Izvor: BSC Happy
30.06.2023 u 18:48
0

VELIKI POTENCIJAL SARADNJE SRBIJE I UGANDE: „Za 10 godina, afričko tržište će biti jedno od najvećih na svetu!“

Najavljujući zvaničnu posetu Srbiji na najvišem državnom nivou, predsednik Ugande Joveri Kaguta Museveni, u video obraćanju pozvao je narod i privrednike iz Srbije da posete ovu bratsku afričku zemlju i investiraju u nju u saradnji sa domaćim privrednicima.

Nj. E. Museveni naglašava da Uganda proizvodi gotovo sve poljoprivredne proizvode i to na najzdraviji, organski način: od voća i povrća, mesa, mlečnih proizvoda, orašastih plodova i žitarica, kao i eteričnih biljnih ulja.

– Drago mi je da vam predstavim organske, sveže, hranljive poljoprivredne proizvode iz Ugande. Naši proizvodi se uzgajaju na malim gazdinstvima sa velikom pažnjom na pripremi, jer to je ono što jedemo i deo je porodičnog nasleđa. Naši poljoprivrednici ne proizvode kulture samo radi posla, oni to rade jer je to njihovo nasleđe koje je sada postalo važno i za trgovinu, poručio je predsednik Museveni predstavnicima Vlade i potrošačima na tržištu Republike Srbije.

– Mi imamo samo 45 miliona ljudi, ali imamo mogućnost da nahranimo 200 miliona ljudi i više, s obzirom na plodnu zemlju i sve veće tehničko znanje naših mladih ljudi“, podvukao je on, dodajući da su „takođe na velikom tržištu u razvoju Istočne Afrike i šireg afričkog zajedničkog tržišta koje sada čini područje od 1,4 milijarde ljudi. Za 10 godina, afričko tržište će biti jedno od najvećih na svetu sa mladima koji će sve više trošiti, rekao je on.

Predsednik Museveni se zahvalio predsedniku Srbije, Njegovoj Ekselenciji Aleksandru Vučiću što mu je, prilikom nedavne posete Ugandi ministra trgovine u Vladi R. Srbije g. Tomislava Momirovića, uputio posebnu poruku pozivajući ga u Otadžbinsku Republiku Srbiju.

– Doći ću sa delegacijom od 60 privrednika i predstavnika kompanija koji će vam predstaviti našu hranu i druge proizvode. Želeli bismo da budu partneri sa vašim kompanijama kako bi više ulagali u poljoprivredni sektor u Ugandi, rekao je on.

Predsednik Museveni je takođe sa zadovoljstvom konstatovao da je Republika Srbija već pokazala interesovanje za ugandske ananase, kafu, žitarice, cveće, mlečne proizvode i proizvode od banana.

„Obavezujemo se da ćemo vam ponuditi sve podsticaje u vezi zemljišta, poreza, kao i pristup većem tržištu Afrike“, uverio je on.

„Zahvaljujem se i trgovinskom predstavniku Ugande, gospodinu Bratislavu Stoiljkoviću koji je veoma vredno radio na otvaranju novog mosta za trgovinu i investicije između privatnih sektora Ugande i Srbije i pomogao da proizvodi Ugande dođu u vaše maloprodajne objekte“, rekao je on.

Gospodin Bratislav Stoiljković gostovaće u jutarnjem programu „Dobro jutro Srbijo“  na Happy televiziji u utorak 4. jula u 10 časova. 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter