Izvor: BSC HAPPY/TANJUG
17.12.2023 u 07:28
0

„ŽELIMO DA BORBE PRESTANU“: Kameron i Berbok pozvali na održivo primirje u Gazi

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron i nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok pozvali su danas na „održivo primirje“ u Pojasu Gaze.

– Kao i svaka druga zemlja na svetu, Izrael ima pravo da se brani, ali pri tome mora da poštuje međunarodno humanitarno pravo. Izrael neće dobiti ovaj rat ako njegove operacije unište izglede za miran suživot sa Palestincima. Oni imaju pravo da eliminišu pretnju koju predstavlja Hamas, ali previše je civila ubijeno – naveli su Kameron i Berbok u zajedničkom tekstu za Sandej tajms.

Istakli su da je neophodan hitan prekid vatre između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

„DO ISTREBLJENJA HAMASA“: Netanijahu ZAGRMEO da se rat nastavlja

– Naš cilj ne može jednostavno biti kraj današnje borbe. To mora biti mir koji će trajati danima, godinama i generacijama. Zbog toga podržavamo prekid vatre, ali samo ako je održiv – poručili su Kameron i Berbok.

Prema njihovim rečima, „neodrživo primirje samo bi otežalo izgradnju poverenja potrebnog za uspostavljanje mira“.

Kameron i Berbok su pozvali na obezbeđivanje humanitarne pomoći za palestinski narod u Pojasu Gaze, dodavši da pozdravljaju odluku Izraela da otvori granični prelaz Kerem Šalom.

– Svi oni koji žele da okončaju patnje moraju zajedno da rade na rešenju koje pruža dugoročnu sigurnost za oba naroda. Naši arapski partneri imaju ključnu ulogu u tome. Porast ekstremizma je pretnja za sve nas, ne samo za Izraelce i Palestince – istakli su oni u zajedničkom tekstu.

Dodali su da rešenje sa dve države zahteva da se obe strane osećaju bezbedno jedna pored druge.

– Želimo da borbe prestanu ne samo danas, već i u budućnosti. Želimo okončanje ubijanja ne samo danas, već i u budućnosti. Želimo mir za izraelsku i palestinsku decu, danas i u budućnosti – istakli su ministri spoljnih poslova Velike Britanije i Nemačke.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter