Izvor: Informer.rs
25.10.2023 u 20:03
0

DAN RASPLETA: Crna Gora konačno dobija vladu po meri? Poznata imena budućih ministara

Crna Gora dobija novu vladu - i to pre isteka roka

Crna Gora mogla bi već krajem naredne nedelje, desetak – dvanaest dana pre isteka zakonskog roka i posle skoro 80 dana pregovaranja i dogovaranja da dobije novu, 44. vladu.

Za sada se 26. oktobar pominje kao dan kada bi u Skupštini Crne Gore moglo da bude održano glasanje, najpre o predsedniku Skupštine – za ovu funkciju prema Sporazumom o formiranju parlamentarne većine predložen je Andrija Mandić, jedan od lidera ZBCG – a zatim i glasanje o novoj vladi.

Inače, pomenuti Sporazum o skupštinskoj većini potpisali su budući premijer i lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, lideri Nove srpske demokratije Andrija Mandić i Demokratske narodne partije Milan Knežević, Demokrata Aleksa Bečić, Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, CIVIS-a Srđan Pavićević, te lideri pet albanskih partija, tri koje čine Albanski forum: Nik Đeljošaj, Ivan Ivanaj i Ferhat Dinoša i dve koje su u koaliciji Albanska alijansa: Fatmir Đeka i Genci Nimanbegu.

Nazire se i personalni sastav buduće vlade. Glavni odbor Pokreta Evropa sad čiji će lider Milojko Spajić voditi 44. vladu saopštio je da je usvojen predlog Sporazuma i predlog Spajića za ministre.

PRINTSCREEN/ĆIRILICA/HAPPY TV

Iz ove stranke posebno je naglašeno da je na „elektronskoj sednici Glavnog odbora PES-a prihvaćen predloženi Sporazum o formiranju parlamentarne većine, bez glasova protiv“.

Na sednici je takođe, „bez glasova protiv, potvrđen predlog mandatara Milojka Spajića za buduće članove 44. vlade u okviru resora koji po Sporazumu pripadaju PES-u“.

Kako je objavio PES, ministar spoljnih poslova Crne Gore biće dr Filip Ivanović, ministar evropskih poslova – Maida Gorčević, ministar prosvete, nauke i inovacija – prof. dr Anđela Jakšić Stojanović, ministar pravde – Andrej Milović, ministar rada i socijalnog staranja – Naida Nišić, ministar zdravlja – dr Vojislav Šimun, ministar energetike i rudarstva – prof. dr Saša Mujović, ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine – Janko Odović, ministar saobraćaja i pomorstva – Filip Radulović i ministar finansija – Novica Vuković.

Zasedalo je i predsedništvo Demokrata a lider ove stranke Aleksa Bečić biće, kako je odlučeno, predložen za zamenika premijera za bezbednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove. Dr Momo Koprivica, kandidat je za potpredsednika Vlade zaduženog za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.

Predsedništvo Demokratske Crne Gore predložilo je Dragana Krapovića za ministra odbrane i Borisa Bogdanovića za ministra unutrašnjih poslova. Za novog ministra kulture predložena je Tamara Vujović, a predsednik Opštine Kolašin Vladimir Martinović kandidat za ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja severa.

Abazović: Što se ove Vlade tiče popis može da počne

Formiranje nove Vlade, saopšteno je iz ove stranke, „nije samo promena vlasti, to je prekretnica i sveobuhvatan iskorak ka redefinisanju naših državnih prioriteta i ambicija“.

– Svesni odgovornosti koja nam je poverena i prepoznajući značaj bezbednosnog sektora i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije za stabilnost i prosperitet naše zemlje, odlučno smo posvećeni jačanju institucionalnih mehanizama, uspostavljanju strožih regulatornih okvira i razvijanju sveobuhvatne strategije koja će osigurati da Crna Gora ostane ne samo zaštićena, nego i otporna na sve unutrašnje i spoljne pretnje. U toj misiji, ključna je saradnja s građanima, civilnim sektorom i međunarodnim partnerima, jer samo zajedničkim naporima možemo postaviti temelje sigurne, transparentne i prosperitetne budućnosti za sve nas – zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Socijalistička narodna partija zadržaće resore poljoprivrede i šumarstva i sporta i mladih, dok će albanske partije rukovoditi resorima ljudskih i manjinskih prava i javne uprave a imaće i mesto potpredsednika vlade.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter