Izvor: BSC HAPPY
23.01.2023 u 21:55
0

„ĆIRILICA“ na TV HAPPY Darko Obradović: „U takvoj jednoj situaciji gde je Beograd najveći grad od Beča do Istanbula, mi moramo da kažemo „Mi želimo da budemo ovde““

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu, gostujući u emisiji "ĆIRILICA" na TV HAPPY, govorio je o Francusko-nemačkom predlogu za rešavanje krize na Kosovu i Metohiji i naglasio da to nije konačan dokumet, već okvir za ambijent u kome će se voditi razgovori.

Obradović je naglasio da je u ovom kriznom trenutku važno kako će se države orjentisati i da će države u pozadini ovog sukoba imati startnu poziciju u „Novoj Evropi“.

„Suština jeste u tome da naklonost Amerike nije pala sa neba, nego se na toj naklonosti radilo. Samo pozicioniranje Srbije od početka agresije na Ukrajinu, pa pre toga sa inicijativom Otvoreni Balkan, pa sa Vašingtonskim sporazumom, pa sa SOFA sporazumom, pa sa Briselskim sporazumom, kompletna politika kada je u pitanju spajanje, a ne svađanje ljudi, stvorilo je pretpostavke za ono što američka spoljnopolitička doktrina poznaje, a to su te „pivot države“, odnosno stožerne države u određenim delovima sveta. Naša je greška je bila devedesetih godina što mi nismo prepoznali svoju ulogu, ali i ulogu Amerike u podeli karata kada je pao Berlinski zid. Sada u ovom trenutku za nas je, a na nesreću ukrajinskog naroda, mi se nalazimo u jako povoljnoj situaciji, da imamo treću put priliku za manje od 30 godina da možemo da biramo, da možemo da izaberemo, i da možemo da se pozicioniramo. Ovo nije više vreme inata, ovo je vreme orijentacija. Onako kako se države orjentišu u ovom kriznom trenutku, pogotovo one države koje se nalaze u pozadini sukoba, iza fronta, ali opet dovoljno blizu da mogu biti oštećene te države će imati startnu poziciju za nešto što se zove „Nova Evropa““, rekao je Obradović.

On je o Francusko-nemačkom predlogu za rešavanje krize na Kosovu i Metohiji izjavio da to nije konačan dokumet, već okvir za ambijent u kome će se voditi razgovori.

„Ta Nova Evropa znači sledeće: Rusija može da obriše 21. vek iz kalendara i da kaže da to za njih ne postoji. Osovina koja će se kreirati, kreiraće se od onih država koje imaju odnose, ne sa Berlinom, nego sa Vašingtonom. To će biti Poljska, Češka, Slovačka, baltičke države, ulključujući Uklrajinu, ali i Rumuniju, jer Amerikanci sada prave novu strategiju nacionalne bezbednosti za Crno more. U takvoj jednoj situaciji gde je Beograd najveći grad od Beča do Istanbula, mi moramo da kažemo „Mi želimo da budemo ovde“, po koju cenu: po cenu da nas bude više za 50 godina, da budemo bogatiji, da budemo bezbedniji i da možemo da projektimo nacionalni interes, ako ga tumačimo, a mislim da ga svi tumače kao zaštitu naroda u regionu, pa samo Srbija koja je deo tog evroatlantskog novog sveta može da bude dovoljno jaka, ali Srbija koja se nađe sa druge strane zavese, jer je ovo došlo vreme inata. Nije pitanje da li su vaši argumenti utemeljeni, pravedni, nepravedni, nego je pitanje percepcije. Svako rešenje koje ne obuhvata ovo što sam izdvojio, a to je ta nova postavka u startu je osuđeno na propast, kao što je svako rešenje iza koga bi stala npr. Rusija, nebitno da li ima čiste ili rđave namere, to rešenje neće birti prihvaćeno. Napad Rusije na Ukrajinu stvorio je pretpostavke za novi sistem odlučivanja.Ko je mogao da zamisli Švedsku i Finsku da će napustiti neutralnost, pa napustili su neutralnost, ali ko je mogao da zamisli da će Srbija 2022. godine privući 68 odsto stranih direktnih investicija u odnosu na sve ostale u regionu. Ko je mogao da zamisli da će američki ambasador Kristofer Hil reći: „Spremamo mnoge dobre investicije za Srbiju u 2023. godini“. Ko je mogao da zamisli da ćemo, nakon što smo izgubili na Kosovu, dobili Rezoluciju 1244 takvu kakva jeste, danas predsednik Vučić biti u poziciji, ne da pregovara, nego da pregovara o ambijentu u kome će da se pregovara. Ja ovaj model o kome svi govore, ja ga ne vidim kao konačni papir kao konačno rešenje, ja ga vidim kao pretpostavku ambijenta u kome ćemo nastaviti da vodimo te pregovore, bez rokova, što je najbitnije za nas“, smatra Obradović.

On je dodao da bi saglasnost Srbije sa tim planom značila novih 10 godina razvoja zemlje.

„Nama je važan ambijent koji će biti predvidljiv, da mi i dalje možemo da razgovaramo sa svetskim kompanijama kao što je u Davosu razgovarano sa SK grupom iz Južne Koreje koja ima više od 600 milijardi dolara obrta i da se kaže: „Srbija ne samo što je bezbedna, nego je i predvidiva. Neće biti izolovana, kosovsko nerešeno pitanje neće ugroziti vaše investicije jer neće dovesti u pitanje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, imaćete povoljne uslove za pristup evropskom tržištu…“ Sa druge strane, kada se govori o zaduživanju zemlje, o otplati kredita, ti uslovi su daleko povoljniji ako ste bolje rangirani odnosno stabilni, kao što je Prespanski sporazum bio prekretnica za grčki javni dug, tako je sada ovo što opet nije konačan sporazum nego samo okvir za ambijent u kome će se voditi razgovori, to je zapravo novih 10 godina razvoja Srbije“, dodao je Obradović.

Demo Beriša za emisiju „ĆIRILICA“: „Ukoliko Kurti ne postupi onako kako mu preporučuju Amerikanci, on će morati da ode!“

Kao ključnu stvar, Obradović je istakao postojanje okvira, koji neće stvarati preduslov za nestabilnost.

„Ako će neko da kaže, da bude jako uzan u svom pogledu i da kaže: „Mi sve želimo da odbijemo, taj koji to govori je obično onaj koji nema nikakvu odgovornost, podložan je mitomanskoj predstavi o svetu, crno – belo, vole nas – ne vole, i treća najbitnija stvar, to je onaj koji nema težinu da to kaže, jer ako pogledate ko je protiv ovog sporazuma, koji niko nije video, to nije javni dokument, onda ćete videti da su to oni koji jašu na bajkama, na zavodljivim tezama, ali ne na konkretnim rezultatima, niti će ikada doći u priliku da predstave svoje rezultate građanima Srbije i da kažu: „Ovo je zbog toga bila dobra odluka“. Ovde je važno i šta želimo da postignemo sa crkvama i manastirima, ako mi želimo to da sačuvamo na način da svako od nas može komotno da ode dole, bilo turistički, verski, mi moramo da imamo okvir koji neće stvarati preduslov za nestabilnost. Ako neko misli da je rešenje da 70% nas ne može dole da ode, ako je rešenje da kada dođe trenutak za školu da se građani sele u ostatak Srbije jer dete ne može da ide u školu, ako je rešenje da mi nemamo ekonomski razvoj, onda mi možemo da kažemo:“Bićemo evropska Kuba““, konstatovao je Obradović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter