Izvor: alo
30.01.2024 u 12:23
0

AMERIKA NA NOGAMA: 40.000 kamiona ide prema granici

Sjedinjene Američke Države trenutno se suočavaju sa ozbiljnom ustavnom krizom, a centar sukoba je granicu Teksasa i Meksika.

Guverner Teksasa, republikanac Greg Abot, odlučio je da postavi žicu na granici zbog velikog broja ilegalnih ulazaka. Međutim, Vrhovni sud je naredio da se žica mora ukloniti. Abot kaže da će se suprotstaviti saveznim snagama ako bude potrebno, uz podršku 25 drugih republikanskih guvernera koji su spremni da pruže vojnu podršku Teksasu.

Ova situacija preti da duboko utiče na odnos između savezne vlade i država i ima potencijal da ozbiljno utiče na izbornu godinu Džoa Bajdena. Vrhovni sud je naglasio da savezna vlada ima ovlašćenje da ukloni žicu, ali Abot kaže da će pojačati državnu graničnu patrolu.

Advokat za imigraciju Haim Vaskez tvrdi da smo svedoci nezapamćenog sukoba na granici, koji testira temelje SAD i autoriteta Vrhovnog suda.

Konvoj od 40.000 kamiona, pod nazivom „Vratimo našu granicu“, koji zagovara jaču graničnu sigurnost, danas je krenuo iz Norfolka u Virdžiniji prema Igl Pasu.

UTICAJ AMERIČKE PREDIZBORNE KAMPANJE NA SRBIJU: Dijalog Amerike i Srbije moguć samo uz Trampa

Trenutna pozicija dovodi do sukoba između savezne vlade i republikanskih guvernera koji tvrde da Teksas ima pravo na samoodbranu.

Očekuje se da će pitanje ilegalne imigracije, koja je prošlog meseca dostigla tačku krize sa rekordnih 300.000 ilegalnih ulazaka, imati ozbiljan uticaj na politiku i predsedničke izbore.

Teksas, takođe poznat kao „pobunjenik“ SAD, često se pominje u kontekstu otcepljenja, a trenutni sukob može oblikovati buduće odnose između savezne vlade i država.

Nije retkost da se pominje otcepljenje od ove savezne države, a poslednji put se to dogodilo u decembru. Zagovornici otcepljenja Teksasa tada su verovali da mogu odneti pobedu.

Teksaški nacionalisti se godinama zalažu za održavanje referenduma o secesiji Teksasa, uprkos tome što Ustav SAD ne dozvoljava otcepljenje od države. Teksas se otcepio od Meksika 1836. i proveo devet godina kao sopstvena nacija pre nego što je postao savezna država Sjedinjenih Američkih Država. Takođe se otcepio od SAD 1861. pre nego što je ponovo primljen nakon završetka građanskog rata 1870. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter