protivkandidata Ivana Korčoka, izjašnjavao protiv vojne podrške Ukrajini, čime je sledio politiku svog saveznika Roberta Fica.

Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Od Višegradske četvorke do Višegradske dvojke

Originalna ideja Višegradske četvorke bila je zaštita tradicionalnih vrednosti i ukrupnjavanje koje bi centralnoevropske države učinile otpornim na uticaje i Istoka i Zapada.

Na ovom putu do sada je ostao samo mađarski premijer Viktor Orban. Sada mu se u tome, pošto je koalicija okupljena oko slovačkog premijera Roberta Fica, Pelegrinijevom pobedom, učvrstila vlast u zemlji, pridružila i Slovačka, ocenjuje Gajić.

S obzirom da je, kako naš sagovornik kaže, suština u NATO-u, a ne u EU, Pelegrinijev izbor svakako slabi NATO. NATO će pokušati da izvrši pritisak na Slovačku, što će mu se obiti o glavu i samo potvrditi politiku Fica i Pelegrinija.

– Ta moralistička kuknjava koje se NATO drži sve vreme je gubitnička i praktično su priznali da Rusija dobija rat. Mislima da Pelegrinijev izbor vodi daljoj fragmentaciji NATO – ocenjuje Gajić.

NATO će pokušati da zapuši rupu u Slovačkoj

Slovačka je do sada poprilično iscedila svoje vojne kapacitete, poslavši sve što im au Ukrajinu pre izbora Roberta Fica za premijera, tako da u tom smislu promena slovačke politike neće mnogo toga promeniti.

Zato se mogu očekivati pritisci na druge zemlje, koji će, kako Gajić naglašava, biti još snažniji i histeričniji, ne bi li severnoatlantska alijansa zakrpila rupu nastalu u Slovačkoj.

– NATO će pokušati da kompenzuje gubitak Slovačke na drugim stranama kao što Francuska kompenzuje tako što ulazi u nove zemlje i regione jer ne može da zaustavi potpuni krah koji je preživela u Africi – smatra naš sagovornik.

Slovačka i Mađarska mogle bi možda postanu i neka vrsta mosta između Rusije i Zapada, međutim, pitanje je postoji li potreba za takvom vrstom posredništva. Vašington će, veruje Gajić, direktno komunicirati sa Moskvom, posebno ukoliko Donald Tramp pobedi na predsedničkim izborima.

– Mislim da će trampovska Amerika gledati da pristane na ono što govore Kinezi – da svet počne da se kreće prema nekoj vrsti dogovora o podeli interesnih sfera – komentariše Gajić.

Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Interes „višegradske dvojke“, Slovačke i Mađarske je da se preko teritorija ove dve države ne događa rat u slučaju dalje eskalacije, dodaje on.

U slučaju pritisaka na Slovačku i Mađarsku, NATO-u su poprilično vezane ruke – Mađarska je, na primer ucenjivana da će, ako ne glasa za paket pomoći Ukrajini, EU učiniti sve da izazove inflaciju i obori forintu.

Takve vrste pritisaka uz stalnu opasnost od neke vrste prikrivenih ili obojenih revolucija mogu se očekivati. Tako su, na primer, nedavno u Slovačkoj održane demonstracije protiv slovačke vlade i premijera Fica. Ali, prema Gajićevim rečima, to nije ništa vanredno.

– Ne mislim da je to nešto što odudara od postojećeg arsenala pritisaka. NATO-u nisu potrebni dodatni problemi. Najbolje mu je da se pravi kao da se ništa nije dogodilo – zaključuje on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “VELIKA PUKOTINA SE OTVARA U NATO: Alijansa u histeriji! Slovačka i Mađarska su rekle NE!”

  1. Postoji grad „PotocaRi“ & postoji grad „PotocaNi“ = u BiH.
    Od Sanele Prashovic Gadzo ona osoba koja je javno predstavljena kao njena MAMA u Sarajevu = je jako blizak srodan bioloshki DNK familija NORVESHKI KRALJ Harald 5 , a Norveshka SARADJUJE sa SRBIJOM i Jens Stoltenberg je familija sa kraljicom Margareta2 koja je USVOJENA iz WW2 Hercegovine (i ona i Kralj Norveshke su RODJACI SA TERITORIJE Jugoslavije, a NE sa Teritorije SKANDINAVIJE). A Harald 5 je FAMILIJA sa jevrejem EFFRAIM ZURROFOM koji KAO FOL DECCENIJAMA ganja NACISTE ! A SARAJEVO do pocetka 1990´tih pa i nakon rata PREPUNO POTOMAKA NaCISTA i cuvara KOncentracionih LOGORA odvezenih iz DRUGIH DRZAVA !
    *
    Dodikova familija sa ocheve strane bili POZNATI glumci nakon WW2 u kraljevini Danskoj i sa ostrva BORNHOLM… tokom WW2 selili narode sa sjevera na jug… Na tom ostrvu Bornholm su DUGO VREMENA BILI RUSI ! Pitanje nije odgovoreno : Da li je premijerka Mette Frederiksen mozda BIOLOSHKI ISTA DNK Familija SA MILORADOM DODIKOM ( DODI+K = pa ce da se maskira kasnije kao AL Fayed da UKRADE TUDJE NASLJEDSTVO) , a dok oni OBOJE ZLOUPOTREBLJAVAJU NJIHOV PRISTUP INFORMACIJAMA o gradjanskim medicinskim zurnalima , a dok OBOJE i Mette Frederiksen a i Milorad Dodik GLUME TUDJI Identittet? I da li CRNOGORKA Sebija Izetbegovic GLUMI TUDJI IDentitet da je kao fora ona necija mama a to sve samo da bi UKRALA TUDJE NASLJEDJE ? A negdje u Indoneziji postoji objekat zove se DODIK , a tamo bash bio neki jugoslovenski AMBASADOR ! Svi oni Javni Predstavnici zapravo DECENIJAMA KRADU TUDJE NASLJEDSTVO tako shto GLUME TUDJE IDENTITETE u TUDJIM FAMILIJAMA.
    *
    NAJbliza KRVNA LOZA Vladimiru PUTINU = je ISTO ONAKO BEZ KOSE NA GLAVI CELAV SVEDJANIN koji SKORO ISTO IZGLEDA KAO i PUTIN KAO da mu je BLIZANAC , i taj SVEDJANIN je prije nekoliko godina imao REGISTROVANU FIRMU negdje NA SJEVERU ili u Svedskoj ili u Norveskoj ili u BALTICKIM ZEMLJAMA. A MEDVEDEV LICHNO je ISTA BIOLOSHKA DNK FAMILIJA kao i PREDSJEDNIK DONALD TRUMP = a OBOJICA imaju SVOJU ZAJEDNICKU BIOLOSHKU DNK FAMILIJU DANAS u HRVATSKOJ (pitajte FORTU) ali to oni hrvati KOJI SU CISTI HRVATI KATOLICI sa strane OBA RODITELJA IZ BOSNE ali su im se u njihovoj familiji NEKI DRUGI VJENCALI sa muslimanom iz BOSNE ! A ta „ZAJEDNICKA BIOLOSHKA DNK familija (koja je ZAJEDNICKA i Trumpu i Medvedevu) IDE DIREKTNO DO Marilyn Monroe MORTENSON (SVEDSKO PREZIME) i onda odatle ide DO AMERIKE i do MOHAMEDA SACIRBEYA i grana se na danskog vojnog spijuna LARS FINDSEN i na jugoslavenskog politicara STAMBOLICA ( familija danskog vojnog spijuna Lars Findsen) !

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter